Още FRS8...

Съобщение
Автор
Yankoff

Още FRS8...

#1 Мнение от Yankoff »

Закупувайки един чифт от тези, ми дадоха този проект в магазина...Исках да чуя мнение, преди да го реализирам...

Изображение

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#2 Мнение от Simonov »

MLTQWT ако не се лъжа. Хм :roll: И то доста дълга. Това малко драйверче доста зор ще види с този голям обем. Струва ми се доста изнасилена работа :roll:

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от oceanman »

И на мен така ми се струва...1800мм е дълга най-дългата ми трансмисия...Ама не с това говорителче...

realstereo

#4 Мнение от realstereo »

Малките хорни с Фрс 8-8ом, са наистина по-добър вариант. Имам три реализирани чифта :D Не се захващай с подобна работа преди да си чул, как звучи конкретният проект. Аз започнах "на сляпо" и си изгубих време за още едни тонколони. Всички вътрешни прегради и разстояния претърпяха промяна. След толкова блъскане наистина ще знаеш как да ги направиш, но изгубеното време е прекалено много. Когато имам и завърщшен вид, ще кача тема.

Аватар
kiak
има опит
има опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от kiak »

Ако по някакъв начин успеем да се съгласуваме, мога да те заведа до Бобов дол да го чуеш как свири. По-надолу някъде бях писал и тема за проекта - можеш да прочетеш...
"Да.... не е важно, че някой глух е писал музика...
ЖАЛКОТО е, че Азис е по-известен от него в БГ..."

Yankoff

#6 Мнение от Yankoff »

REALSTEREO написа:Малките хорни с Фрс 8-8ом, са наистина по-добър вариант. Имам три реализирани чифта :D Не се захващай с подобна работа преди да си чул, как звучи конкретният проект. Аз започнах "на сляпо" и си изгубих време за още едни тонколони. Всички вътрешни прегради и разстояния претърпяха промяна. След толкова блъскане наистина ще знаеш как да ги направиш, но изгубеното време е прекалено много. Когато имам и завърщшен вид, ще кача тема.
След малко ровене из нета, се оказа че това е една много известна конструкция за този говорител, носеща името "The Needles", и вместо малки ТЛ-чета хората предпочитат да направят това....както и да е, ето една снимка на реализиран (не от мен) такъв проект

Изображение

И все пак да помоля за някакъв проект на хорничка...благодаря предварително...
Последно промяна от Yankoff на Съб Юни 10, 2006 3:16 pm, променено общо 1 път.

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Ivan Rachev »

готов проект за хорна с този говорител може да ти даде амитко стига и на него да не му е тайна :wink:
Последно промяна от Ivan Rachev на Съб Юни 10, 2006 3:45 pm, променено общо 1 път.
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Yankoff

#8 Мнение от Yankoff »

Хах...да разглеждал съм и неговата тема, заинтересован съм. Стига да има желание той самия да покаже чертежа...

Ето още един странен проект на тази тема...

Изображение

gps

#9 Мнение от gps »

Това на снимката е същото като на чертежа в първия ти пост а и този странен както ти го наричаш проект е пак същото само че доста понагънато и усложнено.И в трите случая става въпрос за TQWT или разширяваща се линия тоест това е ТЛ.Понеже съм се занимавал с такива мога да ти кажа че чудеса от тази система с този говорител не очаквай.В най-оптимистичния случай настойката на тръбата може да е 10 хц под Fs на говорителя така че всичките тези дъъълги линии.........има юзъри правили такъв проект с този драйвер-питай тях :wink:

boris_valkov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от boris_valkov »

Здравейте,
Аз си поиграх да сложа говорителчето в тази хорна:
Изображение

Симулирах я в маткад, но за съжаление изгубих файла.
Лично съм доволен от резултата, така или иначе беше само за експеримента.

Ето тук можете да разгледате какви са резултатите.

Измерената честотна харакеристика смятам, че е доста близка до истината. Повдигането около 2kHz определено се усеща на слух и мисля че е от ширината на предния панел (130мм), а спада в ниските, когато колонките се поставят близо до ъглите слиза още малко по-ниско.

Поздрави. :D

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Dimitar Atanasov »

Е, Моите опити не са таина.

Даже два опита имам...едни по-големи и иедни по-малки...

http://stochastics.fmi.uni-sofia.bg/~am ... icicle.jpg

http://stochastics.fmi.uni-sofia.bg/~am ... rnutus.jpg

Cornutus са първиа опит...доколко е успесхен това е друга работа...
Свирят доста специфично, баса е нисък, но няма ударност. Предполагам са въздуха е малко вповечхе за това високоговорителче...Иначе Вангелис (El Greco) звучи неверотно...

По малките (icicle) са по добти, доста балансиран звук и аз лично слушам предимно тях. С един непретенциозен GainClone са доста добра комбинация. От тях обаче не мойе да се очаква кои знае какъв бас, макар че са по-добре от еквивалентни български колонки със затворен обем, и произволни компютърни, каквото е и предназначението им. Освен това се сглобяват за един следобяд.

Ако някой реши да експериментира с тях на лични мога да му дам практически насоки.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#12 Мнение от Simonov »

Вчера помогнах на др. Иво ortho да довърши едни малки хорни с дължина около 1.8м :D Въпроснте хонички свирнаха изненадващо добре. Стерео-картината беше на добро ниво и отделните детайли се чуваха прекрасно. Ниските честоти бяха впечатляващи за размерите на тая малка въшка, като баскитарата звучеше на ниво. Като цяло инструменталите и акустичната музика звучаха прекрасно.
Усилвателят беше DOGC made by Widow а цд-то - Philips моднат от lozef. Помолих Иво да пусне нова тема. Дано да го направи :roll:

realstereo

#13 Мнение от realstereo »

Един вариант и от мен. Това е доработка на модела на Амитко, като са решени основните проблеми, за които той споменава. Имам го на DWG и мога да изпратя e-mail на всички желаещи. Принципна схема и снимки:
Изображение
Изображение
Изображение

Аватар
DJ Popa
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#14 Мнение от DJ Popa »

Браво , REALSTEREO , отлична изработка !!! Може ли чертежче с размерите на dj_dj@abv.bg ...Благодаря предварително!

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”