Monacor SP-200X

Съобщение
Автор
Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#16 Мнение от oceanman »

И аз смятам като Ручо, да направим прототипа и тогава хайде на халвата :wink:
В нискочестотната област, обаче Монакора ще слезе минуимум с 5 херца надолу...Т.е. около 40-42... :wink:
А на когото са му малко високите, предполагам че Румен ще се погрижи да го оформи с по едно куршумче :D ...
Лично на мен Монакор-а по-ми допада с балансираната си честотна линия и липса на гадни крясъци(аз много не ги обичам)...
Това обаче си е лично мое мнение и не сте длъжни да се съобразявате с него...Вкусове всякакви....

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#17 Мнение от Simonov »

oceanman написа:А на когото са му малко високите, предполагам че Румен ще се погрижи да го оформи с по едно куршумче :D ...
Ако честотният обхват може да бъде разширен чрез фазов палец, то тогава идеята за използването на този говорител ми се струва доста примамлива :)

Поздрави :)

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#18 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Simonov написа:
oceanman написа:А на когото са му малко високите, предполагам че Румен ще се погрижи да го оформи с по едно куршумче :D ...
Ако честотният обхват може да бъде разширен чрез фазов палец, то тогава идеята за използването на този говорител ми се струва доста примамлива :)

Поздрави :)
Печалбата от фазовия палец е незначителна, ако гледаме измерената АЧХ. На слух нещата стоят по-добре.
Срам - не срам, ще си призная, че се изкуших и експериментирах с low-pass филтър, настроен на 18 KHz. "Печалбата" беше +4dB@16KHz но когато с Bojo ги включихме да ги чуем как свирят, разочарованието беше пълно! Размазана сцена, изтънени вокали ...

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#19 Мнение от Simonov »

Одеве ми стана интересно и погледнах в една стара книга в която са правени измервания относно оригиналните и възпройзведените звукови картини. Та интересното в случая е, че почитателите на камерната и акустичната музика ще оценят говорителя, защото повечето музикални инструменти реално не надхвърлят 17kHz. Изключение прави eстествено органът с честотният си спектър от
16,4Hz-8372Hz и най-висока тембрална честота от 21kHz.

п.п. Ако има интерес към матеряла, с удобрението на модераторите, ще го пусна като статия.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#20 Мнение от oceanman »

В този проект без изнасилване ще слезе до (39-40 херца -10 дб)...Което си е много добро постижение...Има реална възможност да се смъкне още, но не бих го препоръчал. Според мен много бързо ще се преодолее психологическият момент с малко по-завалените високи...Но печалбата в равномерната звукова картина и разширения ниско-честотен обхват ще е осезателна....според мен говорителчето свири много добре...

gps

#21 Мнение от gps »

Знам че ще прозвучи малко по-така ......но ако се коригира малко звуковата картина за обхвата над 16 000 хц .....на входа на усилвателя ........

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#22 Мнение от Rumen Suvandjiev »

gps написа:Знам че ще прозвучи малко по-така ......но ако се коригира малко звуковата картина за обхвата над 16 000 хц .....на входа на усилвателя ........
Според мен по-малкото зло е supertweeter.
Само с едно кондензаторче...

gps

#23 Мнение от gps »

Трябва и това да пробвам-за това писах че съм раздвоен за резултата с предусилвателя.Все пак той променя звуковата картина.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#24 Мнение от Ivo_Hristev »

Абе има една стара истина към която клони тоз разговор, ама е за друга тема. Та иде реч за мидбас със собствен акустичен сряз ( достатъчно стръмен и гладък ) и въпросния супер туитър само с капацитет.......
Последно промяна от Ivo_Hristev на Сря Окт 18, 2006 12:53 pm, променено общо 1 път.

Аватар
Ivan Dimov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#25 Мнение от Ivan Dimov »

Преди 2 дни направих въпросния проект за класическа ТЛ. Предвид скромния ми опит съм изумен от истинността на звука. След като мине изпитателният период и направя опити за подкрепяне с пищялка (макар че и така свирят перфектно, просто им липсва малко звънливост), напасна ватата и взема разрешение от Rutcho и Oceanman за публикуване на ноу-хау-то (а и след като те са чули колоните със собствените си уши) :wink: ще кача проекта.
Оригиналният проект претърпя леки корекции като добавяне на двойна предна стена (както практикува Oceanman) , симулиране на "вкопаване" на говорителя чрез поставяне на допълнителна 8 мм. плоскост (точно колкото се "подава" говорителя, взето като идея от TL-a на Brum)

По-късно днес ще кача и малко снимки

Благодарности на Rutco, Oceanman, Brum и Haverr :D

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#26 Мнение от Rumen Suvandjiev »

dimakcho написа:След като мине изпитателният период и направя опити за подкрепяне с пищялка (макар че и така свирят перфектно, просто им липсва малко звънливост), напасна ватата и взема разрешение от Rutcho и Oceanman за публикуване на ноу-хау-то (а и след като те са чули колоните със собствените си уши) :wink: ще кача проекта.
TL е изчислена от oceanman, така, че ако има know-how, то е само негово.
Ще съм любопитен да чуя резултата...

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#27 Мнение от oceanman »

:D :wink: Ееее, Ручо малко скромничи, но той си е такъв... :wink: Двамата се борихмре...на конферентна връзка 8) .

И аз ще съм любопитен да чуя резултата...щото обикновенно карам "на сляпо", т.е. разработвам проекта за някой, който го прави...

Аватар
Ivan Dimov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#28 Мнение от Ivan Dimov »

Ами аз съм свободен всеки ден след 18,30 живея в Зона Б-18 бл.9
Ще се радвам да ги чуете, може би да направя и пищялките (разглобени рупорни пиезо по идея на veteran) и да понапасна ватата (може би 1-2 дни)
Така че заповядайте само преди това ми звъннете (089/6802-830), за да кажете какво пиете :wink: да се подготвя

Аватар
Ivan Dimov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#29 Мнение от Ivan Dimov »

Днес поставих 8-милиметровите плоскости, с които симулирам "вкопаване" на говорителите. Промениха значително звуковата кратина особено в нискочестотната област. Препоръчвам този вариант тъй като е лесен, а промяната е налице :wink:
Благодарности на Brum за идеята

Аватар
ortho
има опит
има опит
Обратна връзка:

#30 Мнение от ortho »

Идеята за вкопаване на широколентовия говорител приложима ли е при хорните ?
И до каква степен е добре да се вкопават?
Мерси за отговорите!
dr.ivo

Счупеното носи щастие !

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”