Най-сетне и не без помощта и препоръките ви разбрах, че с тези говорители няма да мина метър и се заех с изработката на класически заднонатоварени хорни.
Честно казано за мен си беше истинско предизвикателство. Прекарах доста дни и нощи в набиране на кураж, в премисляния как да направя това или онова. И не знам защо, може би за да не се урочасат нещата, пускам темата сега, след като резултата е на лице и вече от 3 дена ги слушам.
За параметрите на камерата и кунтура съм изцяло задължен на Румен, който беше така приятелски любезен да ми ги предостави.
Ручо, най-сърдечно ти благодаря. Доверието, което имам към теб като конструктор, ме подкрепяше през цялото време и ми даваше сили да продължавам напред.
От едната страна на кантара стоят 3 плочи18мм пдч, 6 листа фурнир, общо 12 туби или 9Л. лепило и 3 месеца труд. По едно време имах чувството, че самият аз съм направен от пдч, талаш и лепило. Оберфрезата ми се оказа истински герой.
От другата страна са тези тонколони.
Височина 134, широчина 36, дълбочина 50см.
Тегло около 70кг всяка без говорителя, 0 мъртви обеми.

Сериозна чувствителност, мощност от половин ват е напълно достатъчна за нормално слушане. За звука на този етап разполагам само с първи впечатления, но няма да е пресилено ако кажа, че съм очарован.

Баса е лек, ненатрапчив и в същото време достатъчно плътен и консистентен, перфектно артикулиран, без да гъгне и да мучи.
Но нещата не свършват до тук! Буквално бях изумен от коренно различния начин, по който се държи сега този говорител.
От миналата есен до преди няколко дена сигмите бяха в това приложение:
http://www.bgaudio.org/forums/viewtopic ... 16&t=19760" onclick="window.open(this.href);return false;
Сега има огромна разлика в целият звуков диапазон. Високите среди се успокоиха и сега звучат много по-неутрално и приятно. Излезе много повече детайл, вокалите са прекрасни.
Още не съм се престрашил да пусна хеви метъл, но мисля че има шансове, джазрок с електрическа китара звучи съвсем като хората.
Евентуално ще имам нужда от помощ при донастройката на камерата, но за сега просто не ми се пипа. Сложил съм по малко навита на роло минерална вата Визатон, в малкото пространство отдолу зад говорителя и слушам ли, слушам.