Мониторна ТЛ

Съобщение
Автор
Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Мониторна ТЛ

#1 Мнение от oceanman »

Скоро очаквайте изненада...Мониторна ТЛ със SEAS Excel W17E002.
Очаквам другата година да се представи произведението. По предварителни сметки ще слезе на около 40 херца(-10)

Изобщо смятам да ровя в тази насока...Никога не съм обичал големите неща...макар те да са по-добри...Тук наистина ще ми трябва помощта на хората, които добре се справят с филтрите...те знаят кои са :wink:

Пожелайте ми успех...

gps

#2 Мнение от gps »

Разбира се че ще ти пожелаем!Трябва да има развитие в няколко направления-минимализъм при размерите на кутиите и използваните драйвери което си е висш пилотаж ако питате мен,и изработване на големи "паметници" :D (което правя в момента)-защото е по-лесно за начинаещи като мен.

Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#3 Мнение от Dman »

Успех ти пожелавам и ще помагаме ако има нужда ;P

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от Miroslav Danov »

Сподели какъв обем и каква геометрия смяташ да използваш.
Пожелавам ти успех ! !

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от oceanman »

Вътрешния обем ще бъде около 22 литра общо. Ще има 3 сгъвки. Обикновенно този говорител се използва в обем 12-15 литра в басрефлекс. А тук ще е около 10 повече. Системата ще слиза на около 40 херца (-10 дб)
За сведение,популярния на Кирилов "Среден ТЛ проект" го настроихме на 56...а на Луцифер-43-45 херца...Стайния рум лифтинг ще свърши останалото.

Дани,готви се ти да се разправяш с филтрите :D :wink: По-добре ще се справиш от мен.... :oops: :wink: Мисля,че си заслужава,а и на теб ще ти бъде интересно предизвикателството да се сбориш с такъв чепат говорител...

Като стана готов ще викам...

Наистина,както каза gps нещата са още по-жестоки и противоречиви.И тук наистина не всеки говорител ще стане.

Отдавна мислех да го направя, но сега надеждата ми дойде от сполучливия ТЛ център...

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Stefan Stefanov »

Е дай някоя друга снимка на ТЛ центъра.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от oceanman »

:oops: За съжаление не съм дигитално технологичен като вас...Стария ми канон все още върви с лента...Ще има и снимки,споко :wink:

bezobraznia

много хубаво, но...

#8 Мнение от bezobraznia »

Хей Владо, УСПЕХ!!
Много се радвам за начинанието ти. Това са страхотни говорители и аз съм сигурен, че ще успееш... имаш и усета и таланта за целта!
Много е хубаво това, но забелязвам, че винаги когато проектираш TL честотата за настройка на тонколоната я обявяваш при
-10db. Вече от собствен опит знам, че -10дб не е хич критерии за сравнение на добра тонколона, поради бързото "издишане" на тялото при да речем -6 или -3дб ...та имам радикално предложение:
Дайте да направим нещо по въпроса за премахване на това слабо налягане при този тип конструкциа ... или поне да обявяваме стоностите при (долу-горе) общоприетите -3дб... Просто много хора се бъркат с тези -10 дб и определено ще останат разочаровани от крайният резултат, ако евентуално направят някой проект.
Поздрави!
Ники

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от oceanman »

Ники благодаря,прав си...ТЛ не може да излезе на никой басрефлекс на -3 дб. Но след -10 дб басрефлекса започва да издъхва,а ТЛ продължава,безгрижно...безрезонансно и ефирно.Точно това ме кара да продължавам да копам...ТЛ-ите,които ти слуша(Вифа) са на 100 херца на -3 дб, на -6- 65 херца, а на -10дб- 42херца.
Скан спйка са 60 на -3, 47 на -6 и 36 на -10...Това е цената за съжаление...налягането в ударната час е по-слабо в сравнение с басрефлекса.
Има 2 изхода: оптимизиране на конструкцията за по-висока рез.честота...или търсене на подходящия говорител...

bezobraznia

аха...

#10 Мнение от bezobraznia »

Предполагам, че има такава стойност, понеже аз в момента слушам на TQWT, която направих по точно същият начин... като положителното в тази операция е, че освен по-малкото количество вата, нужно за поправяне на бумтенето, се увеличава налягането във самата конструкция... Говоря само опитно от проведени слухови тестове, без наличието на измервателна апаратура.... Всъщност самото бумтене изчезва напълно след като тонколоната се повдигне на спайкове на около 3-5 см от земята. (говорим за floorstanding модел)

gps

#11 Мнение от gps »

Малко излязохме от темата но аз правих TQWT по Weems където на практика дължината на порта е колкото дебелината на предния панел и за да изчистя още повече нещата аз направих голямо закръгление с оберфрезата отвътре и отвън на порта така че сведох дължината му до пренебрежимо малка.Така избягнах ефекта от това порта при класическите TQWT който е дълъг 3-5 см да играе ролята на басрефлекс и да подчертава излишно баса.При мен повдигането на колоната от пода е 1,5 см.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от oceanman »

Ники,ако правилно съм те разбрал ти предлагаш половящата да не е точно по средата. Ако е това,аз това съм го направил. Според думите на Кирилов моите ТЛ със Скан Спийка му "прилошало" от дълбок,резониращ , контурен, балансиран и небумтящ бас...Ти май не си ги чувал...Или поне не с адекватен усилвател...Като направя А+В на Дидо, заповядай ми на гости да послушаме...

Но съвсем излязохме от темата..А тя е с други думи: Възможна ли е "миниатюризацията" на ТЛ...Аз се опитвам да доведа нещата до що-годе добър край...То ще си покаже....

Fortissimo
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#13 Мнение от Fortissimo »

Възможно ли е да направиш чертеж, да му видим анатомията на ТЛ-а. А СЕАС-а кой модел е точно.

Аватар
Dgd
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Dgd »

Адаш, от други хора съм чувал, че всичко, което правиш, звучи добре! А това, от което съм впечатлен, е че РЯЗКО си вдигнал качеството на финиша на кутиите, за което искрено те поздравявам :D

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#15 Мнение от Miroslav Danov »

Оушънмен, поздравления и от мен!
Симпатични са. Вкопаването на високите ще действа сигурно и като рупор.
Ватата как е разположена?

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”