Ivo_Hristev написа:Earl Geddes има доста публикации по темата. Преди известно време започна да пише по DIY Audio. Чел ли си му постовете?
Преди следях редовно какво пише, чел съм и всичките му публикации, но откакто го надуших, че има комерсиален интерес от пропагандата на вълноводи - спрях да чета какво пише.

За компресионни драйвери уейвгайда според мен не е добро решение, като на сферичния рупор единствения му недостатък е насочеността в горния край на работния му диапазон, разбира се ако се обърне сериозно внимание на всички дребни (и тотално убиващи звука) детайли при изработката, като например колко плавно завършва устата на рупора, дали материалът е леко грапав и гранулест или е лъскав и гладък, дебелината и т.н.
Zingali прилагат интересна концепция, която се явява някакъв хибрид между хорна и уейвгайд, но не съм ги слушал за да преценя какво е поведението на това акустично оформление...
Rumen Suvandjiev написа:А защо точно смърч трябва да бъде?
Защото въпреки малката си плътност, смърча придава много приятнен тембър на отражението, а недостатъците му като материал се компенсират изцяло ако се използва голяма дебелина, която като бонус, дава и по-голямо тегло на рупора.