така, първо искам да отправа предупреждение, че това ми начинание е пълен експеримент.
купих два бг говорителя ВКН-0926, мерене на резонансна честота, даде около 60Хц. Излислих една тръба с дължина съответсваща на тия 60 Хц, ама я изчислих да почва точно зад двата говорителя (после разбрах, че то цялата тръба трябвала да отговаря на това чудо ама нищо). Сглобихме системата. Ами свири добре, но исках повече. Исках да свири достатъчно добре, че да не трябва и суб да правя.
Играх си и с вата, и с наклона на вътрешната стена (тръбата е един-път-сгъната) и нямаше особена разлика.
После разбрах за ТВМ. Като пари бяха горе-долу същите (все пак малко бюджет гоним) и си взех АРН-165-09/4х2. Тяхната резонансна честота е ~ 40Хц, което горе-долу съотвества на дължината на тръбата.
Ами свири, нямам възможност да ги сравня директно двата, но разлика няма много много.
Едно нещо забелязах - много бързо се претоварва, в ниския спектър имам предвид.
Колоната е 8 ома, а усилвателя е студио 2 2х35Вата и то за 4 ома. Т.е. ~ 17Вата максимално мога да подам. Без никакви тонкорекции, много бързо се претоварва (не му стига Xmax).
Въпроса ми е, някой може ли да ми каже къде евентуално може да имам грешка.
По принцип ще го симулирам това на Маткад, ама първо да го сваля, а последния път когато имах възможност немах интернет.
един експеримент