Филтър за среден ТЛ проект

Съобщение
Автор
Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Филтър за среден ТЛ проект

#1 Мнение от Dman »

ВНИМАНИЕ 81 дБ номинално ниво, мах мощност към колоната 50 вата/ може и 60-70 вата, ограничението е откъм ниските /в100 почва подло да припляква, тъй като достига максималния си ход/
Филтъра 90 % готов , така че очаквайте версия 1.000n...

сега към тл-ентусиастите..големия + е че колоната с това смешно драйверче слиза порядъчно ниско, съгласуването с помещението е много добро..ако искате да слушате ниски, било то и леко "вибрантно оцветени, и проекта да е бюджетен , това е..ако искате тупалки - марш за ХЛС..:))
проблемацията идва от средите, заради резонансите на ТЛ-а..а като прибавим към тях неравномврностите от самия драйвер, работата става дебела..като стане окончателния вариант, кирилов ще качи картинки на стъффинга, да се види горе долу как му е оформлението..

Изображение

засега толкова..
като стане 100 % филтъра ще бъдат дадени пояснения за елементите...

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Маткад симулация на Средния ТЛ

#2 Мнение от Kiril Kirilov »

Последно промяна от Kiril Kirilov на Пет Яну 07, 2005 3:04 pm, променено общо 1 път.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от oceanman »

Дани,нека и това да отбележим...Поведението на ТЛ в средите е несигурно и колебливо...В тръбата се натрупват резонанси-нодове и антинодове(възли),инспирирани от основната резонансна честота,които само качествената вата с определени свойства може да потуши....И тук баланса е много,много труден....Нека ТЛ ентусиастите да имат това в пред вид...При теб нещата са ясни-мериш и виждаш недостатъците...
Но пък импедансната крива е като по учебник :D :wink:
Благодарности от мен...

Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#4 Мнение от Dman »

Владо имам въпроси към тебе...струва ми се че линията е по дълга от необходимото, предполагам че грешката идва от толеранси в параметрите на драйвера.
това си мисля е основната причина поради която демпфането на хода на мидбаса не е достатъчно добро..

Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#5 Мнение от Dman »

още нещо да допълня..меренето си е мерене, доколкото то може да се проведе в домашни условия, и една добра отправна точка..
но ВИНАГИ крайната донастройка на филтъра е на слух, за да се оправи баланса на колоната, както и да се компенсират недостатъци на драйверите, доколкото може това да се постигне..

Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#6 Мнение от Dman »

Ето го и окончателния вариант на филтъра

Изображение

Внимание:
1.да се спази разстоянието между драйверите, както и полярността означена на схемата
2.Филтъра е правен при поставени защитни мрежички на двата говорителя
3.Оптимално положение за слушане - фронтално при разстояние не по малко от 1,5м., заради стесняването на диаграмата на фрс8
4.Елементи за филтъра:
кондензатори : метализирана хартия (Амета , Сф)
бобини :0,27 мХ - 110 навивки с ПЕЛ 1,2мм върху тяло с диаметър 25мм, и широчина 20 мм
0,42 мХ - 137 навивки с ПЕЛ 1,2мм върху тяло с диаметър 25мм, и широчина 20 мм
резистори - 3,9ома /5Вата , 20 ома/ 5Вата

И разбира се , дойде време да кажа добри думи за говорителите Визатон ,наистина филтъра е труден докато се изравни колоната , но като цяло резултатът е много добър..разбира се от гледна точка на вложени средства..
Успех на ентусиастите, които ще повторят този "бюджетен" проект...
и да пишат после във форума резултати и впечетления..

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от oceanman »

Дани...не знам защо,но моя Мат-кад дава определено по-различни резултати....при същите геометрий...наистина,при моите симулаций хода на мембраната е доста над лимита-с цял милиметър отгоре...Което явно се потвърждава от твоите практически измервания...8 омовия вариант е класи над този,аз тогава мисля,че го казах на Кирил,но той държеше явно на този...Там нещата са брилянтни.
За този говорител-това е...като геометрия това е оптимума.Повече не може да се постигне...Остава разликата в параметрите..Там не знам...Ако точно ги мернеш,вече наистина може да знаем какво точно се е получило..

И някои изводи от моя не богат опит по теория и практика на ТЛ.Хода на мембраната се увеличава,когато се увеличава S0 в най-голяма степен. Когато се манипулират дължината на линията, SL и демпването изменението на хода не е толкова голямо.Факторите са твърде комплицирани и зависят от параметрите на конкретния говорител ,а както забеляза ти може да се насложат неприятно и разлики в T/S.Също така хода много интересно зависи от настройката на линията...До настройката на линията се държи на миимума,а после тръва нагоре...Колкото изхода е по-малък по площ,толкова хода е по-редуциран.По-интересно,но не толкова важен е резултата при демпването...И там нещата са твърде индивидуални...Смайващо,но моя 20 сантиметров Визатон ГФ-200се държи перфектно с 2 мм ход при всички геометрий...Изненадата ми дойде от СВР 269...с 2.5мм ход...Представяш ли си каква редукция на хода прави ТЛ за него-хода му е по-малък от този на Кирилов....И каква чудовищтна степен на механично натоварване може да понесе с тази конструкция!!!!На симулаций...които май се оказват доста верни....

Генералния извод за мен е,че хода зависи най-вече от параметрите на самия говорител и от S0...Другите изменения са по-незначителни..

И въпреки всичко,мисля,че нистина за този бюджет,за този говорител едва ли друга конструкция би могла да предложи по-добри практически резултати

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”