Ограничаване на нискочестотния музикален сигнал
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Ограничаване на нискочестотния музикален сигнал
Относно нискочестотното поведение на някои широколентови говорители поставени в transmission line или rear-loaded horn.
Днес, при едно малко по силно слушане на Puissance - "Post Ruin Symphony", от албума "Mother of Disease" все по-силно започнах да осъзнавам необходимостта от ограничаване на нискочестотния музикален сигнал постъпващ в усилвателя/колоните.
Преди няколко месеца ме насочиха към използване на някой от проектите на Rod Eliot, но с чипове NE5532 или NE5534.
Какво мислите по темата?
Днес, при едно малко по силно слушане на Puissance - "Post Ruin Symphony", от албума "Mother of Disease" все по-силно започнах да осъзнавам необходимостта от ограничаване на нискочестотния музикален сигнал постъпващ в усилвателя/колоните.
Преди няколко месеца ме насочиха към използване на някой от проектите на Rod Eliot, но с чипове NE5532 или NE5534.
Какво мислите по темата?

-
Goro
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
5534
Разликата между двата чипа е че 5534 е с външна компенсация, а 5532 с вътрешна. Ако схемата е повторител двете са равностойни. Ако ще усилва >>1, по-добре 5534 и съответната компенсация за усилването. Защо да се ползва 5532, насила компенсиран за усилване единица и да го караме да усилва >>1.
Тази стара фамилия има запас (но не достатъчен) по стабилност.
Препоръчвам ти фирмата NJR (а не - NE), която е доработила повечето от класическите ОУ, включително и тези. Но има редица по-добри типове ОУ.
Тази стара фамилия има запас (но не достатъчен) по стабилност.
Препоръчвам ти фирмата NJR (а не - NE), която е доработила повечето от класическите ОУ, включително и тези. Но има редица по-добри типове ОУ.
Последно промяна от Goro на Чет Апр 06, 2006 10:34 am, променено общо 1 път.
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Преди време Змея ми даде една схемичка на активен филтър с два транзистора. Налепих я с доста голям скептицизъм. Повярвай ми СВИРИ
Тъй като си свириш с фул рейндж, а и не ти е проблем, можеш да ги налепиш и двете схемки и да чуеш ако има разлика. За мен лично ще бъде много интересно подобно сравнение. Ако те интересува схемката - пиши да я постна.
Поздрави.
Поздрави.
-
Miroslav Danov
- трупа сериозен опит

- Обратна връзка:
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
That`s what I`m talkin aboutlozef написа:Емитерния повторител подпрян с генератор на ток в филтри и буфери за мен е най доброто решение и като звук-еднотактно без оов,ниско изходно съпротивлениеhttp://www.dself.dsl.pipex.com/ampins/discrete/ef.htm
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Благодаря на всички за коментарите и предложенията.
Demon - да разбирам ли, че схемата с двата транзистора, за която говориш е същата като тази от линка на lozef, и имаш ли някакви препоръки на база практическия ти опит? Това решение /с транзисторите/ ми изглежда много по-просто за реализация /от неопитен любител като мен/ отколкото филтрите с чипове и ако успея да се справя и резултатът ме удовлетворява изобщо няма да се занимавам с NE-тата и др.подобни.
Demon - да разбирам ли, че схемата с двата транзистора, за която говориш е същата като тази от линка на lozef, и имаш ли някакви препоръки на база практическия ти опит? Това решение /с транзисторите/ ми изглежда много по-просто за реализация /от неопитен любител като мен/ отколкото филтрите с чипове и ако успея да се справя и резултатът ме удовлетворява изобщо няма да се занимавам с NE-тата и др.подобни.

-
brum
-
Zmej
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Zmej
Стръмността се определя от броя на RC (LC) звената по пътя на сигнала - така че регулиране реда на филтъра значи промяна на схемата или поне многоредов филтър с междинни изходи. За честотата - пак всяко RC-звено се смята за нея, за втори ред ти трябват двоен донастройващ потенциометър, за да пипаш честотата. Е да де, ама така (при положение, че капацитетът е константа), при промяна на честотата ще променяш и Q-фактора на филтъра (много грубо казано стръмността баш в преходната зона, плюс дозавъртане на фазата), което не е добре. За първи ред филтър може да минеш и без активен елемент (ама много зависи), втори и трети ред филтри - с един активен елемент, и оттам нататък - за 4/6 ред - по един активен елемент за всеки 2/3 ред (плюс евентуален буфер на входа)...
Филтър първи ред няма да те спаси, мен ако питаш, прави втори ред, сметни го за някаква честота, и ако се наложи, ще го донастройваш после. Ако не ти достига стръмност, може да се добави още едно RC-звено, за да стане филтъра 3-ти ред.
Това е засега, успех!
п.с. забравих да напиша как зависи реда на филтрите от звената: всяко RC-звено ти е първи ред (6dB/oct), а всяко LC-звено - втори (12db/oct). Последователното свързване на звената ти 'събира' реда на филтъра - две RC-звена са втори ред филтър...
Филтър първи ред няма да те спаси, мен ако питаш, прави втори ред, сметни го за някаква честота, и ако се наложи, ще го донастройваш после. Ако не ти достига стръмност, може да се добави още едно RC-звено, за да стане филтъра 3-ти ред.
Това е засега, успех!
п.с. забравих да напиша как зависи реда на филтрите от звената: всяко RC-звено ти е първи ред (6dB/oct), а всяко LC-звено - втори (12db/oct). Последователното свързване на звената ти 'събира' реда на филтъра - две RC-звена са втори ред филтър...
-
gps
От каква честота надолу ще режеш с филтъра?Не може ли да се направи ограничаване на амплитудата на сигнала от една определена честота надолу?progressor написа:Честно казано не съм сигурен колко стръмен трябва да е филтъра. Не може ли да се направи така, че да се донастройва на слух и визуално - както стръмността, така и честотата, от която започва да отрязва ?
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка: