Моят PROJECT: Mini Backloaded Horn със FRS8-Visaton + снимки

Съобщение
Автор
bezobraznia

aha...

#16 Мнение от bezobraznia »

Загорка, с теб още не се познаваме... а ще е хубаво :)
Oceanman, естествено че ще ги зарибя 8) все пак определено имам слух за целта да чуя доброто... всеки е добре дошъл да направи тази конструкция.. само че подробни размери на кутията няма да пиша поради това, че тази ми конструкция е уникална заради различните (навсякъде) дебелини на пдч-то, което използвах :) но ще напиша тези на хорната (гърло, стъпки и уста) и компресионната камера, което с малко фантазия е достатъчно да се направи
Всъщност хорничките не са много големи и когато намина към вас може да ги взема под мишница и да си ги слушаме колкото си искаме!
Ей... а как звучи орган (църковен и hammond) пък китарите - звънкат, звънкат.. :)

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#17 Мнение от Bojo »

Ники, Поздравления! С тия отзиви направо ме запалваш... Русе не е толкова далече май... !

bezobraznia

:)

#18 Мнение от bezobraznia »

Естествено Bojo, свирят супер... с единственото изискване да бъдат захранвани от по-качествен амп... не че искам да кажа нещо за DoZ-а но имам предвид да е поне клас А или лампи (или а-то на widow.. :wink: ) а и има още нещо ... както при ТЛ-а дето го слушахме в лабораторията ти, така и тук колоните една от друга, а и слушателя трябва да са фронтално на не повече от метър-два...
А иначе аз сериозно имам нещо наум... да ги нося малките към София и тогава с удоволствие ще ги чуем всички заедно ... но на по бира този път от мен :) че и една идея имам за едновременното прослушване на тези хорнички със ламбите на кики2002... ще е много готино... че може и ТЛ-ките да сравним с тези.... еха...
Иначе както отбеляза Русе не е толкова далече от София ... само 4 часа с автобус ...
Поздрави!
Ники
p.s. a и имам и друго предложение (наистина обективно) ако не ти се разкарва до Русе или нямаш търпение да чуеш малките, то спокойно можеш да се разбереш с alnico за едно прослушване на неговите... ако не си го направил вече де... Звука "излиза" по подобен начин, но къде къде по-слаб ... бегло копие е frs-a на неговите но все пак...
хм...или по-добре н'дей че след едно такова прослушване в Рачев може да се чудиш как мога да хваля толкова много малките... :)

bezobraznia

нова идея...

#19 Мнение от bezobraznia »

Умишлено пиша това не като edit ами като нов Post Reply...
Вече имам нова двойка FRS-8 8-омови и предстоят доста експерименти с настоящата хорна... в това число и тестове на изобарик и подобни с тях :)
Обаче се подготвям за нов своеобразен "upgrade" с нещо ново... но като започвам ще обявя подробно за начинанието си !!!

bezobraznia

Хорните са готови!!!

#20 Мнение от bezobraznia »

Хорните са готови!!! Yeeeep!

Забавянето за направата им се дължеше на малко странични фактори, но определено мога да се похваля, че цялостната направа ми отне точно 5 дена! 8) 8) ...въпреки че не ме водеше скоростното им завършване (то иначе какво хоби ще е :wink: ), ами факта, че нямах търпение да станат :)
За съжаление снимков материал ще направя утре или след ден-два...
...
p.s. еуфорията ми от първоначалните впечатления определено утихна... намират се и малко дребни дефекти, НО - резултатът е налице - Готови, свирещи, "свирещи", мини хорни за 5 дена! :D

p.s.s Ето междувременно една снимка, която мислех да я пост-вам , но бях забравил ... от процеса на работа - слушане със стеги :wink:
Изображение

другите снимки утре...

