Захранване за тда7294

HIGHLY INTEGRATED AMPLIFIER SOLUTIONS
Съобщение
Автор
radulan

Захранване за тда7294

#1 Мнение от radulan »

За усилвател на базата на 7294 стига ли траф 36V - 0 - 36V 5A?Ще го ползвам за суб за филми - от 5каналния усилвател(изхода му за суб е пасивен) през активен филтър до 7294 и от там в пасивен суб(80W).Какви трябва да са диодите за греца и кондензаторите.Ще стане ли изобщо.благодаря.

b∂chelor

#2 Мнение от b∂chelor »

диодите трябва да са поне 6А. иначе захранватето ще е достатъчно според мен. кондензаторите... за тях трябва някой по компетентен от мен да каже :roll:

ПС на мойто 7294 съм му сложил 1000микро но ми се струват малко

Аватар
Anton Nikolov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от Anton Nikolov »

Аз мисля,че това напрежение е доста високо за този усилвател.Виж даташийта и сметни колко волта ще ти е захранването като го изправиш и филтрираш.
"Теория - знае се всичко, но нищо не работи!
Практика - всичко работи, но никой не знае защо!
Теория+Практика - нищо не работи и никой не знае защо!"

Rado Penev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от Rado Penev »

Имаш впредвид ТДА7294, нали?
Захранването силно ти зависи от схемата на свързване и каналите - общо взето - схемата която си си избрал в повечето случеи има препоръчителни данни за трафа и изправителната част.Ако не - гледаш пиковия ток на захранването на ТДА-то - трафа трябва да няма проблеми с такъв ток.
Грецовете се определят накрая - около 200В,20А ще са достатъчни...

radulan

#5 Мнение от radulan »

Нискочестотен усилвтел е клас "АВ" и е реализиран с интегралната схема TDA7294. Параметри на усилвателя:
# Изходна мощност ( синусоидална ) 70W (0,5% изкривявания) при захранване: Uсс=±35V при Rт=8 ОM, Uсс=±27 при Rт=4 ОM;
# Изходна мощност ( музикална ) 100W ( 10% изкривявания ) при захранване: Uсс=±38V при Rт=8 ОM, Uсс=±29 при Rт=4 ОM;
# Входен сигнал - 0,75V
# Ток на покой: 30mA;
# Режим "MUTE" (преминаване в режим "изключен входен сигнал");
# Захранващо напрежение: от ±10 до ±40V;
# Максимален моментен изходен ток: 10А;

Печатната платка е с размери 65x45 mm.

Това е всичката информация за усилвателя - купих го от хоби кит.Ако някои може да помага.Благодаря.

Аватар
Anton Nikolov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от Anton Nikolov »

radulan ако съм разбрал правилно трафа ти дава 2х36V променливо,които след изправянето и филтрирането стават около 50V!
Виж какво са написали хората:
ABSOLUTE MAZIMUM RATINGS:Supply Voltage(No Signal) - +-50V

Supply Range - min +-10V,max +-40V.
"Теория - знае се всичко, но нищо не работи!
Практика - всичко работи, но никой не знае защо!
Теория+Практика - нищо не работи и никой не знае защо!"

Аватар
100
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

100

#7 Мнение от 100 »

Не и подавай повече от +-38V. Повечето екземпляри (особено китайските) при по-високо нопрежение започват да пекат дори и на празен ход. А на празен ход на изправителя напрежението се повишава 1,4 пъти спрямо ефективната стойност на променливото входно напрежение. Значи трафа не трябва да дава повече от 2х27V ефективна стойност.

Yoan Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: 100

#8 Мнение от Yoan Petrov »

100 написа:Не и подавай повече от +-38V. Повечето екземпляри (особено китайските) при по-високо нопрежение започват да пекат дори и на празен ход. А на празен ход на изправителя напрежението се повишава 1,4 пъти спрямо ефективната стойност на променливото входно напрежение. Значи трафа не трябва да дава повече от 2х27V ефективна стойност.
Напълно съм съхласен, не си прави експерименти с захранване по високо то максималкото допустимо посочено от производителя, а то е +-40 волта. +-38 е предостатъчно за да изтискаш всичко възможно от чипа, осигури стабилно захранване, добър запас от мощност на трафа, добро охлаждане на чипа и успех :) ( не слагай бушони, освен на първичната, защото чипа при отпадане на едното рамо заминава ) ;)

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от Sylis »

LZ написа:Ако си трафа дава 36-0-36 променливо на изхода си, е много. Послушай какво ти казва 100
Това напрежение след като се изправи и филтрира се повишава автоматично на +/- 47-48 волта ;) което си е множко :D

radulan

#11 Мнение от radulan »

Щом казвате - тъй е.Но аз трафа вече го купих.Как да му намаля напрежението и достатъчен ли е този траф като мощност.А диодите и кондензаторите какви да са?

tda2040
има опит
има опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от tda2040 »

Освен да развиеш вторичната и да си извадиш изводи за 27В или ако е възможно да го върнеш и да си вземеш подходящ. И първо се посъветвай ако не ти е ясно и после купувай да не стават набутвации!!!
За кондензаторите 10 000микро/50В, диоди над 6А задължително.
ГОСПОД ПРОЩАВА ТОКА НЕ!!!

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от oceanman »

Само да вметна....Правилно е суббаса да е 2 пъти по-мощен от останалите канали...Ако ресивъра ти е 5(6.7) по 80, баса трябва да е поне 150 вата...
При това положение си направи правилно сметките чипа дали ще ти свърши работа.

Аватар
Rusin Atanasov
има опит
има опит
Обратна връзка:

#14 Мнение от Rusin Atanasov »

Хубаво си виж елементите, който са ти дали в набора . Напреженията на капацитетите да са по - големи от захранващото. Ползвай и други схеми на свързване за да си направиш най подходящата за теб - в случая усилвателя ще ти възпройзвежда предимно ниски честоти. Има едни съпротивления и капацитети по обратните връзки, който ти определят граничните честоти на който работи чипа . Най добре разгледай даташийта там е най добре е обяснено и има много добра схема за повторение. А захранващите напрежения - не пускай повече от +-35В . За грец при 1 чип не ти трябва повече от 5-6А+радиаторче

Публикувай отговор

Обратно към “CHIP (CHEAP) AMPS”