Виждал съм го при доста декове и CD-та на различни пройзводители.Не съм се замислял по този въпрос?!?Единственото за което се сещам да има нещо общо с магнитното излъчване на магнитопровода на трафа но може и да има нещо друго?!?
airman написа:При някои устройства захранващият трансформатор е поставен под ъгъл 45 градуса спрямо платката.
Какво е научното обяснение за това
Индукция...
Магнитното поле на трафа се индуктира в кабели, платки и околните железарии. Виждал съм траф който е хванат на конструкция позволяваща да се завърти с цел да се намали влиянието му върху околните компоненти.
Преди имах един Велик Търновски дръжкофон(касетофон с дръжка). Как го бяха измислили трафа да зад единия високоговорител незнам...
Обаче като е сглобен от високоговорителя който е до трафа такъв брум излизаше, че направо ми е идвало да го изхвърля...
Добре че го подарих овреме.
Мен ако питаш силова и аналогова електроника нямат място в една кутия!
Една история, прочетена преди много години, ме накара да си задам този въпрос.
Историята е следната:
Работник в сервиз за акумулатори забелязва странно явление.При зареждане на серия акумулатори през гасящи резистори оставени през нощта, другата сутрин ги намира с прекъсната верига поради изгорял предпазител.Проверил си човека изправността на всички елементи по схемата и установил ,че всичко е наред.След известно време това се повтаря.Това го накарало да се запише да учи електроника.Провел безброй експерименти и това , до което стигнал е, че при определено разположение на гасящия резистор спрямо трансформатора, в един момент неговото съпротивление става равно на нула, което няма разумно обяснение(например с индукция).
За съжаление не съм имал време за подобни експерименти, но щом видя траф завъртян на 45 градуса винаги си спомням за този феномен!
Ако някой е срещал информация за подобно нещо, нека я сподели!
При малки радиокасетофони, когато транформатора не може да се отдалечи достатъчно единствения начин да се намали брума е чрез завъртане на трансформатора. Има дори български такива касетофони при които трансформатора е поставен на въртяща се подложка.
Спомних си, че ъгълът при който се е наблюдавал феноменът е бил 90 градуса. В този ред на мисли разположението на елементите на платка е по стандарт или успоредно или перпендикулярно на платката, което значи, че за да се "избяга" от фаталния ъгъл трансформатора трябва да е завъртян спрямо платката!
При ламповата схемотехника нещата стоят по друг начин.Там кабелите следват най-късият път и затова може би не е необходимо завъртане на захранващия трансформатор?