За преработката на едно PC AT PSU

Съобщение
Автор
TomCrafT

За преработката на едно PC AT PSU

#1 Мнение от TomCrafT »

Та твърдо съм решил едно АТ захрнванване на Seasonic,сървърно и 500 реални Вата при това,да влезне в работа към един амп.Знам че ако не се внимава резултатът ще е много по-лош от това ,което би ми дал обикновен,да не говорим тороидален траф.В захранването са използвани само качествени електролити,но проблемът е че ми трябват не 2x12 ,a 2x33V.Ако някой има опит и желае да го сподели тук е мястото,защото в последно време намирам от стари сървърни машинки много качествени импулсни блокове ,които заслужават втори шанс.Знам че не са много хората във форума,които могат да помогнат на тази тематика,но ще съм благодарен на всякакъв вид помощ.За целта мога да предоставя и още инфо ако ми го поискате.

Аватар
joro66
има опит
има опит
Мнения: 364
Регистриран на: Нед Яну 08, 2006 1:00 am
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

#2 Мнение от joro66 »

Смятах да правя същата магария, но тук във форума твърдо ме разубедиха. Ако все пак решиш да го правиш се преправя цялата вторична част на импулсното - премотава се трафа, сменят се диодите(4 единични - оригинално на 5-те волта е блок 2 диода в един корпус), кондензаторите (за по високо напрежение). Но най сложното е в трафа. За да го разглобиш се нагрява с пистолет за горещ въздух, размотава се внимателно намотките, като броиш навивките и отбелязваш коя е първичната (една е и без средна точка) и кои са вторичните и тях ги преизчисляваш за напрежението което ти трябват. Трябва много внимателно да работищ, защото може да не успееш да събереш всички намотки в трафа. Намотките се полагат в обратна последователност на размотаването. Може да работиш с по тънък проводник за вторичната ако имаш проблеми със събирането, но не променяй параметрите на първичната. Използвай оригиналния проводник. Имай в пред вид че трансформатора се изчислява така че без вклюена стабилизация да дава около 30% по високо напрежение.
След това издирваш къде е обратната връзка за стабилизация на напрежението (обикновенно е вкл. към +5в) и подбираш стойностите на резисторите. Това е в общи линии. За сега друго не се сещам.
Но все пак за усилвател не го прави. Обясних как съм го правил и работи, ако на някой му претрябва за нещо друго.


P.S. Предполагам че знаеш, но все пак да ти кажа че вторичните са намотани от многожилни проводници от единични изолирани, така че това трябва да го спазиш.

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Мнения: 452
Регистриран на: Вто Сеп 20, 2005 12:00 am
Местоположение: Габрово
Обратна връзка:

Re: За преработката на едно PC AT PSU

#3 Мнение от Tisho »

TomCrafT написа:Та твърдо съм решил едно АТ захрнванване на Seasonic,сървърно и 500 реални Вата при това,да влезне в работа към един амп.Знам че ако не се внимава резултатът ще е много по-лош от това ,което би ми дал обикновен,да не говорим тороидален траф.В захранването са използвани само качествени електролити,но проблемът е че ми трябват не 2x12 ,a 2x33V.Ако някой има опит и желае да го сподели тук е мястото,защото в последно време намирам от стари сървърни машинки много качествени импулсни блокове ,които заслужават втори шанс.Знам че не са много хората във форума,които могат да помогнат на тази тематика,но ще съм благодарен на всякакъв вид помощ.За целта мога да предоставя и още инфо ако ми го поискате.


Баба Яга с три метли... :?

