Няколко въпроса за ТЛ проекта с Visaton

Съобщение
Автор
Riptor

Няколко въпроса за ТЛ проекта с Visaton

#1 Мнение от Riptor »

Здравейте, почти съм решил да отделя пари и за тонколони (след усилвателя на Suhodol, за който съм му много благодарен), но понеже са кът (парите де) нямам право на големи грешки. Моля хората с повече практически знания да отговорят накратко.

Навсякъде чета, че предната стена трябва да е по-дебела за по-стегнат бас. Решил съм да повторя (или по-скоро да наподобя) ТЛ проекта с W130S и 2xFRS8 но се чудя дали ми трябва по-дебела от 18мм предница и ако да - колко по-дебела? А съответно другите въпроси ще са:
1. Дали трябва говорителя да е вкопан, за да не се измести напред от по-дебелата от 18мм плоскост.

2. Как да слепя 2х18мм МДФ или просто да търся по-дебел лист?

3. Филтрите - в статията е посочен филтър от 1 бубинка и 1 кондензатор. Във форума пък за този проект има схема с много повече елементи. Кой е верният?

4. Как да закрепя ватата?
а) с лепило
б) с кабъри (както беше посочил някой)
в) друг начин, който се надявам да споделите

5. Какви проводници да ползвам за опроводяване вътре в ТЛ-а
а) едножилни/многожилни, едножични многожични?
б) с какво сечение да са?

6. Уплътнява ли се с нещо пространството около и под шасито на говорителя?

Мерси на отзовалите се!

Аватар
Rusin Atanasov
има опит
има опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от Rusin Atanasov »

Здравей, Riptor
1 - трябва да ти отговори човек, който е правил проекта . Но по принцип като имаш по дебела предна страница /няма значение да ли е една цяла или две слепени/ вкопаваш говорителя на външната част :)
2 - две плоскости можеш да слепиш като сглобиш предната част на бокса и върху нея залепиш втората плоскост чрез лепило и стеги. Можеш по краищата на лицевата част да минеш с фреза за по добър външен вид. После я боядисваш с черен цвят а останалата част от колоната да е фурнирована - това го приеми просто като вариант. По лесно е да си вземеш дебел МДФ примерно 30мм. Друг вариант е да слепиш двете части отделно ползвайки дърводелска преса. С такава преса се притискат големи детайли с еднакъв натиск.
3 - както и да се бориш с филтрите пак ще трябва на слух да ги донастройваш.
4 - вата можеш да залепиш с лепилото, което ползваш за залепяне на МДФ-а. Но първо сложи вата с парчета тиксо за я настройш после я фиксирай.
5 - за кабелите прочети темата на Кирил Кирилов. И като решиш да ползваш едножичен кабел за колони =>усилвател, сложи от същия и вътре в озвучителното тяло.
6 - това не го разбрах точно но около шасито не се уплътнява. Хубаво е да се изработи точно мястото където ще се постави говорителя за да прилепне добре и да не се чува свистене. Някой слагат силикон, пореста гума и др. При прецизна изробтка тези неща не са необходими.
Успех!

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Daniel Petrov »

http://widowmaker.lozenetz.org/projects/MidTLm.jpg
FRS8 8ohms x 1
W130S 8ohms x 1
crossover frequency= 300Hz
1st order series filter
visaton 3.6mH ferrite core+(47uF BP el. || 4.7uF MKP)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#5 Мнение от Simonov »

Основният говорител в тази система е FRS8-цата а не W130S. Целта е да се използват максимално предимствата на широколентовия драйвер. W130S просто подпомага FRS-а ;) Раделителната точка е избрана толкова ниско поради факта, че човешкото ухо е по "прецизно" в средночестотната област(където традиционно е пресечната точка на двулентовите с-ми) и по малко чувствително при най-ниските честоти. По този начин се избягват(доколкото е възможно) недостатъците на разделителния филтър ;)
Изображение

Аватар
Demiurg
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от Demiurg »

Само да допълня (като собственик на въпросния проект) - тоя малкия бръмбар (ФРС8) има такъв детайл и присъствие, че не му трябва друг говорител да му маже в обхвата. W130 просто "помага" с ниските.

Riptor

#7 Мнение от Riptor »

Хмм в проекта е 2хФРС8, но щом създателят му е написал да сложа един, един ще сложа.
Интересува ме дали присъствието на ниските честоти е достатъчно за стая 5х5 метра?

Слушам предимно рок и алтърнатив но напоследък прескачам и до техно, класика дори джаз се опитвам (засега) да слушам. :roll:

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#8 Мнение от Simonov »

В моменат слушам ей на ТИЯ два бръмбазъка в стая 4х5 м и изобщо не се оплаквам от липса на ниски. Вече няколко човека ги чуха. Дълбоко се съмнявам че в твоята стая, проекта на Даниел ще има липса на ниски честоти ;)

Поздрави :)
Изображение

Riptor

#9 Мнение от Riptor »

Тогава отивам утре да разпитвам за цени на МДФ и да търся свестен дърводелец ;). Мерси на отзовалите се за помощта, дано като възникнат нови въпроси (което няма как да не стане) пак да помагате!

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#10 Мнение от Simonov »

Според мен не е добра идея да се доверяваш на дърводелец, освен ако не ти е приятел или пък не е правил тонколони преди. Листовете MDF може да дадеш да ти ги разкроят. За сглобката ти трябва само хубаво лепило, много стеги, МЕРАК И ТЪРПЕНИЕ ;)

УСПЕХ :)
Изображение

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от Nanko Rusev »

Simonov написа:Според мен не е добра идея да се доверяваш на дърводелец.... Листовете MDF може да дадеш да ти ги разкроят..

УСПЕХ :)

Кой да ги разкрои, ако не дърводелец?

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#12 Мнение от Simonov »

Имам предвид да се разкрои професионално на машина подобно на разкояването, което правят в Бриколаж и т.н. а не на ръка със зегето ;) Щото и такива майстори съм виждал.
Изображение

Riptor

#13 Мнение от Riptor »

Появиха се още няколко въпросителни.

1. Защо в повечето проекти, плоскостите са завивани с винтове, а всички разправят, че така не бива.

2. Може ли по-подробна схема на филтъра, че ще го давам на колега да го прави, а той ми иска схема.

3. Клемното табло струва ли си 10-та лева дето му искат в SteadyGroup или има и по-евтини варианти с добро качество?

4. Харесах си крачета от 1.70лв. но не знам дали стават и дали ще има проблем да се навият в ПДЧ-то (така и не намерих MDF)

P.S. Къде се намира "Марни"?

Ох, дано не съм досадил с някои дребнавости..

Аватар
Demiurg
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#14 Мнение от Demiurg »

1. Щото бързат, или щото просто пробват конструкцията.

3. Според мен си струва - това ти е директната връзка между хубавия кабел вътре в колоната и хубавия кабел отвън до усилвателя.
4. Марни:
http://911.bg/a2/firm.asp?id=4335

balki

#15 Мнение от balki »

Аз в момента се опитвам сам да си ги направя със зигито, обаче незнам каква трябва да бъде ватата. Бихте ли помогнали!?

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”