New Year, New Project - BG17 Horn

Съобщение
Автор
Аватар
rusnache
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

New Year, New Project - BG17 Horn

#1 Мнение от rusnache »

Още на 1-ви януари в главата ми влезна паразитна мисъл. Имам какво да слушам в моя дом, добро или лошо, все пак е правено с двете ми ръце и съм доволен от него, но в работилницата слушам един касетофон без марка на около 20 години, та си викам " абе, защо да не взема да понаправя нещо, що за работилница е това, като нямам на какво да се наслаждавам докато работя " и в главата ми се наби мисълта за бюджетни хорни.
Поразгледах какво има като готови проекти, ама пусто желание и реших да видя какво мога самия аз да смайсторя.
След мислене, избрах драйвъра Visaton BG17, куц не куц, цена ниска, място за ползване - работилница, викам екстра, няма гониме бас, а просто удоволствие от слушане. ПДЧ на килограм имам, та се заех да посмятам малко и дойде гредата.
По всички мои сметки, на ръка, MathCad, HornResp все нещо ми куцеят. Идеалния вариант според симулации е площ на гърлото под 1см2, обем на камерата половин литър, дължина на хорната близо 5м. Демек не става.
С компромисните вариани дойде на площ на гърлото 4см2, което не е толкова непостижимо, площ на устата 1470см2, дължина на хорната 2.7м , но линейността избяга нейде на далеч, всъщност има я до 4kHz, а от там нататък до 18kHz спад с над 10dB и от цялата работа става така, че тоя визатон почва да дига високи децибели в ниските честоти, а после загива.
Та дали някой има идея какво точно да причиня на проклетия проект, че да се завърне отчасти линейността, пък честотите под 50 хертца дори да се загубят, няма толкоз да се разочаровам и без туй помещението едва ли ще позволи нормално пресъздаване на честотите в този диапазон.
Обема на камерата го променях от 1 до 6 литра и освен да сваля или дигна груповите закъснения в диапазона 30-50 хертца нищо смисленно не се получи.
Помагайте, че тамън съм се запалил и съвсем не искам и този проект да попадне в папка проекти за след време, че цял живот няма да ми стигне, ако продължавам така успешно да трупам хартия в тази папка.
Живи здрави и повече усмивки през новата година.

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Dimitar Atanasov »

Ами можеш да погледнеш моя проект с BG17. По мое мнение (е, не само мое) свири доста прилично и равномерно, е вярно че няма прекалено силен бас, но за този драйвер толкова. Иначе високите малко му куцат, затова съм го подпрял отгоре. Мисля че имаше и други хора повторили проекта, и те могат да кажат.

Иначе проекта можеш да го намериш на
http://evaluation.nbu.bg/amitko/Insignum/
Последно промяна от Dimitar Atanasov на Пон Яну 05, 2009 12:10 pm, променено общо 1 път.

Аватар
rusnache
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от rusnache »

Видях твоя проект още одавна, когато го започна, вярвам, че е доста приличен. Както казах, аз нямам желание за мега вега бас, а просто за една нормално свиреща системка която да слушам в работилницата си. Само, че като конвъртна файлчето което е .dfx формат към .jpg и виждам само и единственно рисунката и един ред отдолу, а описание коя страна колко е и тн няма, демек копирането на проекта малко тегаво, може би защото не отварям файла с Cad приложение.

А и другото, много мислех дали да не копирам нещо готово, но пък има един такъв момент, докато 5-тима правят проекти, а 500 ги копират, няма да се развиваме особенно много, затова мисля да си пробвам моя, но ако не стане, гаранция ще копирам твоя.
Мерси за съвета.
А сега някой да каже така ли да отсвирвам хорната и да я подпирам с високи, понеже май е факт, че тоя драйвър няма нормални високи.

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Dimitar Atanasov »

Ами то файла е за Q-cad. На това е правен. Има и размерите и всицхко останало, само че са в различни layer-и.

Иначе за този драйвер според мен е задължително да има и високи, Аз съм ползвал един SC5 с един кондензатор (не помня колко точно беше) ама го отрязва след 12 kHz. (така ми прозвуча най естествено).

Аватар
rusnache
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от rusnache »

Еми така ще е довечера ще се захвана да почна да правя хорните и така, после ще споделя впечатленията, утре ще бръмна да зема едни високи и така.

Аватар
e_manuele
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#6 Мнение от e_manuele »

Здравей .
Имам един въпрос , с какви кабели ще слушаш ? Понякога там е разковничето ... поне при мене беше така , преди и да чуя , че " имало някакво значение " с какъв кабел се слуша бях с многожилен меден кабел какъвто НИКОГА ПОВЕЧЕ няма да използвам , защото цялата яснота и картина като че ли изчезват с него .
Поздрави .

Аватар
rusnache
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от rusnache »

Еееее нормално е да не използвам кабел с прозрачна, силиконова изолация от първия магазин в който продавача ще каже, ултра мега добрия кабел за колони.

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”