Удачно ли е ТЛ или Хорна само за ниски честоти?
-
bell
Удачно ли е ТЛ или Хорна само за ниски честоти?
Първо искам да се извиня, ако съм ядосал (или размял някого) с този въпрос, но се старая да ми се изясняват нещата в този форум. Та въпроса ми е удачно ли ще е, и възможно за изпълнение да използам добре изчислена за говорителя ТЛ конструкция или хорна само за ниски честоти или с други думи мога ли да си направя бас бокс на базата ТЛ или хорна с 8, 10 или 12 инчов нискочестотен говорител?
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Angel Dimitrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Re: Удачно ли е ТЛ или Хорна само за ниски честоти?
Здравей, можеш разбира се да използваш нискочестотоно тяло базирано на тези конструкции който описваш. С добър подходящ нискочестотен говорител за тях и добре сметнато акустично оформление ще се получи добър резултатbell написа:Първо искам да се извиня, ако съм ядосал (или размял някого) с този въпрос, но се старая да ми се изясняват нещата в този форум. Та въпроса ми е удачно ли ще е, и възможно за изпълнение да използам добре изчислена за говорителя ТЛ конструкция или хорна само за ниски честоти или с други думи мога ли да си направя бас бокс на базата ТЛ или хорна с 8, 10 или 12 инчов нискочестотен говорител?
-
bell
Да, то принципно и така мога да си преконфигурирам въпроса, ще си струва ли труда и средствата, и ще има ли някъква ушеизвадна разлика в качеството и силата, ако използвам такива тела, в сравнение със стандартните там 3-4 вида бас каси.amitko написа:То принципно всичко може но дали ще е рентабилно, това е друг въпрос.
Би се получило доста голяма констукция за 12'' говорител.
- AlexKame
- трупа сериозен опит

- Обратна връзка:
Изчети тази тема : Проекти за Суб с Peerless xls 12" 830500"
Хем е интересно, а и сам ще си отговориш на някои въпроси.
Хем е интересно, а и сам ще си отговориш на някои въпроси.
- Borislav Stankov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Ще си струва. Аз лично съм виждал басхорна, която мести предмети от разстояние 2-3 метра с мощта си.
Естествената тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.

CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.
http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!

CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.
http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!
-
Miroslav Danov
- трупа сериозен опит

- Обратна връзка:
bell, обърни внимание на проекта "The show horn" от Bruce Edgar
http://www.volvotreter.de/dl-section.htm
http://www.volvotreter.de/dl-section.htm
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Аз не съм чувал такава каса, но предполагам, както казаха по-горе, че ще има ушевадна разлика. Това в кото се съмнявам, е че може би ще е над 1000л.bell написа:Да, то принципно и така мога да си преконфигурирам въпроса, ще си струва ли труда и средствата, и ще има ли някъква ушеизвадна разлика в качеството и силата, ако използвам такива тела, в сравнение със стандартните там 3-4 вида бас каси.amitko написа:То принципно всичко може но дали ще е рентабилно, това е друг въпрос.
Би се получило доста голяма констукция за 12'' говорител.
- Ivelin Braikov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Аз съм на мнение, че хорнсуб, дори конструиран с множество компромиси е по-добре от най-точно сметнатият и конструиран басрефлекс. Защото когато чуеш за пръв път хорнсуб разбираш, че в диапазона 20-60 Hz има музика. Има отделни тонове с различна динамика, а не само бумтене, каквото е при басрефлекса в повечето случаи.
What would you attempt to do if you know you could not fail?
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Re: Удачно ли е ТЛ или Хорна само за ниски честоти?
Разбира се, възможно е и дори е препоръчително.bell написа:Та въпроса ми е удачно ли ще е, и възможно за изпълнение да използам добре изчислена за говорителя ТЛ конструкция или хорна само за ниски честоти...
Както много точно отбеляза Ивелин, при хорната наистина се чува МЕЛОДИЯТА на баса, което принципно е трудно при басрефлексни конструкции. Това е особено забележимо при ниски синтетични басови партии, с които съвременната електронна музика изобилства.
Вариантите за басхорна са основно три:
1. Заднонатоварена хорна - при нея басовият говорител излъчва както през рупора, така и директно.
2. Преднонатоварена хорна със затворена компресионна камера. Обикновено се измпозва за постигане на максимална чувствителност
3. Къса заднонатоварена хорна - използва се в случаите, когато не можем да си позволим размерите на 1 и 2. С нея също може да се слезе много ниско, но без печалбата от гледна точка на чувствителност, която първите две конструкции предлагат.
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Nanko Rusev
- има сериозен опит

- Обратна връзка: