Ето колоните, които сглобих за 208z закупени преди време.
Извинявам се за лошото качество и вид на снимките.
Проектът е този:
http://homepage.mac.com/tlinespeakers/F ... 170608.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
взет от тук:
http://frugal-horn.com/spawn-plans.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Спрях се на тази конструкция:
1. заради компактните габаритни широчина и дълбочина на кутията.
2. симулацията за Fostex fe-206e дава доста равна ачх, с 40hz на 0db..
3. лесната и бърза изработка, отне ми ден и половина от взимането на разкроя до монтирането на драйверите.
Изпълнението е едно към едно с даденото на pdf-а.
Единствената разлика е, че реших да отворя пространствата отгоре и отдолу отзад зад устите, за да няма мъртви обеми. И сложих по две триъгълни оребрявания за да се минимизира разтрептяването на кутиите.
Това хоризонтално било с триъгълно сечение, което е дадено на проекта с цел да се предотврати вредното взаимодействие на двете усти, при мен е с височина 8см.
Ватата е от Визатон, в крайна сметка по пакет и половина за всяка от 50 литровите камери.
Разположена е отзад върху билото и по задната стена нагоре и надолу до 5см от гърлата, по горната стена и по двете странични до 3/4 от височината.
Резултата е доста добър, в някои отношения надминава очакванията ми.
Сцената и микродетайла са перфектни, определено чух за първи път доста неща, които си мислех, че добре познавам
Още в началото обаче ми се появи усещането, че баса на места е малко странен.
Нямам техника с която да направя замерване,, но пускайки синусоидален сигнал с програмката "Test tone generator" установих, че имам пик на 50hz, а между 70 и 120hz има известно пропадане, най-силно изразено на 90hz.
Това на някои парчета звучи така, все едно че в стаята работи и субуфер освен колоните, а на други така, все едно че басиста свири по-силно едни тонове от други.
Пробвах да настройвам ватата, да запушвам по едно от гърлата, да запушвам всички гърла, да замервам само едната колона, само другата и т.н.
Картината в общи линии си оставаше същата, с изключение на това, че когато свиреше само една от колоните пикът на 50hz ставаше на 40 или може би просто се е поизглаждал, но пропадането в областта 70-120hz (което си е почти октава) каквото и да правех си оставаше.
Та във връзка с този проблем ми се иска да чуя вашите мнения, съвети и препоръки...
Предварително благодаря на отзовалите се
Поздрави