Смущения от алтернатора!

Модератори: guitman, DLS

Съобщение
Автор
Аватар
ortho
има опит
има опит
Обратна връзка:

Смущения от алтернатора!

#1 Мнение от ortho »

За пореден път търся помощ, надявам се че не съм ви писнал вече.
Преди време монтирах в старовремската си каруца едно стъпало Мджестик, с което захранвам 2 елипси на алпин.
Оттогава обаче чувам и смущения които отговарят , поне на слух, на честотата на въртене на алтернатора (мотора).
Не се влиаят толкова от степента на засилване на звука, колкото от оборотите.
Въпросът ми е как да ги премахна, защото когато слушам тиха музика в каруцата се чува много отчетливо.
Не съм ходил при момчетата в сервиза.
Мерси предварително за оговорите.
dr.ivo

Аватар
ogy
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#2 Мнение от ogy »

Ами сложи си едно филтърче на захранващия кабел (на плюса) и проблема ти е решен.

mitaka
има опит
има опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от mitaka »

Док, не е задължително смущенията на идват от алтернантора. Особенно при по стари автомобили съм имал случаи при които смущенията се индуцират от запалителната система и най-вече от стари високоволтови кабели с влошени изолационни параметри ... ако колата ти е Опел има вероятност и за един друг проблем ... разбира се това важи ако колата ти е бензинова де .. :wink:
Малко са тези, които знаят колко много е необходимо да се знае, за да се осъзнае колко малко знаем ....

Аватар
AlexKame
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от AlexKame »

mitaka написа:Док, не е задължително смущенията на идват от алтернантора. Особенно при по стари автомобили съм имал случаи при които смущенията се индуцират от запалителната система и най-вече от стари високоволтови кабели с влошени изолационни параметри ... ако колата ти е Опел има вероятност и за един друг проблем ... разбира се това важи ако колата ти е бензинова де .. :wink:
Я издяй тайната за бензиновите опели :?:
м/у другото и при мен хвърля някакви едва доловими смущения като съм на радио - смятамм, че е от делкото.

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

смущения от алтернатора

#6 Мнение от Goro »

Проблема беше много актуален на времето, когато се слушаше радио в колата на АМ, където смущенията са най-големи. Щом и на касетофон и на ЧМ има смущения, работата е сериозна.
Основните мерки са :
1. Захранване с дебели проводници директно от акумулатора.
2. Дросел на (+) до бушона на усилвателя (радиото).
3. Кабелите за свещите да са с вградени противосмутителни резистори. Те са с разпределено съпротивление и с паразитния капацитет образуват филтър за най-високочестотните смущения.
4. Да се почистят от корозия всички елекрически контактуващи връзки на предния капак, багажника, вратите и т.н.
5. Трябва да се обърне внимание и на мястото където се замасява кабела за антената, защото може от там да идва основно масата.
Голяма врътня е и трябва сам да си го направиш.

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Ivan Rachev »

ами ако има изгорял един от диодите на алтернатора ? :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
ortho
има опит
има опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от ortho »

Здравейте отново. Смущенията се чуват и на радио и на CD , но на радио май са по-силни!!?!!?
другото смущаващо нещо е, че ламата за динамото свети постоянно , но много слабо и се вижда само нощем, разбира се като махнеш рамъка свети силно !
Май Иван ще се окаже прав!!!
Ще я водя да и видят самия алтернатор!!!
После ще пиша за да се знае!!!
Лек ден на всички !!
dr.ivo

mitaka
има опит
има опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от mitaka »

LZ написа:Да, бе какъв е тоя нишан с Опелите (освен че са Опел-и), че ми стана интересно :)
Goro e описал в т.3 по-горе потенциалния проблем при по стари модели опели - въпросният резистор е монтиран в самата свещ (Bosch напр. има специални свещи за OPEL с вграден такъв резистор) и ако автомобила не е с оригиналните за модела свещи (което е нещо нормално за БГ щото тия свещи са 2-3 пъти по скъпи от стандартните) въпросният филтър не функционира коректно. В повечето модели автомобили въпросният обезшумителен резистор е монтиран в лулата на свеща и е независим от свеща.
Малко са тези, които знаят колко много е необходимо да се знае, за да се осъзнае колко малко знаем ....

Аватар
ortho
има опит
има опит
Обратна връзка:

#13 Мнение от ortho »

Такааа , смених диодната полчка , която в моя случай е комплект с четките и шумът изчезна на 80-90% поне на слух. Така че проблема е решен , или поне на 80-90 % :D
лека вечер на всички.

Аватар
ortho
има опит
има опит
Обратна връзка:

#15 Мнение от ortho »

Такааа, темата продължава , защото се оказа че не шуми , ама и динамото не зарежда :( едвам се прибрах снощи !
Оправиха го и шумът си се върна , доброто поне е че знам че идва от динамото/алтернатора/ .
Някаква идея за това откъде да си намеря филтър за усилвателя или да го сложа на изходящия кабел на динамото???
Мерси за отоговорите.
dr.ivo

Публикувай отговор

Обратно към “CAR AMPLIFIERS”