един проект от любопитство

Съобщение
Автор
vitapro2000

един проект от любопитство

#1 Мнение от vitapro2000 »

Здравейте,
създадох един проект от любопитство. Ползвани са говорители - незнам точно какви, защото нямат никакви лепенки по задниците си. Преди години ги купих и са ползвани като професионални, бяха в корпуси от тополов шперплат облечен с черен филцов материал. По-късно направих грамотни кутии от МДФ с естествен черешов фурнир. Новата идея е реализирана отново с МДФ и естествен фурнир. Ползвани са оригиналните филтри. Номинала на говорителите е 250 вата, а пикова пишеше 500 вата. Свирят съвсем музикантски, защото са такъв клас. Имат добър средно и високо честотен баланс с лека липса в най-ниския честотен елемент, но на помощ идва един суб от 500 вата. С новата концепция се получи интересен резултат - появи се акустична добавка. Такава се чува при сравняване на акустична китара и електрическа китара, която обаче не е включена към усилвател! Искам да внеса уточнение, че моите критерии не са съвсем хайфарски, защото съм заобиколен от симфонични инструменти и се търси тяхното истинско звучене.
Около мен има много бебета и беше трудно да учеля момент за истински ряз...но се случи. Стъпалото си е професионално и е х 250 вата на канал номинал при 8 ома. В експеримента участваха и високочестотните хорни на някогашното кино Сердика. Производство са на VEB Fernmeldenverk Leipzig модел L2758 PHDK, само един 10 мf/160v кондензатор съм поставил към тях, но имам чувството че ще ми скъсат тъпанчетата при около 60-70 вата, затова и не съм ги насилвал повече.

Audiomaster
не знае къде се намира и какво говори
Обратна връзка:

Re: един проект от любопитство

#2 Мнение от Audiomaster »

Можеш ли да пуснеш снимки на хорничките и на всичко?
Радостин Атанасов
0899 867 140/ 0879 857 140
http://audiofidelitybg.com
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=46353

Аватар
Borislav Stankov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Borislav Stankov »

vitapro2000 написа:... Искам да внеса уточнение, че моите критерии не са съвсем хайфарски, защото съм заобиколен от симфонични инструменти и се търси тяхното истинско звучене...
Да ти призная тава е и нашата цел. Да чуваме инструментите с тяхното истинско звучене.

Тополовия шперплат е може би еди от най-добрите материали за ОТ, във всеки случай е по-добър от мдф-а.
Естествената тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
Изображение
CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.

http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!

vitapro2000

#4 Мнение от vitapro2000 »

Благодаря за интереса. Прилагам няколко снимки от трудовия процес.
pro 2.jpg
pro 3.jpg
pro 9.jpg
pro 8.jpg
Прикачени файлове
pro 1.jpg

vitapro2000

#5 Мнение от vitapro2000 »

Ето още снимки.
DSC00466.jpg
DSC00459.jpg
DSC00458.jpg
DSC00443.jpg
Прикачени файлове
experiment 8.jpg

Audiomaster
не знае къде се намира и какво говори
Обратна връзка:

#6 Мнение от Audiomaster »

Чешкият Тесла (черния най-тгоре, с разперения рупор) да не си го вързал директно, само с едно кондезаторче?
Питам, понеже той е само 0,6 ома и не става без трафче, с което да се съгласува със сегашните усилватели.
Радостин Атанасов
0899 867 140/ 0879 857 140
http://audiofidelitybg.com
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=46353

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Ivan Rachev »

vitapro2000 написа:Искам да внеса уточнение, че моите критерии не са съвсем хайфарски, защото съм заобиколен от симфонични инструменти и се търси тяхното истинско звучене..
...искам и аз да уточня че не си разбрал къде си попаднал , истинското звучене на които и да е инструменти е далече от конфигурацията която си направил .

...този RCF който използваш за нискочестотен не става нито за хай-фай нито за хорна , и грамотната кутия се прави от шперплат .
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

vitapro2000

#8 Мнение от vitapro2000 »

Здравейте Иван,
вероятно сте прав за някои детайли, но от висотата на собствената си камбанария, позволете и на не-профитата да правят неща от любопитство.
Съгласен съм, че сподобна конструкция идеалът за звук е трудно достижим...
че тези говорители не са верните за нея, но да се говори,че шперплата е верният материал е нелепо. Когато става въпрос за здравина, да шперплата е в пъти по-здрав от МДФ, но след като сте голям спец по материалите би трябвало да знаете, че някои акустични характеристики на МДФ плочите са по-добри за изработване на боксове. Дали има някоя скъпарска фирма, която ползва шперплат....
И така, робите се стремят към свобода, свободните към съвършенство!

Поздрави: Vitapro 8)

Аватар
haralanov
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

Да се смея ли, да плача ли...

#9 Мнение от haralanov »

vitapro2000 написа:някои акустични характеристики на МДФ плочите са по-добри за изработване на боксове.
Можеш ли да бъдеш максимално конкретен за кои точно характеристики става дума, каква е връзката им с крайният звуков резултат и с помощта на какви точно методики установи въпросната корелация :?:
vitapro2000 написа:Дали има някоя скъпарска фирма, която ползва шперплат....
Не си проучил достатъчно обстойно - най-добрите неща на пазара и изобщо, са конструирани именно от шперплат... Продукцията на най-скъпарските фирми ($200к+) не може да стъпи и на малкото пръстче на най-добрите къстъм мейд акустични системи и съответно не е критерий за абсолютно нищо, да не говорим и че е ограничена от редица маркетингови правила и изисквания, които знае всеки имащ Аудио-IQ по-голямо от диаметъра на басовият му говорител, изразен в сантиметри :wink:

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Ivan Rachev »

vitapro2000 написа:.
да се говори,че шперплата е верният материал е нелепо. Когато става въпрос за здравина, да шперплата е в пъти по-здрав от МДФ, но след като сте голям спец по материалите би трябвало да знаете, че някои акустични характеристики на МДФ плочите са по-добри за изработване на боксове. Дали има някоя скъпарска фирма, която ползва шперплат....
...Гринхорн-е , сайта не е за начинаещи .
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”