Малки Хорни, или ТЛ

Съобщение
Автор
Yankoff

Малки Хорни, или ТЛ

#1 Мнение от Yankoff »

Първо да поздравя всички от този сайт, за това което правят, защото смятам че е наистина трудно да се води една такава инициатива..

Та по същество. На 16 години съм, от Стара Загора и нямам абсолютно никакъв опит в създаването на озвучителни тела, но попаднах на чифт говорители, и реших да направя нещо с тях за да заместя посредствените колонки, които понастоящем използвам за слушане на музика на моя персонален компютър. Насочих се тъкмо към вида "Хорни" или "ТЛ", тъй като ми се стори най-оптимален в случая, а пък и имам един татко, интересуващ се от тези работи, който удря по едно рамо от време на време. Прочетох голяма част от мненията в този, и други форуми, включително на английски и немски и разбрах, че не било толкова просто :).

Доколкото съм разбрал, за да изчисля размера на кутията, и на различните прегради, ми трябват параметрите на самите говорител. И тук идва момента когато моля за помощ.

Ето ви снимки, ако някой, някога е срещал такива, моля да каже дали изобщо са подходящи за това, което съм намислил и ако да, някаква помощ за начинанието.

Ето снимки:

http://i4.photobucket.com/albums/y109/S ... 002665.jpg
http://i4.photobucket.com/albums/y109/S ... 002667.jpg
http://i4.photobucket.com/albums/y109/S ... 002668.jpg

Поздрави, и моля ви не ме заклеймявайте като морски обитател още от сега, има време да се проявя. :)
Последно промяна от Yankoff на Чет Апр 27, 2006 10:25 pm, променено общо 1 път.

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

Re: Малки Хорни, или ТЛ

#2 Мнение от Nanko Rusev »

Здравей,

Аз съм с МНОГО малко опит, но ето моето мнение.

Първо добре си се насочил към DIY ;)

Не мисля, че авто говорителите попринцип са най-доброто решение.

За малко пари се купуват frs8, които са МНОГО обсъждани тук.

Като ще е малко, да е ТЛ, според мен хорна не си заслужава да е малка.

Прочети статията за "измерване на говорител" - може да успееш да се справиш - вижда се, че имаш желание.

Поздрави.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Желанието ти сам да сметнеш и направиш нещо свое е чудесно!
За жалост наистина говорителите, които си избрал, не са подходящи.
Освен това да се стартира с хорн/TL не е много добре, един конструктор трябва да мине преди това през по-обикновените конструкции.
Другата възможност е да се довериш на някой проверен вече проект, каквито има доста в нашия сайт.
Желая ти успех!

Yankoff

#4 Мнение от Yankoff »

По невнимание или незнание по скоро, съм сложил като снимка кутията, която не отговаря на говорителите, които са в нея. Въпреки това говорителите са от предните врати на Шкода Октавия.

Все пак нямам претенции за изключително качество, тъй като ще слушам музика на компютър.

Промених линковете, като съм направил три снимки от 3 различни ъгъла.

[/u]

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от Nanko Rusev »

Yankoff написа:По невнимание или незнание по скоро, съм сложил като снимка кутията, която не отговаря на говорителите, които са в нея. Въпреки това говорителите са от предните врати на Шкода Октавия.

Все пак нямам претенции за изключително качество, тъй като ще слушам музика на компютър.

Промених линковете, като съм направил три снимки от 3 различни ъгъла.

[/u]
Линковете не са променени.
ИМА качествена музика от компютър.
Все пак говорителите са АВТО .. ползвай ги за това, а фрс8 са под 40 лв двойката...

Yankoff

#6 Мнение от Yankoff »

Вече са променени (линковете).

А откъде мога да ги купя в Стара Загора?

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Не е вярно, че не е препоръчително да се стартира с рупор или тл.
Точно това е най-добрия начин да се стартира !! И продължи.
ФРС8 изобщо не отговаря на най-добрите спецификации за ШЛ рупорен драйвер, но това не е попречило именно Бушхорн да е една от най-правените рупорни конструкции.
Ако някой е направил като първи свой DIY проект ТЛ или рупор и го е омазал и се е разочаровал - какво от това?
Не е необходимо като смятаме площта на триъгълника всеки път да доказваме Питагоровата теорема.
Изображение

Yankoff

#8 Мнение от Yankoff »

Това вече ме обърква...

Така или иначе, имам и говорители, и дървен материал. Ще експериментирам първо с това, което имам, а ако не се получи, ще се замисля за някаква по-сериозна инвестиция. Поне време имам :)

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Yankoff написа:Това вече ме обърква..
Чудесно, показва набръчкване на мозъка. [комплимент ;)] Наистина, време имаш, и всичко, което ти трябва е в мрежата. С времето, ако увлечението ти в тази насока се запази, високите ще ти отпаднат като грижа, все повече объркващи неща ще излизат и все по-качествено ще слушаш музика. Успех !
Изображение

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Rumen Suvandjiev »

progressor написа:Не е вярно, че не е препоръчително да се стартира с рупор или тл.
...................
Не е необходимо като смятаме площта на триъгълника всеки път да доказваме Питагоровата теорема.
Човек не бива да прескача етапи от своето развитие.
Също така не бива да приема нищо на доверие, най-малкото Питагоровата теорема.
В противен случай си остава завинаги недоразвит!

Yankoff

#11 Мнение от Yankoff »

Но нищо не ми пречи да експериментирам нали? :)

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Yankoff написа:Но нищо не ми пречи да експериментирам нали? :)
Разбира се! Можеш да разчиташ на подкрепа от моя страна.
За жалост нямам никакви параметри на твоя Balupunkt.

Има ли някой в Стара Загора, който може да помогне на Yankoff, като измери T/S параметрите на говорителчетата му?

Yankoff

#13 Мнение от Yankoff »

Използвайки малко повечето време, което имах тази събота и неделя направих две кутии за тези говорители, посредством един проект, намерен в интернет, с леки модификации за да се съберат говорителите. Още не съм ги изпробвал как звучат, но и това предстои.

Ето снимки.

http://i4.photobucket.com/albums/y109/S ... 002671.jpg
http://i4.photobucket.com/albums/y109/S ... 002670.jpg

Тъй като не съм използвал никакви изчисления исках да попитам дали съм направил някоя фрапираща грешка :)?

А пък ако са чак толкова зле, ще си закупя чифт говорители и ще използвам някой от публикуваните тук проекти.

gps

#14 Мнение от gps »

Постигал съм изненадващо добри резултати с автомобилни говорители в пробни ТЛ но първо трябва да се мерят характеристиките им и да се смята.Основния проблем на тези драйвери е малкия Xmax-винаги съм опирал до този проблем при 4,5,6 инчовите автоговорителчета,свирят прилично в ТЛ само на малка мощност.Кутията която си показал на снимката е с много къса линия но като не знам поне Fs-а на твоите говорителчета мога само да предполагам че е между 55 и 80 хц така че май линията е къса.

Yankoff

#15 Мнение от Yankoff »

Осъзнавам, че линията е даже двойно по-къса от колкото трябва да е, но целта беше да направя колонки, които да са на компютърната маса, а ако ги бях направил в размерите, в които трябваше, щяха да станат прекалено големи.

Можете ли да дадете някакъв съвет как да компенсирам това ?

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”