Според мен е безмисленно да си играеш с това чудо. По добре слагай траф. А импулсното го ползвай за други неща. :wink:

Не вярвам да успееш да пренавиеш трафа така че да ти усигорява стабилно напрежение.
Отделно трябва да преработваш изходни вериги, обратни връзки, дросели... :wink:
Така като гледам като събереш труда и частите може и да ти излезе много по евтино и лесно да си купиш траф. :)

TomCrafT

#4 Мнение от TomCrafT »

Ми тя целта беше да направя едно ампче на приятел ,което да му подаря-мисля да е на Widow DoGC-то,че ми вдъхва доверие.
За захранване не трябваше да се дават пари ,ама както и да е си трампих днес едно трафче 2х12 на 8 ампера,за по-малко 2х22 ,което трябва да свърши работа.Та остава да пусна една темичка при полупроводниковите да видиме дали захранването е перфектно и коя от всичките версий ще правя.Просто пича е купил съвременен рисивър и мисля да го привлека към каузата за да ми направи едни кутийки за колони.
Тема ще пусна нова,защото кутията на ампа ще е пройзведение на изкуството ама без майтап :twisted:
Иначе се занимава с един Chieftec,но стигнах до неоценима чужда помощ,а ми се искаше.С трафа се справих ,но само с това. :oops:

Аватар
gelkov
чете и пита
чете и пита
Мнения: 22
Регистриран на: Вто Ное 22, 2005 1:00 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

#5 Мнение от gelkov »

Тук поне мога до помогна макар и малко с реален опит - това което аз се опитвах преди време да направя беше от едно АТХ да извадя 2Х30. Проблемът ми се оказа трава и дрослеите - явно не добре изчислени на празен ход след преработката си даваше 2Х30, но като го натопваря малко повечко - клякаше.Процедурата за преработката е следната:
1. Ако е на основта на ТЛ494 връзките към двата усилвателя на грешка се прекъсват и се прави така че да работи захранването без обратни връзки, същото се прави и с мекия старт.
2. Маха се трафа - мощтните ключове трябва да се клатят нормално и без трафа.
3. Пренавива се трафа - за изчисляване не мога да говоря - аз го правих по начина с опитите ( може би тук ми беше и грешкат :) )
4. Слага се изправителната група
5.Правят се филтрите

Успех с проекта и ако успееш да го докараш до работещ вариант пусни инфо, че за сега тоя моя проект отлежава на тавана :)

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Мнения: 452
Регистриран на: Вто Сеп 20, 2005 12:00 am
Местоположение: Габрово
Обратна връзка:

#6 Мнение от Tisho »

gelkov написа:1. Ако е на основта на ТЛ494 връзките към двата усилвателя на грешка се прекъсват и се прави така че да работи захранването без обратни връзки, същото се прави и с мекия старт.И после се чудиш защо изходното напрежение не е стабилно...

С дросели на изхода пък работим по върхова стойност... 8O Че от де да се вземе тази мощност за да не ти кляка изходното напрежение ?

Аватар
Fenkiller
има сериозен опит
има сериозен опит
Мнения: 683
Регистриран на: Чет Авг 18, 2005 12:00 am
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

#7 Мнение от Fenkiller »

gelkov написа:1. Ако е на основта на ТЛ494 връзките към двата усилвателя на грешка се прекъсват и се прави така че да работи захранването без обратни връзки, същото се прави и с мекия старт.

Това е голяма грешка!За първи път чувам за такова импулсно без обратна връзка!
Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !

Zmej

#8 Мнение от Zmej »

Fenkiller написа:Това е голяма грешка!За първи път чувам за такова импулсно без обратна връзка!


Ako e с прав преобразувател, не е проблем да работи (а как точно работи - пише горе :lol: ), ама ако е с обратен преобразувател... :minigun: :st :rolleyes:

Аватар
gelkov
чете и пита
чете и пита
Мнения: 22
Регистриран на: Вто Ное 22, 2005 1:00 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

#9 Мнение от gelkov »

Не съм се изразил правилно :oops: :oops: :oops: естествено че след като се направи вторичната част се слагат нови обратни връзки

Zmej

#10 Мнение от Zmej »

Виж да не те хапе токовата защита на първичната (ако я има, де)...

Аватар
gelkov
чете и пита
чете и пита
Мнения: 22
Регистриран на: Вто Ное 22, 2005 1:00 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

#11 Мнение от gelkov »

Не може да е токовата защита защото токовете първо са доста по -малко и второ мисля че я разкарах ама не съм сигуре... преди 2 -3 месеца беше, все си мисля че индуктивностите ми играят номера ама де да видим дали и кога ще се захвана отново с този проект :D

Публикувай отговор

Обратно към “PWM”

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост