Айде пак да напиша нещичко и да покажа, че сам попрочел материяли по темата.Първо да си призная, че чаках някой да ми даде готов чертеж на кутията и само да си свиркам после, е не се получи точно така но сигурно е било за хубаво, поне ме накара да се заинтересувам и да навляза по навътре в теорията.Имам няколко въпросчета само:
Да уточня, че става дума за класическа(стесняваща се) TL.
1.първо за формулката "L=c/(4*f)", в форума чета някои противоречиви мнения как се определя "f".Някои хора казват че това е резонансната честота на високоговорителя.В друга тема се дава следната зависимост - при висок Qts - 5 до 10 Hz под резонансната, при нисък - 5 до 10 Hz над резонансната.Каде е истината все пак?
2.Понеже срещах в форума какви ли не наименования на различните площти които се получават при конструкцията.Интересува ме правилно ли съм разбрал нещата.So - площта на затворения край на тръбата,Sl - на отворения.Някаде видях, че има и Sc(нямам си на идея какво трябва да представлява), и че Sl е площта зад говорителя(то е и малко относително това тълкуване.Аз го разбирам буквално от края на магнитната система до "междинната" преграда, но е възможно понятието "зад говорителя" да означава и closed end) и се обърках.Говоря само за стесняващи се TL.Малко разяснение ако може.
3.Дължината L предполагам се мери от центъра на So до центъра на Sl(тоест от център до център).Но все пак да попитам така ли е?
4.формулката за So е:

На пръв поглед всичко е перфектно но:
Според Alignment_Tables на King Dz се определя таблично в зависимост от коефициента Sl/So.Dr по същия начин се определя от Qtd.Но проблем единствено остава как да се определи Sl/So.Има ли някаква друга цака при смятането или...Много пъти сам срещал да се дават като "x*Sd", кадето x е някакъв коефициент и за това се замислям няма ли някаква друга формулка за пресмятане.
5.Offset-а пак зависи от Sl/So(Alignment_Tables) и се дава във вид на коефициент.Само не разбрах как се получава този коефициент:
Отношението на разстоянието от горния вътрешен ръб до центъра на високоговорителя към височината по вътрешни размери на колоната или разстоянието от горния вътрешен ръб до центъра на високоговорителя към разстоянието между долния вътрешен ръб и центъра на говорителя.Може и още две тълкования да се изпишат но мисля, че един от тези е верния.Дано ме разбрахте какво искам да кажа, защото е малко обаркано написано, ако имаше едино чертежче и там да означавам за кое говоря...Не съм сигурен и нали е до центъра на говорителя или до ръба на изрязания отвор?
6.Предполагам не е необходимо да съм инженер за да сметна кутията при известни So, Sl, L, offset.За да ги получа единствената неизвестна се оказва отношението Sl/So.Има ли начини за определяне или е опитно?
Засега толкова пък ще помагате надявам се.С MathCad не съм се занимавал още.Нямам драйверите под ръка все още и всичко е на ниво теория.Между другото никога не сам крил, че съм само на 16 години(малко повече

), но просто се интересувам и искам да се науча.
Поздрави.