amitko написа:
Естествено нещата са свързани с работата на мозъка, очите са просто орган, докато зрението е процес включващ дори разпознаването на образи.
Част от обработката на изображението се извъшва в самото око. Прегрупирането на зрителните сектори според осветеността например не е функция на мозъка. Някои неврофизиолози дори твърдят, че самото око като орган извъшва и първоначална качествена оценка на самото изображение, което трудно може да се диференцира, имайки предвид дебелината и сложността на очния нерв.
Така или иначе окото е най-"цифровият" орган и именно заради това според мен най-лесно може да бъде "излъгано", за разлика от къде по-примитивното като устройство ухо.
Именно затова винилът освен носталгична, има и съвсем логично обоснована висока стойност в качественото възпроизвеждане на звук. Повечето от изтъкваните му недостатъци са или несъстоятелни и направени от хора, чиито наблюдения са единствено върху евтини грамофони с кристални дози и посредствени плочи, или са напълно необосновани. Особенио често се изтъква ниското отношение сигнал/шум например. Личните ми наблюдения показват, че s/n от 86 dB е предостатъчно, за да не се чува никакъв шум дори и в тиха стая с чувствителни колони. За какво ми са 120 dB например при стандартен 16 битов запис?
За съжаление има много маниаци на някой конкретен параметър. Един такъв "адиофил" искаше да си поръча лампово стъпало при мен и аз помолих един от сосбствениците на конкретния модел да му го демонстрира. Оказа се, че единственото, което го интересуваше, е шумът. В продължение на половин час си завира ушите в говорителите, като въртеше потенциометъра, после откачи интерконектите, после пак ги закачи ... докато накрая домакинът предложи щом не слушаме музика, просто да изгаси стъпалото, та да не се хабят лампите.