Ското и това ще станеtubeman написа:моля , моляtubeman написа:Поздравления , страхотни са !!! Били дал някакви размери![]()
Малки хорни с SPH-30X/8
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
[quote:5884aa9e64="amitko"][quote:5884aa9e64="Stefan Stefanov"]Браво и от мен! Ще ми е интересно да ги чуем.
Не са ли прекалено остри ъглите, особено около устата?[/quote:5884aa9e64]
Моето мнение е, че каквото е стигнало до там не би трябвало да се влияе много от един такъв ъгъл (или ръб). Формата на ръбовете оказва по-голямо влияние около гърлото, поне според мен.[/quote:5884aa9e64]
Като гледам около гърлото са още по-остри ъглите. Така ли си ги оставил?
Не са ли прекалено остри ъглите, особено около устата?[/quote:5884aa9e64]
Моето мнение е, че каквото е стигнало до там не би трябвало да се влияе много от един такъв ъгъл (или ръб). Формата на ръбовете оказва по-голямо влияние около гърлото, поне според мен.[/quote:5884aa9e64]
Като гледам около гърлото са още по-остри ъглите. Така ли си ги оставил?
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Да, така да, ама от там би трябвало да минават от 150Hz надолу, така че пак мисля че не е страшноStefan Stefanov написа:Като гледам около гърлото са още по-остри ъглите. Така ли си ги оставил?amitko написа:Моето мнение е, че каквото е стигнало до там не би трябвало да се влияе много от един такъв ъгъл (или ръб). Формата на ръбовете оказва по-голямо влияние около гърлото, поне според мен.Stefan Stefanov написа:Браво и от мен! Ще ми е интересно да ги чуем.
Не са ли прекалено остри ъглите, особено около устата?
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
За това най-вероятно си напълно прав. Макар да си мисля влиянието би било твърде пренебрежимо малко. А и някак си мисля, че въздуха не се движи в хорната. Само трепри, при това хода на всяка частица е много малък.Stefan Stefanov написа:Според мен въздухът, който излиза от компресионната камера точно в гърлото е с най-голяма скорост и всеки остър ъгъл ще "фучи", независимо от честотата. Затова закръглявам и изглаждам всички ъгли и неправилни форми особено около гърлото.
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Третенето е свързано с движение в 2 посоки, нали?
Според мен, тъй като обемът на трептящият въздух е (почти) постоянен, при гърлото има най-голяма амплитуда на трептенето (и съответно скоростта е най-висока), защото сечението е малко. С приближаване към устата сечението се увеличава и следователно амплитудата намалява.
По най-груби сметки ако площта на мембраната е 28 кв.см ( ФРС8 ) и ходът е 5 мм (Xmax), обемът при това преместване е 14 куб.см. Ако въздухът не се сгъстява тези 14 куб.см трябва да преминат през гърлото, което да речем е с площ 10 кв.см. Това прави 1,4 см амплитуда на трептенето в гърлото при 5 мм на мембраната.
Това са ми разсъжденията при най-приблизителни условия и допускания. Ако съм в грешка моля да ме поправите.
Според мен, тъй като обемът на трептящият въздух е (почти) постоянен, при гърлото има най-голяма амплитуда на трептенето (и съответно скоростта е най-висока), защото сечението е малко. С приближаване към устата сечението се увеличава и следователно амплитудата намалява.
По най-груби сметки ако площта на мембраната е 28 кв.см ( ФРС8 ) и ходът е 5 мм (Xmax), обемът при това преместване е 14 куб.см. Ако въздухът не се сгъстява тези 14 куб.см трябва да преминат през гърлото, което да речем е с площ 10 кв.см. Това прави 1,4 см амплитуда на трептенето в гърлото при 5 мм на мембраната.
Това са ми разсъжденията при най-приблизителни условия и допускания. Ако съм в грешка моля да ме поправите.
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Разсъжденията ти са напълно правилни, най-малко от принципа за запазване. Макар да има поне една грешка. Това което наричаш "движение" на въздуха не е задължително да се случва в една и съща посока, за да предизвика "вятър". Според мен хорната може да се разгледа като съд с променлив обем, различен за различните честоти. Тогава повишаването (или промяната) на налягането в този съд, предизвикано от движението на мембраната, няма да предизвика движение на частицити вътре, или поне не насочено.
Ама така си мисля само аз и "група съветски учени"
Ама така си мисля само аз и "група съветски учени"
- Borislav Stankov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Стефан според мене имаше предвид, че ако изходим от Бернулиевите закони за флуидите то по-добрия звук е в ламинарния поток, а както е известно близко до стените на тръбата потока е ламинарен и е по-добре ръбчетата да са заоблени
шега
Лично аз съм на мнение, че е по-добре наистина ръбчетата да се заглаждат, някак си по правилно ми се струва, в случая точно при тази хорна едва ли е от особено голямо значение, но при по-големи проекти е задължително.

Лично аз съм на мнение, че е по-добре наистина ръбчетата да се заглаждат, някак си по правилно ми се струва, в случая точно при тази хорна едва ли е от особено голямо значение, но при по-големи проекти е задължително.
Естествената тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.

CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.
http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!

CHE
http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
- Borislav Stankov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
ООО това беше просто шега с псевдо научни термини.amitko написа:ей в това не съм напълно убеден, как от тях следва по-добрия звукБернулиевите закони за флуидите то по-добрия звук е в ламинарния поток

Естествената тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.

CHE

CHE
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Първо трябва да пусна чертежи, нали така...Anaboli написа:извинявай, но ако имаш време били ми обяснил за какви козметични доработки става дума и къде по точно. Мерсиamitko написа:Със козметични доработки би трябвало да стане и с FRS8...
И това ще стане, но ще отнеме малко време...То всичко е готово, ама искам да придобие завършен вид.