Въпроси относно ML TQWT.

Съобщение
Автор
brum

Въпроси относно ML TQWT.

#1 Мнение от brum »

Здравейте,
попрпчетох разни работи за Mass Loaded TQWT и реших да пробвам да направя нещо. Не ми хареса обаче идеята с много високите тела и мисля да пробвам с чупка в тръбата, но това ми измества положенито на говорителя в отношение 0.3 ( ако искам тръбата да е отпред ). С симулациите които прави MathCAD с формулите с worksheet-a а от страничката се получават задоволителни резултати ( за мен ). Кутията мисля да представлява нещо подобно на
Изображение
като предполагам ще има доста експерименти докато се донагласят нещата.

Като цяло търся от вас мнение дали съм горе-долу на прав път с тази кутия. Говорителите който мисля да ползвам са visaton w200 или w200s. За сега е по-вероятен първият вариант. Височината на кутията е 100см, ширината и дълбочината са 39.
Дължината на тръбата се получава близо 160см. За S0 имам 1*Sd, за Sl имам 7*Sd.

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

ML TQWTL

#2 Мнение от Kiril Kirilov »

Така и така си го докарал до рупор- просто отвори отпред Фи-то и повтори в симулатора за рупори на М.Кинг, ако те е страх да го направиш на своя глава. Не забравай да чуеш резултатите от 2-та варианта преди да вземеш решение. Силно ти препоръчвам, рупора-очевидно е, че имаш място, следователно, няма нужда да правиш компромиси... :-)

brum

#3 Мнение от brum »

На рупорите не мога да им излгадя характеристиката и затова ме притесняват. Ще почета още малко за тях. Но пък май звуковото налягане е доста по-голямо. Прав ли съм?

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

РУПОРИ

#4 Мнение от Kiril Kirilov »

Налягането е много по-високо, да :-) Това е конструкцията, повишаваща ефективността на драйвера, за разлика от всички останали.
И да не те притесняват пропаданията. Чуй я просто!
Виж темата на Мирилай за рупор с БГ20, там пише как безпричинно се е притеснявал от резултатите от симулацията и какво се чува в крайна сметка.
Престраши се да я направиш и после само слушай :-)

http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... 3&start=30

brum

#5 Мнение от brum »

И отново да попитам нещо за да ми е по спокоино като почна довечера. Тази геометрия на кутията съм я смятал за ML TL с visaton w200s. Би трябвало да слезне до 35Hz на -3db. Единственото което ме притеснява е дали това че имам чупка в transmission line-а ще е проблем, защото симулацията е предвидена за права тръба. Кажете какво мислите по въпроса. Ще съм благодарен за всякакви идеи, насоки и коментари. Ето и чертежче на окончателните кутии:
Изображение

И малко данни за тях:
Дължина на TL-а - 72" ( 1 точка на картинката = 1" ).
В началото е с размер 1*Sd, в края с 4*Sd.
Говорителя е разположен на 3/10 от началото на TL-а.

С ватата основно ще е на експерименти, доста ще отиде предполагам.

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от Miroslav Danov »

Разбира се, че без чупка ще е по-добре, но и така става. Ако не е късно те съветвам да си направиш пробна кутия от голо ПДЧ.
Последно промяна от Miroslav Danov на Пон Дек 19, 2005 8:03 pm, променено общо 1 път.

brum

#7 Мнение от brum »

Така ще почна, с пробната кутия, като единственото което остава сигурно е размера на кутията. Отвътре ще се пробват различни варианти. А какъв силикон ползвате за целта?

Аватар
Dgd
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Dgd »

Какъвто и да е /нали е временно/. Само да не е акрилен- той е за фугиране и не лепи добре.

Аватар
taslak
има опит
има опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от taslak »

Това е класически TQWT(P), а не ML TL.

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от Miroslav Danov »

Защо, няма ли порт?
Напоследък правя следното:
Свързвам дъските с винтове като облицовам изцяло с подложка за паркет едната странична. Вътрешните не ги завинтвам, а като разхлабя облицованата страна ги плъзгам и после стягам отново.

brum

#11 Мнение от brum »

Не е класически. Има порт долу, където е отбелязано с черничко, 2те чертички.

Аватар
taslak
има опит
има опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от taslak »

Аха, ясно. С какви размери е порта?

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от oceanman »

Без чупките е по-добре...Съгласен съм и с мнението на Кирил.Така и така е огромна,защо да не стане и хорна...
Порта не е ли много малък... Таслак не напразно те попита за размера на порта. Има опастност да се превърне в хелмхолцов резонатор(басрефлекс) и тогава....Чао на МЛ-ТЛ. Трябва да е по-голям според мен...

И още нещо за което горещо апелирам...Първо трябва да се измерят параметрите на реалния говорител и тогава симулирай...Инече можеш да останеш крайно неприятно изненадан... :wink:

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#14 Мнение от Miroslav Danov »

Щом е с пробни кутии, ще направи най-доброто :D. С тези размери наистина е за хорна, сам ще прецени.

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”