мощности
- Anakin
- има известен опит

- Обратна връзка:
мощности
Еми честити ето че и на тази част от форума и дойде време да бъде започната.А сега по темата ако има някой "разбирач" нека ми обясни за мощностите ж колата на какав принцип са усилвателите че тив 12в не ми вдъхват доверие и правия ток сащо ако някой знае и да обясни колко е нормална мощост която може акумулатор да издаржи без да падне веднага.В смисъл да свири примерно 20 часа при изгасен автомобил без динамото да зарежда
-
audioman
- Anakin
- има известен опит

- Обратна връзка:
нали и на мен за това ми беше думата че един пинеер а109 за домашно ползване свири по хубаво от какавто ида е касетофон цд и... за кола не напразно казвам а109 защото е най-слабия модел а и до колкото знам касетофоните за кола имат много големи изкривявания вярно ли е пак и вапроса ми е за крайните стапала ако може да ги разясните малко
-
gps
гледам че авто-усилвателите ги таксуват като клас D , интересно като свърши азбуката какво ще измислят
явно е че напомпват захранването по някакъв начин за да изцедят power но то е за сметка на качеството на звука .интересно но музиканти са ми споделяли че не ползват стъпала с импулсни и др . нестандартни захранвания защото не им харесва звука (тембъра). то да си музикант в българия за много хора не е професия а диагноза но в случая им вярвам, както вярвам на старите музиканти че с маршал 2х50 W лампов се постига по-добро озвучаване на кръчма отколкото с транзисторен 2х200 W.някой мерил ли е автоусилвател с генератор ,осцилоскоп за да се види на каква мощност почват да кривят? аз пробвах- 2х80+1х200 се оказа 2х30+1х80 а 1х400 се оказа 1х120 !!!! няма да споменавам имена на фирми че ще се вкиснат но при автоусилвателите прекарването на клиентите е по-яко отколкото с PMPQ защото кит.в.г. поне са евтини а автоусилвателите хич даже не са!!! впрочем някои фирми честно си пишат max.power -200 rms -50 din-160 което е честно към купувача.
-
gps
гледам че авто-усилвателите ги таксуват като клас D , интересно като свърши азбуката какво ще измислят
явно е че напомпват захранването по някакъв начин за да изцедят power но то е за сметка на качеството на звука .интересно но музиканти са ми споделяли че не ползват стъпала с импулсни и др . нестандартни захранвания защото не им харесва звука (тембъра). то да си музикант в българия за много хора не е професия а диагноза но в случая им вярвам, както вярвам на старите музиканти че с маршал 2х50 W лампов се постига по-добро озвучаване на кръчма отколкото с транзисторен 2х200 W.някой мерил ли е автоусилвател с генератор ,осцилоскоп за да се види на каква мощност почват да кривят? аз пробвах- 2х80+1х200 се оказа 2х30+1х80 а 1х400 се оказа 1х120 !!!! няма да споменавам имена на фирми че ще се вкиснат но при автоусилвателите прекарването на клиентите е по-яко отколкото с PMPQ защото кит.в.г. поне са евтини а автоусилвателите хич даже не са!!! впрочем някои фирми честно си пишат max.power -200 rms -50 din-160 което е честно към купувача.
-
полугрец
moshtnostite koito mogat da se postignat pri 12V zahranvane teoretichno mogat da dostignat nqkolko stotin vata pri napr. 60Ah akumulator(imai predvid che startera e okolo 1kW)
taka che she zasegna temata za usilvateli bez preobrazuvane na naprejenieto.
1-vo moshtnostta zavisi ot impedansa na tovara(Вг) kolkoto poveche govoriteli v paralel tolkova po-malyk impedans i po-golqma izh. moshtnost
P=U.U/R
2-ro kakvo e kr. stypalo - edinichno/mostovo- pri vtorite se poluchava 4 pyti po-golqma moshtnost ot pyrvite pri ednakvi ostanali parametri
naposledyk se poqvqvat novi kraini integralni stypala s MOS izhodni tranzistori s mn. malko naprejenie DS, toest ako zahranvaneto im e 12V, i shemata e mostova , vyrhu 4 oma imame razmah 11,2V ili moshtnostta e 11,2*11,2/4*0,707=22,1W
kogato dvigatelq raboti bordovoto naprejenie e 14V i izhodnata moshtnost moje da narastne v gorniq sluchai na - 30,7W
Vsqkakvi nadpisi vyrhu ustroistvata trqbva da se tretirat kato reklama.
taka che she zasegna temata za usilvateli bez preobrazuvane na naprejenieto.
