Слушане на жива музика пред тва да слушате записи!

Тук е мястото за: лампи срещу транзистори,
SE срещу пуш-пул, ЦД срещу винил,
чалга срещу музика, Linux срещу Windows
и каквото още се сетите
Съобщение
Автор
Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#46 Мнение от Bojo »

progressor написа:А не е ли Karlheinz Stockhausen бащата на електронната музика ?
О да! Един от първите прозрял потенциала на "електрическия" звук

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#47 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Ще се радвам да не виждам необмислени коментари за музиканти като Stockhousen, на които се пада заслугата за малкото останала смислена музика в наши дни.
Лично аз съм бил на концерт, дирижиран лично от маестрото и мога да кажа, че спецаилно в изразните средства е стигнал по-далеч дори от ксенофонията на Ивор Дарег.
Именно от неговата школа са произлезли авангардисти, кито и в момента са с десетилетия напред...
Поддържам твърдо идеята, че нова музика може да се направи единствено от хора, които са изучили дълбоко традиционната.
Както е казал Дали " За да бъдеш добър модернист, преди това трябва да се научиш да рисуваш поне като Рафаел".
Който дели музиката на "модерна" и "старомодна", просто буди съжаление- значи мозъчето му е било промито както трябва.
Крафтверк е класика и се радвам, че звучат точно така, както и преди - поддържайки и развивайки точен и ясен стил...

bezobraznia

Пореден коментар

#48 Мнение от bezobraznia »

Относно въпроса дали да се предпочете студиен запис или концертно изпълнение зависи от много фактори. Като се започне от типа музика, стила и се стигне до предпочитанията на индивида и разбиранията му за музика.
Лично аз съм за студиен запис пред life изпълнена музика поради няколко причини:
Като изключим музикалните критици (на каквито се правят доста хора от форума) аз се смятам определено само за слушател, който харесва или не харесва дадена музика. В тази връзка няма смисъл да си доказваме неща, които са ясни на всеки - така както ние имаме нужда от определено настроение за слушане на музика, така и музикантите се нуждаят от същото настроение за изпълнението и. Т.е. не може да се съди за качеството на музиканта "колко можел да свири" от life изпълнение. Ето за пример всеки е чувал за STING и много хора харесват неговата музика, но човекът просто "няма глас", което си личи доста на негов концерт. Но съвсем друга ситуация е на студииният запис. "Е, да но там е обработен по електронен път" ще кажат някои. Естествено, че е обработен ... и е прослушван по време на тази обработка стотици пъти ... Ами айде да не слушаме електронна музика тогава защото била обработвана (че и създадена) по електронен път :wink: .
Важно за мен е концепцията както беше споменал amitko в началото на тази дискусия, а не каква техника имат музикантите.
Когато слушаш един правилно написан и изпълнен концепциален албум, усещаш как тематиката му те отнася много надалеч...
А това съгласете се не може да стане на концерт, където най-много да се напиеш, напушиш и подобни всевъзможни неща... и от там да ти дойде еуфорията... Обаче пък от тези ми определения трябва да се изключат класическите натурални концерти.
А и в края на краищата забележете с каква цел е този форум :wink:
дали за направата на техника за домашно озвучаване или за концертни такива... като за пример, просто поставете на кантар мненията от раздела 1kwatt и всички останали :lol:
Т.е. според мен, който е ЗА концертните изпълнения, цели просто да се заяжда и то неоснователно. Или другият вариант е да споделя не колко му е харесала музиката, ами еуфорията от даденото преживаване на концерт на любима негова група.
И като заключение на мнението си искам да напиша, че аз определено предпочитам да слушам музиката, а не да я "гледам"

p.s. със заключението се обявявам и против любителите на видео-клиповете направени по някоят песен или изобщо срещу комбинацията TV+Аудио

Поздрави!
Ники

Аватар
Azeroth
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#49 Мнение от Azeroth »

За тези които са ЗА концертните изпълнения :P ..... и са фенове на Fish и Marillion:

На 05-10-2005 в НДК зала 1 ще ни попее Fish. Концерта ще е в две части. Втората част - целия албум Misplaced Childhood :!: по случай 20 години от излизането му.

torque
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Re: Пореден коментар

#50 Мнение от torque »

bezobraznia гледай концерта на Pink Floyd - PULSE записан на Earls Court London 1994г.........мисля, че ще те разколебае в мнението ти поне мъничко :)...макар и да не го гледаш на живо

Аватар
Azeroth
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#52 Мнение от Azeroth »

bezobraznia, не влагам и капка сaрказъм в моето "ЗА". Въпреки, че отричайки изпълненията и записите "на живо" ти се лишаваш от едно съвсем друго преживяване. Но, това си е твое решение и аз го уважавам.
Последно промяна от Azeroth на Нед Сеп 25, 2005 10:54 pm, променено общо 1 път.

bezobraznia

:)

#53 Мнение от bezobraznia »

Благодаря :)
Въпреки, че името на раздела на форума "Flame wars", говори само по себе си, аз също нямам намерение и желание да се опитвам да натрапвам мнението си на някой. А относно това че съм се отричал от "life" изпълненията, не си прав. Достатъчно показателно е например, че един от любимите ми албуми е концертният Pulse на Pink Floyd... но като се замисля от друга страна това е така поради факта, че пак е свързано със мои емоций ... но трябва да им се признае - от към качество този концерт не отстъпва (а и бие във пъти) на доста студиини албуми...
Просто всичко е доста индивидуално. Като се започне от това какво искат да ни покажат музикантите, какво могат и не на последно място къде и как записват албумите си...
Но при албумите според мен съществува много по-малка вероятност от техническа грешка защото като се съпоставят всички музиканти, които в даден момент могат да допуснат грешка на концерт (дали поради "неможене" или неволно) и броя на студиата за музикални записи, при които съществува "качествен контрол" на продукцията...
Малко е странно сравнението, но е показателно...
И пак от това число изключвам концертите от типа на класическо изпълнение на цял оркестър, където пресъздаването на реалната и истинска сцена е абсолютно невъзможно (може би приближаване, но не и напълно) или концерти от типа на Jazz, където се търси точно импровизацията. ...хаха... и пак от това число (за Jazz-a) трябва да изключим концертите със озвучителна техника "не на ниво", която може единствено да допринесе за антиреклама на дадена група.
Поздрави!
Ники

edit: А за този, който по-горе се чудеше как Sting може да си позволи да се *с*ре на концерт, може да си изтегли ето този файл, който е 2-ра част на The Brand New Day Tour от 2000 година и да чуе например песента "Desert Rose" или някоя друга :) Ей на това аз му викам голямо осиране на "звезда" от сорта на Sting. :lol:
http://rack7.free.evro.net/Peshi1/Sting ... C3_CD2.avi

Публикувай отговор

Обратно към “Flаme wаrs”