Vifa MG18SK-09-8 и наличният в момента MG18WK-01-8 в TL

Съобщение
Автор
Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#46 Мнение от Dman »

Измерих импеданса на 4-те говорителя, след 16 часа разработка..стойностите на резонансните честоти паднаха с по малко от 1 Хз, и се оказаха 38,4 Хз , 42 Хз ,43 Хз и 43.4 Хз...
ще измеря и т/с параметрите и ще дам осреднените за четирите бройки, спрямо които мисля да смятам кутиите..

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#47 Мнение от Bojo »

Ами, в сравнение с другите колони (жълтия кевлар, 22литра, басрефлекс), се претоварварват с по малка мощност. (Претоварване = осезаемо на слух кривене, субективно). Обаче стаята е много гадна, не занам дали не ви подвадох, като ще слушаме хорните на Загорка тука. Иначе пипнах филтрите - нещата малко се пооправиха, но 3Д все още няма. Притеснява ме и липсата на детайли, в сравнение с другите колони. Акустичния джаз все още не става за слушане. Лошото е че трябва да ги зарежа така за неопределено време (имам много бачкане)

ПП Яд ме е, че не сложих високите отдолу. Дман, ти какво мислиш по въпроса ( Змея и Владо са за отдолу)?

Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#48 Мнение от Dman »

Ще копаш..иначе дупка в средите точно по оста...не че като са отдолу няма да я има..просто нивото на ушите са ти над оста обикновенно
Виж змея какво ти каза за диаграмите..
Също като ги "закопаш " , си поиграй малко с прехода.Ако вкопаванетоо което си правил е "онова" дето ми го показа на един преден панел при тебе/с леката фаска/ по добре не ги копай..

Относно това дали са по добри от жълтите, като стане д'аполитото ще кажа..аз лично очаквам че няма да са..кевлара тука е импрегниран по друг начин, който субективно и на 6то чувство (ако може да се каже)
не ми харесва..плетката уж е по новата технология, дано да се намалят резонансите от кевлара които излизат при жълтия около 125 хз (това при по-високи нива)...

Ти мери ли нещо ? докъде стигна с жълтите и пирилиса дето ги правеше като идвах :)
Какви параметри излизат на мерене при тебе ? кажи да ги сравниме, да видим дали дйствително има разминаване, или пък може и аз да имам грешки от измерванията..

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#49 Мнение от Bojo »

Значи, това вкопаване за което писах, няма нищо общо с това което видя. Целта ми беше да разбера, влияе ли вкопаването на високочестотния говорител, само за себе си. Това което мерих беше само високочестотен (пиерлеса), сложен на дъска с размери 60 на 60 см. Започнах с преход 45 градуса от нивото на предния панел към плоскоста на говорителя - мерих. После закръглих ръбчетата и пак мерих. След това направих съвсем плавна извивка и пак мерих. Последния вариан беше най-добър но въпреки това имаше промяна на АЧХто в неблагоприятна посока - появяваха са пикове и спадове. Вкопаването беше около 12 мм. От другата страна на дъската нямаше вкопаване и при мерене показваше най-близка до дадената в PDFа характеристика. Не съм си играл да полирам и боядисвам МДФа.
Жълтите, ги сложих в едни 22 -23 литрови кутии, според оптимума който показа LSPcad lite с басрефлекс настроен около резонанса и се получиха добре. Играх си с филтрите - като пусна ниския да свири колкото може, се получава много добро 3Д, но вокалите стават неестествени, като го резна на 3,5 - 4 кХз, вокалите се оправят, но 3Д се смачква. Трабва да намеря баланса и ще си поиграя за в бъдеще. Като цяло - много добре звучи акустина музика - много добър детайл и мек висок бас, загатнат дийп бас (толкова изкарах). Ти си прав, че с първи ред не се получава - ниския - 2, а високия 3 ред. Проблема е че ги карах на едни купони (представиха се отлично - дълго време на пълна мощност) и загубих едната басрефлексна тръба :D. като си купя такава продължавам. А сега ще се боря с ТЛа.

ПП За фитрите - не съм слагал отделни зобел звена и ноч за премахване на резонансите - боря се само с подбора на стойностите на елементите и слагам резистори поседователно и паралелно, на бобините и киндензаторите. Иначе при изместване микрофона картинката отива на кино. Гледам така да го направя че това да има минимално значение. Ако трябва ще слагам пръстен на ниския. Или ще вкопавам. Меря в помещението (без онази кабинка), от 200 Хз до 20кХз.

Поправка. Благодаря Жоре.
Последно промяна от Bojo на Пет Фев 04, 2005 10:40 pm, променено общо 1 път.

Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#50 Мнение от Dman »

Добре Божо, както и да ги направиш ще ги чуем като станат.
За 2-ри + 3 ред лично аз ти пожелавам успех :))
Също имам опасения за ТЛ-а , че пирилиса ще го "дърпа" нагоре, ама то ще се чуе също.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#51 Мнение от oceanman »

Божо задръж...тези дни ще идвам да правя моите...Сега..Нещо не сме се разбрали явно...Значи ТЛ дава възможност на системата да носи на претоварване,но отнема чувствителност и иска по як амп.Защото хода на мембраната е контролиран и плавен...И там е номера...ако е глътнала по-малко от 3 дб се понася...а ако е 5!!!тогава смятай колко мощтност ти трябва...но случая явно не е такъв...Филтрите на ТЛ са много трудни,щото първо зависи колко чувствителност системата е глътнала,и второ-най-важно според мен- качествено демпване...там е разковничето....Ако е недостатъчно демпвана тръбата може да има пикове и спадове от по 20-30 децибела...Ако е повече демпването се получава пълна каша в баса...Това е недостатъка на ТЛ...Основно е практиката...Понякога нищо не разбираш защо върви така добре и обратно...Правиш с желание...и не става...Според мен(не ми се смейте) си трябва и мъничко 6-то чувство...
...Може би говорителя си е такъв-по сабичък и като изработка...и по параметри....май сгрешихме...Трябваше първо да разработим говорителите,а после да правим конструкцията...
Вчера мерих Скан спийка...Всички параметри направо си съвпадат...Резонансната е 31.6 на единия,а на другия 31.75 при заявени 30...Ексела ми е 34.4 единия.а другия 35.55 при заявени 34...
направо ме хвърлят в тъч тези черни кевлари.....И на мен ми се видяха подозрително по-евтини от другите(малките)...или пък не можем да ги нагласим...Кой знае...Но разликите на резонанса е драстичен според мен...
А защо не сложиш жълтите да видим дали има разлика,поне говорителя всички го познаваме...

Xdirе мног добра програмка...аз от месеци си работя с нея...Фирмата има и много други полезни програмки...
Аз не вкопавам пищялката,а винаги изнасям баса напред...За мен това е по-доброто решение...и разбира,се,че Д,аполито дава най-добри резултати...Има и нещо друго,което искам да пробвам...Биполна ТЛ с аналогичен говорител точно по оста назад...Отдавна съм му се наточил...Подобрявал Бафъл степ-респонса драстично....Не знам,ще видим...Е може и Д аполито такава :D :wink: Ама бая левчета ще идат за пробата..па било те АРН 116...

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#52 Мнение от Bojo »

oceanman написа: Качествено демпване...там е разковничето....Ако е недостатъчно демпвана тръбата може да има пикове и спадове от по 20-30 децибела...Ако е повече демпването се получава пълна каша в баса...Това е недостатъка на ТЛ...Основно е практиката..
Май че е точно това - каша в баса няма, но май има пикове и спадове(в баса). Най-ниските ги има, но "високите ниски" се губят. Ще слагам още вата - утре. Относно претоварването - това не е важно, споменах го само като наблюдение.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#53 Мнение от oceanman »

Има и една особеност при ТЛ...Според мен голям недостатък на ТЛ с нашите говорители ще бъде недостатъчността на горния бас и ударността,за сметка на дълбочината...За това според мен АРН 188 и 226 ще са фаворити за тези конструкций...Имат висок Qts....
А демпването...Ще си поиграем с него...Ще трябва да си поговорим с колонката,да и поврачувам,та дано тръгне... :oops: За претоварването...не знам каква е причината,но ще видим на място...Моите се държат напълно адекватно...Сложи жълтия за проба да видим...Навсякъде пишат,че именно ТЛ може да носи претоварване..И за мен си го доказах...Или е недобра вата,или особеност на говорителя...Или(за мой срам)има неща,които не знам :oops: :oops: :oops:

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#54 Мнение от Bojo »

Оушънмен, наистина след като им "поврачува" нещата мръднаха в правилна посока. Днес пипнах и филтрите, и нещата се пооправиха. Ще я "бъде" тази колона.
Дман, в какъв смисъл Пиерлеса ще я "дърпа" нагоре?

Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#55 Мнение от Dman »

Виж характеристиките на пирилиса, имаш лек подем на 7-8к
Имайки предвид че отдолу е тл със стръмност 12 дБ , ще "преобладават" високите честоти..Тоест моето мнение е че трябва леко да "завалят" високите, за да се получи някакъв баланс..

audioman

Re: ...

#56 Мнение от audioman »

Dman написа:Виж характеристиките на пирилиса, имаш лек подем на 7-8к
Имайки предвид че отдолу е тл със стръмност 12 дБ , ще "преобладават" високите честоти..Тоест моето мнение е че трябва леко да "завалят" високите, за да се получи някакъв баланс..
Вече и аз слушам този говорител, и определено има нещо от този тип /подем 7-8к/ Надявам се вбъдеще да не ме дразни много или да успея да го коригирам......

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#57 Мнение от Bojo »

Да разбрах. И двамата сте прави. Аз също го забелязах, но още не съм стигнал до него (в смисъл, че има други по-големи кривини, които не съм ги оправил и които повече ме дразнят). Някъде четох, че изравняването трябва да е за честоти от 500 - 7000 Хз - така било при добрите колони, а спадове или повдигания извън тази област давали специфичните особенности на колоните. Още не съм се убедил в това, но за момента го приемам за вярно. (Нещо като 6чувство). Дали е така?
ПП Благодаря на всички за съветите - за мен те са много ценни.

Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#58 Мнение от Dman »

Абсолютно 101 % вярно... и добре е това изравняване да не е само в тесен лъч по оста.
Защото ако е така, фуллренджа ще се окаже по доброто решение..:)

Факт е че дори човек да я наясно с това какво цели, необходимо е оперативно време за "проиграване" на вариантите и за достигане на оптималния баланс...

Симулативните методи са едно добро решение,но аз лично не виждам кой ще е софтуера който ще отчете влиянието на баффъла, резонансите от тл-а, диаграмите на излъчване на двата драйвера, фазовото и геометрично отместване на двата драйвера и т.н и т.н..

Ако бъркам ще се радвам някой да ме поправи...:))

п.с божо имаш ли представа за какво е поставен отвор точно в центъра на магнита на МГ ? за охлаждане на бобината ли ?

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#59 Мнение от oceanman »

Иска ми се индивидуално да си поиграя,че нещата с ватата при ТЛ са много тънки...Има купчина глупости при тях...В случая,ми се струва,че трябва ватата да се съсредоточи зад говорителя и в предната част на колоната....Не ми харесва структурата на ватата и имам конкретно предложение,но като се видим...

Дани...И аз забелязвам този подем,но нямам време да се занимавам с тях сега.Не можем ли да ги резнем с 2 децибела тези над 6-8 килохерца с паралелен филтрър без да се загуби от виталността на говорителя..Бррр...мен лично многото чаркове във филтъра ме хвърлят в ужас...На звука ще му се замае главата...Какво ще кажеш.Аз затова си предпочитам ПЛ27.И се готви...Скоро може да ти се наложи да се бориш с моите :D :wink: .Надявам се ,че няма да ти е неприятно....

Ниските Кю-та на говорители(под 0.45) ще губят ударната секция при ТЛ...Но това съм го писал някъде....За това с ватата ще има страшна играчка...За наистина хубава ТЛ ще трябва говорител отговарящ на много противоречиви условия...Засега ми се струва,че на Божо Ексела се доближава най-много до желаните изисквания...Също и ТВМ-ите :wink: :D

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#60 Мнение от Bojo »

Най-накрая колоните се обадиха, след голяма играчка с ватата (а ще има и още). Пуснах ниските да свирят без филтър, а високите с 3 ред (и тук ще има още много борба). Прослушах наколко рефентни парчета. Тестовия ми диск за БАСОВЕ накара прозорците да звънят, а ушите ми да заглъхват. С нормални парчета на моменти са усеща титаничен бас. Има леко изтегляна на баланса надолу към ниските (може обаче на мен така да ми се струва) и стесняване на зоната на слушане(3Д зоната), което най-вероятно е насочеността на мидрейнжа. Продължавам с филтрите.

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”