1-vo moshtnostta zavisi ot impedansa na tovara(Вг) kolkoto poveche govoriteli v paralel tolkova po-malyk impedans i po-golqma izh. moshtnost
P=U.U/R
2-ro kakvo e kr. stypalo - edinichno/mostovo- pri vtorite se poluchava 4 pyti po-golqma moshtnost ot pyrvite pri ednakvi ostanali parametri
naposledyk se poqvqvat novi kraini integralni stypala s MOS izhodni tranzistori s mn. malko naprejenie DS, toest ako zahranvaneto im e 12V, i shemata e mostova , vyrhu 4 oma imame razmah 11,2V ili moshtnostta e 11,2*11,2/4*0,707=22,1W
kogato dvigatelq raboti bordovoto naprejenie e 14V i izhodnata moshtnost moje da narastne v gorniq sluchai na - 30,7W
Vsqkakvi nadpisi vyrhu ustroistvata trqbva da se tretirat kato reklama.
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Не бъркайте класовете при автоусилвателите-те са същите както при домашните-клас Д обикновено са суб ампове,които наистина работят в клас Д-специализиран драйвер-т.е. интегрална схема с осцилатор,dead time control и управление на крайни транзистори-обикновено N-канални МОСФЕТ,като за управлението на горния обикновено се ползва повдигане на захранването с charge pump-принципа на работа на усилвателя е известен-Широчинно-Импулсна Модулация,след МОСФЕТ-ите следва филтър на изхода,който вади от ШИМ-а аудиосигнала.
Относно импулсни захранвания имам достатъчно опит и схема,която работи надеждно и е тествана достатъчно дълго време.
Относно импулсни захранвания имам достатъчно опит и схема,която работи надеждно и е тествана достатъчно дълго време.
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
И още нещо!
Захранването е 12 волта,т.е. 14.4 волта като работи алтернатора.
Значи при бридж максимума е 12(дори и 12 са много,има напрежение на насищане)волта изходно,което при 4 ома е 3 ампера пиков ток,та мощността е 18 вата(ефективна).На касетофона може да пише квото си иска,но толкова се вади при това захранване и тоя товар!!!!!
Всичко друго е рекламен трик,Филипс имат стъпало с вграден удвоител,там излизат повече.
Захранването е 12 волта,т.е. 14.4 волта като работи алтернатора.
Значи при бридж максимума е 12(дори и 12 са много,има напрежение на насищане)волта изходно,което при 4 ома е 3 ампера пиков ток,та мощността е 18 вата(ефективна).На касетофона може да пише квото си иска,но толкова се вади при това захранване и тоя товар!!!!!
Всичко друго е рекламен трик,Филипс имат стъпало с вграден удвоител,там излизат повече.
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Няма място за сравнение,направленията просто са различни,а и колата е компромис,налага се ползването на импулсно,което пък влияе на качеството на усилвателя и т.н.,купе,шумоизолираност,все лоши предпостваки за висока вярност.Anakin написа:шефче по предмия ми вапрос относно сръвнение на хи-фи за дома и колата ???
Между другото препоръчвам(колкото смешно и наивно да звучи) ако си правите усилватели лично за вас,ползвайте обикновен трансфертер примерно вход 2х12волта изход 2х колкото трябват на ампа с едни глупави ИРФЗ 44 се вадят 3-400 вата,без да се налага да се охлаждат така както ако се ползват биполяри.
Единственият недостатък е големият траф,това е...
Просто един и същи усилвател звучи по добре,когато е със стандартно 50 херцово захранване,отколкото ако е с импулсно на 50-60КХц.
Това е и основната причина за отказа на фирмите от импулсни в усилвателите за в къщи,а помните,че през 80-те бяха хит точно такива схемотехники.
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
-
gps
при hi-fi има пряка връзка мижду изх. съпротивление на усилвателя и Qts на колоната .важи ли това и за автоусилвателите .защото ми се струва че понеже не са hi-fi производителите не спазват много-много този параметър.направило ми е впечатление че в една кола с един и същ sub но с различни усилватели се получава различен звук и разминаването не е в настройките и мощноста на стъпалата а в тембъра пъргавината на баса и др. чисто субективни усещания.widowmaker написа:Не бъркайте класовете при автоусилвателите-те са същите както при домашните-клас Д обикновено са суб ампове,които наистина работят в клас Д-специализиран драйвер-т.е. интегрална схема с осцилатор,dead time control и управление на крайни транзистори-обикновено N-канални МОСФЕТ,като за управлението на горния обикновено се ползва повдигане на захранването с charge pump-принципа на работа на усилвателя е известен-Широчинно-Импулсна Модулация,след МОСФЕТ-ите следва филтър на изхода,който вади от ШИМ-а аудиосигнала.