И спонтанно ми хрумна да изложа нервната си система на изпитанието да инсталирам линукс и да видя що за възможности има там...
Открих страхотни алтернативи за записване и "редене" на музика, при това напълно безплатни и дори с някои екстри пред платените такива. Научих се на ardour и rosegarden (където редиш миди-тата директно с ноти) и се изумих че все още има хора дето дават луди кинти за същото.
Накратко - моите впечатления за плюсовете и минусите на безплатния и платения софт за музика и звукозапис:
-платените програми, по незнайни причини, винаги имат по-големи системни изисквания(миналата година компа ми се водеше дзвяр, а cubase го мъчеше)
-безплатните се разработват много бурно и вече надминават в някои отношения платените
-съвместимостта между форматите е приоритет на безплатните, а платените правят точно обратното, с цел монопол
но от друга страна
-безплатните не дават гаранция и често имат неочаквани "изненадки"
-безплатните имат непредвидени грешки, крашове и други бъгчета, макар че като цяло са доста кадърни
-понякога free-програмите са сложни като самия линукс и се налага да се поизнервиш докато ги направиш работещи (но си струва)
Като цяло съм учуден от цените на някои програми като cubase и reason и единствения шанс да ги ползвам е с crack, така че съм по-скоро на страната на безплатния линукски софт, за който като понатрупам опит, ще напиша статия тука, за да улесня останалите

А вие бихте ли дали толкова много кинтаж за един секуенсър?