И още относно статистиката, ще си позволя да споделя някои мои наблюдения и размисли.
Професионалната ми изява е основно в проектирне на отоплителни, вентилационни и климатични системи, котелни централи, слънчеви инсталации, сушилни за дървесина и други, енергийна ефективност...и т.н.
За целите на проектирането използваме различни температури и влажност на външния въздух, скорост на вятъра, интензивност на слънчевата радиация и др. Последните пълни официални комплекти от тези данни - почасово, месечно, средни стойности, стойности с определен процент вероятност и т.н. - се съдържат в томовете на 'Климатичен справочник на НР България' публикувани през 70-те и 80-те години на миналия век. Миналата есен проведох интересна комуникация със служители на БАН по тази тема. Нови издания на 'Климатичния справочник' няма, няма и да има. Който има някаква нужда - подава заявление, плаща и му изваждат заявените данни, но общовзето нямало смисъл. Обясниха ми, че не трябва да се притеснявам - климатът не се бил променил, да съм бил забравил за тези глупости относно 'глобалното затопляне' и спокойно да съм си ползвал данните от справочниците, издадени миналия век (а те съответно се базират на статистически данни за периода от началото-средата на XX-век до 1970-1975-та.)
Е, при положение, че статистиката за такъв вид информация, пряко несвързана с човека, може да бъде така 'елегантно' манипулирана, как някой може да има смелостта, по-скоро наглостта, да ми натрапва каквито и да е статистически данни, изводи и прочие shit !!?
EDIT: П.П. Като бях малък, началото на 80-те год.на миналия век, си правехме прашки от дрянови чатали, но особено ценени бяха тези от 'осен', т.е. вид ясен. Топлолюбиво дърво, или храст. Тогава беше изключително рядък. През последните десетина години като част от самозалесяването, което тук е особено интензивно, този дървесен вид се разпространи неимоверно много.