Първото беше преди около 2 години в ателието на Божо на 7 км. тогава за първи път слушах няколко от известните схеми (Алеф-а на Загорка - Стефат Стефанов, Зен-а на Кирилов, Синьото хапче на Иво Рачев и едно стъпало на Румен.) на хорните на Стефан. Поразен бях от огромната разлика в звученето на всяка от схемите.
Аз тогава не бях дори запален просто беше нещо интересно и ново за мен. Намах никакви предубеждения - просто бях чел по списания и в интернет, че МРЗ-то е супер як формат, винила е отживелица и лампата е на умиране... Какво толкова как звучи нали е музика, а тя е важната ... Да ама не ... в последствие се убедих, че ВСИЧКО ИМА ЗНАЧЕНИЕ, че заряда и емоциите запазени на плоча или компакт диск могат да те грабнат и изпълнят с живот и за това цена няма. ЛАМПИТЕ РУЛИРАТ
Още тогава на това слушане при Божо си казах искам това изживяване всеки ден ...
От тогава мина много време и успях да събера една мога да кажа смело много добра аудио система в нас, не е върха но е добра и ще продължава да се усавършенства няма граница за това.
Имах и моменти на съмнения естествено 150 лв за кабел !!!!! 1000 за говорители, 500 за 2х3 вата уууууууу!!!! Много скъпо !!!! УУУУУУУ!!!! и после сравнявах с преживяването и парите вече нямаха значение.
Следващия случай по-пресен (преди 6 месеца) беше в Кирилов, когато сравнихме едни Денон за 900 лв, DoGC и едно Хапче. Сабственика на денона беше много скептично настроен за звука на лампата и въобще за DIY продуктите за него Денона беше върха на сладоледа.
Първо послушахме Денона, ДоГК го разби след това и накрая когато чухме лампите притежателя на марковата техника искаше да изхвърли киселото мляко през прозореца
За да не ме обвини някой в преднамереност и пропаганда ще кажа, че имам и тразисторен усилвател и него слушам с удоволствие.
Най-важното е да не си предубеден и винаги да си съставяш мнение след като си чул със собствените си уши, а не по думите или писанията на някой.
С времето човек се научава да цени малките неща, да слуша хубавата музика и да не се подвежда по мнението на други - поне така трябва да бъде. Истината е че трябва да бъдеш смел и да можеш да признаеш пред другите и пред себе си, че си сбъркал или не си не си знаел за разликата.
Аз лично се убедих, в някои неща превърнали се в легенда:
Кабелите имат посока - лично съм определил на моите посоката. (факт)
Среброто звучи най-добре (факт)
Първия ват е най-важен. (факт)
Лампата е по-добра от транзистора (факт)
МРЗ-то уби музиката (факт)
Винила е по-добър от СД-то (факт)
Повечето хора не могат да разберат това и няма нужда. Всеки е свободен да направи своя избор. Аудиофилите са странни хора както Румен нееднократно е казвал дори са малко наивни в своята доброта и желание да споделят с другите хора това свое съкровище - музиката. Може и да звучи налудничаво, но аз винаги ще се опитвам и го правя да подаря на някой дори 5 минути от това усещане. Когато съм успявал съм бил невероятно горд и доволен, защото музиката е това което ни прави велики и добри.