Не съм слушал Опън Бафъл конструкция, но влиянието от стята, за което говориш по-горе, важи със същата сила и при другите ОТ. Акустичната среда се формира точно от разположението на ОТ и слушателя в стаята - т.е. модалните центрове (силното и слабо наляган на модите спрямо паралелите...), и тук грешиш като ги разграничаваш. Ако прояваваш интерес мога да ти покажа как се формира акустичната среда за двулентово бас-рефлексно (задно разположен) тяло, в рамките на 60см спрямо модалните зони на дългия паралел (само!) а ти, от твоя страна, да покажеш същото действие но при ОБ?gogo написа: При ОВ акустичната среда (*стаята) влияе в най-голяма степен (отнесено спрямо другите варианти ОТ), влияние оказват и височината на драйвера спрямо пода, разстоянието спрямо странични/задни стени.
OB
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
- но вече с помощта на втори драйвер, нали. Мисля, че темата не е за това да се отговори кое е по-добро - хорна или open baffle. Мисля, че това е един от въпросите, които просто не водят в конструктивна посока.haralanov написа:...вече съм абсолютно убеден в предимствата на конструкцията тип "хорна". Особено ако се използва басов говорител с много нисък Qes (и съответно Qts) и ниска резонансна честота могат да се постигнат просто чудеса...
Гого и Велински - възможно ли е да качите снимки, тук, конкретно в тази тема - мисля, че няма да бъде излишно

Да, ти можеш да ми покажеш, но аз се боя, че не могаKrasi Yonchev написа: Ако прояваваш интерес мога да ти покажа как се формира акустичната среда за двулентово бас-рефлексно (задно разположен) тяло, в рамките на 60см спрямо модалните зони на дългия паралел (само!) а ти, от твоя страна, да покажеш същото действие но при ОБ?

Разбира се, че не водим такъв спор (поне аз). Всяко нещо (хорна или ОВ) си има и предимства, и недостатъци - на всеки е ясно това.Teodor Gugulanoff написа: Мисля, че темата не е за това да се отговори кое е по-добро - хорна или open baffle. Мисля, че това е един от въпросите, които просто не водят в конструктивна посока.
Гого и Велински - възможно ли е да качите снимки, тук, конкретно в тази тема - мисля, че няма да бъде излишно![]()
А за какви снимки става въпрос?
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Ами за ето такиваgogo написа:Разбира се, че не водим такъв спор (поне аз). Всяко нещо (хорна или ОВ) си има и предимства, и недостатъци - на всеки е ясно това.Teodor Gugulanoff написа: Мисля, че темата не е за това да се отговори кое е по-добро - хорна или open baffle. Мисля, че това е един от въпросите, които просто не водят в конструктивна посока.
Гого и Велински - възможно ли е да качите снимки, тук, конкретно в тази тема - мисля, че няма да бъде излишно![]()
А за какви снимки става въпрос?

Да, знам - могат да се видят в Раздел 'Моята система', просто си помислих, че няма да са излишни и в тази тема за ОВ. Мен лично ме кефят много, поздравления

...как, със стъпки от по 5см (в общо 12 фрейма), се формира нискочестотният баланс при изнасяне на озвучителните тела извън зоната със силно налягане на най-ниския модален ред (задната стена), образувал се от дългия паралел на помещението? Първия фрейм е при разтояние от задната стена 45см а последния 100см.gogo написа:Да, ти можеш да ми покажеш...

Eфекта се наблюдава при двулентово бас-рефлексно (задно разположен) ОТ в помещение с размери 2.60 x 3.40 x 5.60. Разтоянието от центъра на нискочестотния драйвер спрямо страничната стена и пода са фиксирани стойности, съответно 85см и 100см. Измервателния микрофон е поставен на слушателското място, което се явява 38% от дължината на помещението - голдън поинт.
П.П. Забравих да кажа, че по време на експеримента, който проведох преди година, помещението беше експериментално третирано с 4 модални бастрапа и 4 широколентови абсорбера.
Последно промяна от Krasi Yonchev на Пет Юни 08, 2007 12:25 pm, променено общо 2 пъти.
-
- има опит
- Обратна връзка:
Ако позволите и от мен едно измерване на ОБ ...
Стаята е 2.60 х 3.30 х 7.90, но колоните са разположени на дългата стена

Със зелено съм измерил Fostex 206 (ОБ)

Стаята е 2.60 х 3.30 х 7.90, но колоните са разположени на дългата стена

Със зелено съм измерил Fostex 206 (ОБ)
Последно промяна от N.Jordanov на Чет Юни 07, 2007 4:46 pm, променено общо 1 път.
_________
NJ
NJ
-
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
-
- има опит
- Обратна връзка:
Голям спад на ниските честоти при ОБ.
Интересно ми беше с колко ... и къде точно се "отрязват".
И при трите озв. тела се забелязват падове около : 60,80,100,120 Hz.
Преполагам заради разположението по дългата страна, а и от малкото разстояние до задната стена.
Ще ми е интересно като завърша хорната да видя как ще се промени АЧХ-то. Кои честоти ще се увеличат и с колко?
А и ако успея да направя измервания през 5-10 см (както Краси) ще е интересно да се види как разположението на хорната (спрямо задната стена) влияе на звука.
Интересно ми беше с колко ... и къде точно се "отрязват".
И при трите озв. тела се забелязват падове около : 60,80,100,120 Hz.
Преполагам заради разположението по дългата страна, а и от малкото разстояние до задната стена.
Ще ми е интересно като завърша хорната да видя как ще се промени АЧХ-то. Кои честоти ще се увеличат и с колко?
А и ако успея да направя измервания през 5-10 см (както Краси) ще е интересно да се види как разположението на хорната (спрямо задната стена) влияе на звука.
_________
NJ
NJ