Една идея, която се "роди" в главата ми
-
ican4eto
Една идея, която се "роди" в главата ми
Искам да споделя една идея, която нямам никаква представа, дали е осъществима, но все пак затова и питам!
идеята е следната:
ТЛ проект, с два говорителя, единия е за ниския диапазон, а другия е фул рейндж, но кутията е двоен ТЛ, в смисъл в една кутия има две тръби и си мисля, между стените на които тръбите се засичат, да се направят канали, които да се напълнят с пясък или друг вибро-поглъщащ материал, та в крайна сметка въпроса ми е, дали има нещо подобно правено/проектирано и дали въобще си струва труда!
Ако не е достатъчно ясно, ще драсна една бърза схема на идеята ми!
Благодаря на всеки отзовал се!
идеята е следната:
ТЛ проект, с два говорителя, единия е за ниския диапазон, а другия е фул рейндж, но кутията е двоен ТЛ, в смисъл в една кутия има две тръби и си мисля, между стените на които тръбите се засичат, да се направят канали, които да се напълнят с пясък или друг вибро-поглъщащ материал, та в крайна сметка въпроса ми е, дали има нещо подобно правено/проектирано и дали въобще си струва труда!
Ако не е достатъчно ясно, ще драсна една бърза схема на идеята ми!
Благодаря на всеки отзовал се!
-
HI-FI
-
ican4eto
-
HI-FI
На мен това ми се вижда напълно безсмислено. Ако ще слагаш и BG20 в TL значи искаш и от него да извадиш бас ...ican4eto написа:Говоря за следното:
имаме една ТЛ тръба като ТВМ226/07 (за ниски) и една да речем БГ20 за фул рейндж и тези две отделни тела ги съберем и напаснем в едно
-
Miroslav Danov
- трупа сериозен опит

- Обратна връзка:
- sparky
- има опит

- Обратна връзка:
Имах идея да направя малките TL-и (Ferrari-тата
) за компютърна система, и да ги подсиля с TL-суб, резнат на 120-150Hz, но чакам да ми се отвори свободно време за експерименти, а с такова за съжаление напоследък никак не разполагам
.
Замислил съм се за нещо като BG20 с линия около 180 - 200см, но май за говорител има и по-подходящи за целта, като се има в предвид че среза е доста ниско.
Между другото някой замислял ли се е за вариянт Isobaric в TL? Предимства, недостатъци?
Замислил съм се за нещо като BG20 с линия около 180 - 200см, но май за говорител има и по-подходящи за целта, като се има в предвид че среза е доста ниско.
Между другото някой замислял ли се е за вариянт Isobaric в TL? Предимства, недостатъци?
Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят.
-
ican4eto
-
Miroslav Danov
- трупа сериозен опит

- Обратна връзка:
-
gps
На такива ниски честоти на срязване-само активен кросовер на входа на усилвателя за басовия .....после отделен усилвател за фулрейнджа.......А как ще се напасват усилвателите идея си нямам.....По-добре е да не се търси усложняване на проекта а да се търси подходящ фулрейндж и САМО с него да се прави нещо.Между другото ниския бас на БГ20 в дълга линия е достатъчен но проблема е другаде при тоя драйвер!Bojo написа:Ще се получи огромна индуктивност. Ако е без сърцевина не ти мърдат 2кила мед, а за габарита да не говорим.sparky написа: ....резнат на 120-150Hz...
-
ican4eto
Не знам дали е оффтопик, но все пак ще попитам, относно БГ20, забелязал съм, че някои фул рейндж говорители имат по-голям диаметър на перата излизащи от капачката, дали ако се сменят и се поставят да речем с 2 пъти по-голям диаметър ще се получи по висока грница на високиата част?
И също така, четох някъде една идея относно смяната на капачките при нискочестотните говорители, как се понижава фс, когато се затвори повече въздух под въпросната капачка, та реших да го опитам и подмених капачката на W 130 S, с една която е малко по-разлята и малко по-ниска от оригиналната та до гумата остават не повече от 1 см, 1,5см, все още не съм го мерил, но на слух, не затворен, слиза доста по-ниско и преди имаше едно напрежение при по-ниските, сега се поотпусна!
Коментари
И също така, четох някъде една идея относно смяната на капачките при нискочестотните говорители, как се понижава фс, когато се затвори повече въздух под въпросната капачка, та реших да го опитам и подмених капачката на W 130 S, с една която е малко по-разлята и малко по-ниска от оригиналната та до гумата остават не повече от 1 см, 1,5см, все още не съм го мерил, но на слух, не затворен, слиза доста по-ниско и преди имаше едно напрежение при по-ниските, сега се поотпусна!
Коментари