обем на ТЛ ?

Съобщение
Автор
stefanyovev
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

обем на ТЛ ?

#1 Мнение от stefanyovev »

като цяло идеята ми е ясна .. обаче като направих някакво подобие на ТЛ с BG17 (L=80cm) и наистина през дупката/порта излизат ниски които иначе ги няма обаче .. имам чувството че мембраната ще ме удари в челото .. запушвам дупката и хода става поне 2 пъти по-малък и ниските колкото ги има изчезват.
Извинявам се ако някаде го пише ама на мене ми е обягнало ..
Какъв трява да е обема че хода да е минимален и в същото време да се запази коефицента на стесняване на тръбата ? .. или пък да направя отворения край по тесен и като цяло колоната да стане по тясна ? или да я набухам с вата докато вземе да стърчи отгоре ?

как да намаля хода ?

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от oceanman »

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: обем на ТЛ ?

#4 Мнение от Teodor Gugulanoff »

stefanyovev написа:като цяло идеята ми е ясна ..
:supz:
Изображение

Аватар
Dgd
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Dgd »

Абе, що ли им викат четвъртвълнови..... :D

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от oceanman »

Приятелче, аз от много време съм се занимавал с ТЛ и едва ли бих могъл да кажа, че всичко разбирам.
Ясно ли ти е, че линията ти е настроена на 107 херца? Ама дали? За индуктивен или капацитивен товар чувал ли си?
И май за пръв път чуваш, че ТЛ се пълни с вата задължително...Що ли...
Надявам се си прочел писанията и поста ми по-горе много внимателно :wink:. А също и линка,който дадох в предния си пост.

В раздела за статиите има една поредица от 7 статии,нядявам се разбираемо да съм ги превел.Прочети ги и ще разбереш що е ТЛ...
Успех.

stefanyovev
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от stefanyovev »

oceanman,
между "като цяло идеята ми е ясна" и "всичко ми е ясно" според мен има голяма разлика ...

не съм привържаник на спорове от типа "кой колко знаe" особено когато е ясно ...

идеята беше да е 110hz ама щом е станало 107 пак става ... с qts 0,7 и fs 120hz не се ли получава толкова някъде ? ...

около 60-70% от обема на страната дето е говорителя има половин възглавница естесвена вълна без да съм запушел дупката

за индуктивен и капацитивен (така ли беше) товар не съм чувал ,но мисля че в твойта статия не пишеше за тях (четох я 1-2 пъти) .. ако ми дадеш линк ше ми помогнеш определено ...

от говорителя изцърках достатъчно бас като се има предвид че той попринцип почти няма... просто питах как да намаля хода на мембраната

\/ peace

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#8 Мнение от Simonov »

Мисля, че е добре да конкретизираме. Какъв е говорителя?

едит:
сори, написано е ама...края на работния ден :oops:

п.п. Дай малко повече яснота за пътя, по който се е стигнало до определянето на дължината на линията!
Изображение

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от oceanman »

Поразрови се,тук има всичките 7 статии,преведени.
По-принцип на тази честота на настройка трудно ще намалиш хода на мембраната. Ако е по-дълга линията ще стане.
Второ-какви са ти площите. Намалява се хода и с намаляване на площа на изхода. Но под 0.6-7-8 не е препоръчително. Вторият начин е с ватата. Пробвай различни експериманти.
Четвърт-вълновата теория работи в общия случай, при права линия и Qts около 0,6 но в частния може да даде драстично-различни резултати.
Ако имаме стснение на линията нараства изндуктивния товар и честотата на настройка реално се получава по-ниска.
При разширение нараства капацитивния товар и настройката на системата излиза по-нагоре от сметнатата.
За различните говорители са препоръчителни различни конструкции и честота на настройка.

Ivan_Mavrov

#10 Мнение от Ivan_Mavrov »

искам само да питам нещо понеже все още ми е неясно. добре слага се вата, но влиза ли в сметките за разкрояване на тл-ката или се слага като черешка върху сметана? бтв какво ви е мнението за едно много спретнато тапициране на цялата вътрешна част с дунапрен? или пък тънък слой дунапрен с един слой вата върху него за да се запази характера на възпроизвеждане при ватата. просто не ми харесва поставянето на големи топове вата в колоната най-малкото заради практично-конструктивна гледна точка. много се мандахерца хаха.

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от Nanko Rusev »

Има и други решения освен тапицерската вата, но не мисля че дунапрена ще е подходящ ...

... какъв точно имаш предвид? :)

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от oceanman »

Дунапрена е най-сигурнияначин веднъж за винаги да намразиш ТЛ конструкциите...
В теорията има доста писано по въпроса. Поразрови се.

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”