Ultimate(The Helix) Horn или на български-"ОХЛЮВА"

Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Аватар
plamenhar
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#46 Мнение от plamenhar »

Аз обикновено само чета ,тъй като не съм специалист,но не се сдържах да питам.От музика разбирам защото за това съм учил и от това си изкарвам хляба,но не мога да разбера притажетелите на тези хорни които са огромни по размери къде ги слушат.Това в хол 5 на 5 може ли да се слуша, не трябва ли зала?

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#47 Мнение от Daniel Petrov »

Абе Ташов трябва да си снима стаята с хорните, тя е по малка, хорните са поне 2 пъти по големи от Хеликсите :)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#48 Мнение от Nanko Rusev »

Teodor Gugulanoff написа:На всеки 100 литра от обема на помещението, в което ще бъдат поставени две хорни е препоръчително да отговаря не повече от 1 литър общ обем на двете хорни. Например, стая 5.5 х 3.4 х 2.65 m (ДхШхВ) -> общ обем на двете хорни не по-голям от ~500 литра.

...
Подкрепям Теодор.

Аватар
siropuch
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#49 Мнение от siropuch »

Е в такъв случай какво излиза че хеликсите са около 430 литра едната?И не стават за обикновен панелен хол :)

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#50 Мнение от Nanko Rusev »

siropuch написа:Е в такъв случай какво излиза че хеликсите са около 430 литра едната?И не стават за обикновен панелен хол :)
Всеки си има глава на раменете да реши какви (колко големи) колони да вкара в тях.
Аз горното мнение (което цитирах) го ползвам да се успокоявам че съм в границите :) но няма да се замисля да наруша "формулата" :D

Аватар
Veselin Krachunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#51 Мнение от Veselin Krachunov »

@ plamenhar

О, колегата от Консерваторията!
Приятел, заповядай да чуеш. Вече близо година те каня...
По-добре отдели час-два или половин ден да чуеш и да се убедиш лично, отколкото постоянно да питаш за неща, които така или иначе не могат да се обяснят с приказки...

@ Daniel Petrov
Чадо, казах ти, че за всяко нещо си има време. Сега и да ги сглобим, ще изгърмя по WAF... Освен това ми се струва, че можеш още в проектирането ;-) Виж и дали ще можем да поберем Етер 7.2 в компресионната.
Не отричам, че 5.7 m ми изглеждат много по-добре от 5.0...

При наличие на таван на 2.75 m ('аиде с демпването 2.50 да останат..), височина на хорната 2.00 - 2.20 m ми се струва напълно приемлива. Освен това - където сме прежалили 70 cm (за дълбочина), там ще прежaлим и 1 m... Вярно е, че стават чудовища, но едва ли по-големи от някои представители на нежния пол, които си въдим из къщите..

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#52 Мнение от Daniel Petrov »

Чакам компа, чадо :)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
plamenhar
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#53 Мнение от plamenhar »

Veselin Krachunov написа:@ plamenhar

О, колегата от Консерваторията!
Приятел, заповядай да чуеш. Вече близо година те каня...
По-добре отдели час-два или половин ден да чуеш и да се убедиш лично, отколкото постоянно да питаш за неща, които така или иначе не могат да се обяснят с приказки.
Усещам леко саркастична нотка.
Ако греша се извинявам.
Моето"постоянно питане" не е самоцелно- вече направих първия си лампов усилвател,който свири добре и изглежда повече от добре.
Следва подготовката и направата на озвучителни тела,заради което пак ще питам.Ще съм благодарен отново на Вашите компетентни и търпеливи коментари.
Колкото за поканата не съм забравил,но от няколко месеца у дома съм в ремонт и не ми стига времето.
Между другото работя във Софийска филхармония,а не в консервато-
рията.Ако имате нужда от посещение на някоя програма обадете се.
С уважение
пламенхар

Аватар
Veselin Krachunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#54 Мнение от Veselin Krachunov »

Не, няма сарказъм.
Но първоначално твърдеше, че звука, който вадим от ламповите усилватели няма нищо общо с реалността (предполагам повлиян от теориите за четните хармоници и пружинните ревербератори, или от практика с някакви не добре констуирани комерсиални/професионални продукти...). Сега си направил лампов амп и си доволен...
Та в този ред на мисли, не е ли по-удачно човек първо да отиде, да чуе, да прецени за какво се бори, какви са върховите възможности на съответната техника и дали те го удоволетворяват по принцип? Един вид - да си свери часовника преди да е тръгнал да отмерва времето с него. Някак си - това спестява куп въпроси към себе си и към околните, и куп твърдения, които след това се самооборват...
Нека въпросите бъдат в стил "Как да постигна това и това?" или "Какво е техническото решение на еди-кой си проблем?", вместо да са от сорта на "Ама наистина ли тези неща свирят?" и "Как точно свирят?", след като: 1) има хора, които ги конструират и слушат от години; и 2) сам разбираш (както професионално, така и интуитивно), че на тези въпроси смислен словесен отговор не може да се даде...
И не на последно място - почти всички тука се познаваме лично, ходим - слушаме, дискутираме, спорим, критикуваме и коригираме... Не виждам защо е тази анонимност и тайнственост от твоя страна, след като си човек с толкова богат слушателски опит и тунинговано ухо. Хайде - желанието да преоткриеш сам топлата вода го разбирам донякъде, но ми се струва много по-удачно човек да се стреми бързо да достигне върха на постигнатото от другите, та да може в следващия момент (при желание) да направи следващата крачка напред в неизвестното. (Бързо - за да не се рутинизира и да не "влезе в коловоз".)
Та поканата продължава да важи. Ще се възползваме от твоята - също.

Аватар
siropuch
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#55 Мнение от siropuch »

На чертежа 18 милиметровите плоскости от какъв материал са?Пак ли шперплат или?

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#56 Мнение от Daniel Petrov »

По подразбиране - ДА!
:D
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
siropuch
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#57 Мнение от siropuch »

Благодаря.Ще разтърся тия дни фирмите по София и отивам с камиона да купя материала.Пък после ще му мисля къде ще се реже.

Аватар
haralanov
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#58 Мнение от haralanov »

siropuch написа:Пък после ще му мисля къде ще се реже.
Ако искаш да ти ги нарежат точно, Владо (Dgd) е твоя човек.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#59 Мнение от Daniel Petrov »

Материалът е тополов шперплат, с дебелина съответно 18 и 21мм.
Това като пояснение, защото нямам спомен дали съм го писал в пдф-а с чертежите.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
siropuch
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#60 Мнение от siropuch »

Лошо навсякъде ми излиза в интернет като резултат от "шперплат" от тоя стройтелния.Дали да не мина през Жав или Яв незнам как се чете точно.Там в орладновци дето продават фурнира.От тях си взех преди 2 години американски орех .Дали продават шперплат?

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”