Stefan

#21 Мнение от Stefan »

Може ли да дадеш малко повече инфо за хорничките? Ако може да пуснеш поне една скица, за да се види как са отвътре :)
Хайде и поздревления за направата им.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#22 Мнение от oceanman »

Опааа...Ники...Изобарик с фул-рейндж?????нещо не съм разбрал или...Какво имаш в пред вид за изобарик?Нали знаеш,че не бива да се използва изобарик,освен за суббас!

bezobraznia

Обещаните снимки :)

#23 Мнение от bezobraznia »

Първо обаче да отговоря ...
Stefan, разполагам със скици естествено, но нямам скенер на който да ги сканирам...
oceanman, :wink: естествено, че ще изпробвам изобарик... няма значение за какво се използва по принцип ... нали ме знаеш ... така и така разполагам с драйверите, а и при един експеримент няма да се повреди нищо... така че желание за експериментиране да има :)

а ето снимките:
Изображение Изображение Изображение

както забелязахте ги вдигнах на стойки, звука вместо да стане по-изчистен , малко започна да си личи лекото бумтене в ниските честоти, за което си поиграх с вата в компресионната камера , така че да постигна оптималното ниво на наличие на ниски честоти и изчезването на бумтенето ... предстоят още малко експерименти с вата и слушане преди окончателно да мога да кажа че всичко е ОК :)

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#24 Мнение от oceanman »

Много добре Безобразний...кефят ме...Финишинг-а(е га ти и думата)е страхотен.Бумтенето ще го оправиш,има и други чалъми..но за изобарика който си намислил съм песимист...за сметка на ниските ще се получи цапаница във високите и средите...Помисли сам защо...дано да не съм прав и експеримента да е сполучлив...

bezobraznia

да..

#25 Мнение от bezobraznia »

oceanman, да, направих тестовете с изобарик-а и определено нагоре се получи голяма "мацаница", НО в ниските забелязах разни явления, които ми харесаха... ще ти разказвам какви идеи ми дойдоха поради тази причина като се видим... :wink:
Поздрави!
Ники

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#26 Мнение от Dimitar Atanasov »

може ли да постнете някакви чертежи

bezobraznia

Ето...

#27 Мнение от bezobraznia »

Ей... много бързате значи... :wink:
Аз все пак не успях да намеря скенер, но се опитах да направя нещо набързо във Photoshop-a
Съжалявам за качеството, но определено ще се съгласите не то е важното в момента...

Изображение

Ако не се разбира или съм пропуснал нещо, питайте!
Have a Nice DIY!
Поздрави!

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#28 Мнение от Dimitar Atanasov »

а отвърте MDF-то лакира ли се с нещо за да е гладко, като се снаждат дъските на ъклите трябва ли да се направят гладкиснадки с хубави ъгли, и последно празните обеми трябва ли дасе сапълнят с нещо, например кварцож пясък, за да се избегнат резонансите в тях

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#29 Мнение от Dimitar Atanasov »

абе седнах да разгледам какво пише в нета за тиа работи защото съм много бос по тия Quarter Wave.

Мисля да се хвана и да изсмятам едни.
В http://www.quarter-wave.com има формулите по които се смятат, даже мисля да ги изсимулирам нещата на MATLAB, пък да видим какво ще излезе. За съжаление не можа да стане веднага (или в скоро време), но като го направя мисля да напиша нещата, пък ще видим.

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#30 Мнение от Dimitar Atanasov »

Значи от сметките които гледах излиза че за да бъде всичко точно зад хорна пак трябва да има безкраен обем (може би ако се слушат на открито звука ще е по добър.) Когато са на закрито стаята би трябвало да се разглежда като продължение на хорна, тогава резултата би се влиял от разположението им в стаята, по - добре би било според мен да се разположат в ъглите (за разлика от другите колони). Освен това намерих сметки само за двумерна хорна. Но е ясно че тя е тримерна. Не допускам че принципно нещата ще се променят, но ще се опитам да ги изведа за тримерна (не мисля че е трудно). Интересно ми е какво би трябвало да бъде сечението. Обикновенно се прави правоъгълно (от технологични съображения). Но ако е кръгло какво ще стане ??? или пък ако е елипса, като високоговотителя е в единия фокус, в двугият ще се получи нещо като виртуален високоговорител, във фаза, това би трябвало да повиши кпд на цялата хорна ???

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”