ARZ-6604 В TL

Съобщение
Автор
fugazi

ARZ-6604 В TL

#1 Мнение от fugazi »

Привет на участниците в този изключителен форум :)
Аз пак с въпрос се появявам :oops:
Реших и аз да направя нещо смислено...но дали е така моля специалистите да си кажат мнението :)
Кутията в която ще бъде поставен АРЗ-6604 е 30 литра,с тръба със сечение 220 кв.см,дължина 87 см.настроена на 50 Хц. и ще бъде права,а не стеснена в края както трябва да бъде.Порта е отпред на кутията.Сигурно такова нещо ще иска доста вата,но аз съм решил да не слагам :? :?: Някой намира ли смисъл в това :) Благодаря

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от Miroslav Danov »

Не съм специалист, но и въпросът ти не е прицелен към специалистите :) .Хубаво си решил, но това за ватата е направо революционно. Та, как смяташ да настроиш права тръба 87 см със сечение 220см^2 на 50 Хз? Поне спази основното четвърт вълново уравнение за права тръба : L=342/(50/4)=1,71м. А тази кутия 30л. как е свързана с тръбата и защо ги разглеждаш по отделно?
Прочети най-елементарната според мен статия за начинаещи:
http://www.t-linespeakers.org/design/classic.html,
после:
http://bgaudio.org/modules.php?name=For ... 52&start=0 с линковете, които Оушънмен е дал.

Ето един пребързан проект, от който сега ме е срам:
http://bgaudio.org/modules.php?name=For ... pic&t=1469
Малко почети за да не правиш тотални глупости :wink:

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Daniel Petrov »

Хубаво питаш, ама аз вече съм постнал темата още преди година и се изписа не малко за тоя проект, даже има размери на бокса.
Първо чети, после пускай нова тема!
Тази вече я има...
И с тая геометрия на предавателната линия изобщо не си в правилната посока, говорителя с тоя качествен фактор, еквивалентен обем и т.н., работи нормално в стеснен ТЛ, при по голяма дължина и по голямо сечение, прочети статията на Оушънмен-а, за да разбереш кое как е!
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

fugazi

#4 Мнение от fugazi »

благодаря :)

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от oceanman »

8O Добре,че не си почнал да режеш материала :!: . Наистина,запознай се с четвърт-вълновата теория и тогава конструирай...Но мисля,че оптимума на този говорител е максимално постигнат с проекта, както ти каза Widowmaker-а....

Без вата 8O 8O 8O :?: :?: ...Не си го и помисляй...И най-правилната TL конструкция няма да ти свирне без вата..и то при тоя зверски Qts :!:
Кой ще ти погаси 30 8O :!: :!: децибелови пикове ис спадове на кратните на основната честота вълни...
Последно промяна от oceanman на Чет Ное 03, 2005 10:05 am, променено общо 1 път.

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Ivan Rachev »

:mrgreen: :js аз съм без вата дори в компресионата камера :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

gps

#7 Мнение от gps »

И досега да не сетиш да сложиш вата 8O -не само в камерата ами и из рупора и особенно да натъпчеш здраво устата на хорните :D :wink:

fugazi

#8 Мнение от fugazi »

Явно в тези няколко изречения(с изключение на първото)съм изписал доста глупости :oops: но 30-те литра си остават,защото по-голяма кутия не мога да си позволя :( А и ARZ-тата са на лице.Така че затворен обем,вата...и се надявам на някакъв задоволителен резултат поне откъм среди и високи :)Благодаря на тези които ми обърнаха внимание

fugazi

#10 Мнение от fugazi »

В 30 л. нещата са меко казано несериозни в сравнение с това което е написал Widowmaker (видях темата) :( Както и да смятам(по подобие на неговия проект в 65л.)тръбата мерена по вътрешната ос отива на около 100см.при площ на широкия край 1,7Sd и на изхода 1Sd. А за площта зад говорителя не знам още не съм стигнал до там в четенето. :) По това което четох до сега и по груби сметки честотата на тръбата трябва да е около 80Хц.Чертеж за съжаление не мога да дам :? Та ако изчисленията ми са верни заслужават ли си тези 80ХЦ :?

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Teodor Gugulanoff »

стана ми интересно и сега го сметнах - при мене "работи" в 52 литра [не претендирам, че това е оптималното решение за ARZ6604]
Изображение

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Daniel Petrov »

Правих 8 броя колони за една кръчма всяка по 35 литра затворен обем с тоя говорител.
Има бас, така, че не си играй да правиш ТЛ с такъв литраж, най много да не се получи.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#13 Мнение от Miroslav Danov »

Върти ми се в главата нещо такова с приблизителни данни: L= 1,25 м. ; офсет =22 см; So-1,7*Sd и Sl-0,4*Sd , но може да е пълна глупост :lol: Имал съм предвид АРЗ6608. А на твоите е добре да им измериш все пак параметрите.
Изображение

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от oceanman »

Присъединявам се към Даниел....Лично аз не бих хабил тежка конструкция(финансово) за този говорител...Но защо да не опита човека...А и щом казват,че бил по-прозрачен и по-равномерен от БГ-20. Понякога евтините неща дават несъизмеримо по-добри резултати от неоправдано скъпите....Особено при бюджетна апаратура...

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Daniel Petrov »

По равномерен да, но по прозрачен...
Той не се разкрещява в средите, както е БГ20, но пък има нещо мътно там. Това почти изчезва при много добро демпфване на обема, но заедно с него изчезва и баса...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”