Въпрос за Хорничка
- e_manuele
- чете и пита
- Обратна връзка:
Въпрос за Хорничка
Някой може ли да ми помогне , не мога да разбера как да си изчисля дължината на хорната . Пречетах формулите но не ми стана ясно след като намаля площта на устата на хорната примерно до 1/3 после от формулата за дължината при хиперболично-експоненциалният контур пак ли правя разстоянието "х" от гърлото на хорната до устата за площ 1/3 ? мерси
Последно промяна от e_manuele на Чет Юли 17, 2008 2:54 pm, променено общо 1 път.
Re: Въпрос за ТЛ
Ами сегаe_manuele написа:след като намаля площта на устата на хорната примерно до 1/3 после от формулата за дължината при хиперболично-експоненциалният контур пак ли правя разстоянието "х" от гърлото на хорната до устата за площ 1/3 ? мерси

Кое му е неясното, че големината на "Х" не си я избираш ти (в твоя случай), ами тя идва в последствие, след като си почнал от гърлото и продължиш нататък, докато не стигнеш до желаната от теб площ ли?
Съвет: Наспи се хубаво и утре почни пак от начало

- killertoon
- има опит
- Обратна връзка:
Тук има много хора, които на сън ще изчислят хотната, но нещо си траят.
Целта на теб не е да постигнеш дадена големина на устата. Целта ти е да направиш колкото си може по-дълга хорна, а сечението на устата си идва само, когато избереш по какъв контур ще я караш. Ако дължината на устата можеш да я докараш до 1/4 от дължината на най-ниската честота, която искаш да чуеш може би ще си много щастлив
От това, което си написал предполагам си се объркал и си разменил значението на дължина и сечение. Имаш формула на хиперболично-експоненциален контур (например) и за да опишеш този контур трябва да изчислиш за всяко едно "Х" какво ще ти е "моментното" сечение като започваш от нула или в случая от сечението на гърлото и удължаваш колкото душа ти дава. Колкото по-малка ти е стъпката на дискретизация "делта Х" толкова по-точен ще ти е контура, но надали това е най-важното при изработна на една хорна.
Успех!
Целта на теб не е да постигнеш дадена големина на устата. Целта ти е да направиш колкото си може по-дълга хорна, а сечението на устата си идва само, когато избереш по какъв контур ще я караш. Ако дължината на устата можеш да я докараш до 1/4 от дължината на най-ниската честота, която искаш да чуеш може би ще си много щастлив

Успех!
What shall it profit a man, if he should gain the whole world and lose his own soul?
- Ivelin Braikov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
- killertoon
- има опит
- Обратна връзка:
Май точно това исках да кажаIvelin Braikov написа:Или дължината на хорната?killertoon написа:Ако дължината на устата...Или дължината на вълната при тази честота?killertoon написа:...можеш да я докараш до 1/4 от дължината на най-ниската честота...

Благодаря!
What shall it profit a man, if he should gain the whole world and lose his own soul?
Видя ли, че като се наспа и схвана това, за което питашеe_manuele написа:Значи аз съм си въвел формулата в Ексел и само си променям "х" до такава площ на устата кочто да е по голяма от 1/5 от действителната за тази честота която искам да чуя ли ???

- e_manuele
- чете и пита
- Обратна връзка:
Еми не бе аз не съм спал така си и мислех че ще е от самото начало но не бях сигурен напълно , другото което исках да питам е къкви говорители са по подходящи по мои наблюдения такива с по висок VAS i QTS стават значително по "компактни" хорни но се чудя дали ще свирят по добре , та въпросът ми е по къкви критерии да избера подходящ говорител ? Извинявам се за елементарните ми въпроси но не съм съвсем наясно . Мерси за разбирането 

-
- има известен опит
- Обратна връзка:
Това е въпрос за хорна.
Което съм чел аз е, че
1. колкото по-нисък qts толкова по-добре за хорна (макар и да не знам по-добре в какъв аспект се има предвид)
2. ebp = Fs / Qts. Ако този параметър е около 50 - затворен обем, около 100 бас-рефлекс, нагоре - хорна. Което пак означава че ти трябва нисък qts де.
Я виж това може пък и да ти помогне.
Всъщност каква ти е целта точно?
Което съм чел аз е, че
1. колкото по-нисък qts толкова по-добре за хорна (макар и да не знам по-добре в какъв аспект се има предвид)
2. ebp = Fs / Qts. Ако този параметър е около 50 - затворен обем, около 100 бас-рефлекс, нагоре - хорна. Което пак означава че ти трябва нисък qts де.
Я виж това може пък и да ти помогне.
Всъщност каква ти е целта точно?
-
- има известен опит
- Обратна връзка:
- Borislav Stankov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
За производителността със сигурност хорната като конструкция увеличава КПД-то на говорителя до 30%.e_manuele написа:целта ми е висока производителност ако това питаш де, Значи под висок Qts да разбирам по висок от 0,5 ли ? Изтеглих я сега ще я разгледам програмката . Мерси и още нещо да попитам трябва ли да се демпва като при ТЛ или не ? Мерси пак .
За демпването зависи от конструкцията но хорната, по-късите хорни с голяма камера може да глътнат вата, но по-принцип не се слага.
Мой съвет разгледай някой от готовите проекти и дори се опитай да го направиш.
Има няколко ниско бюджетни с добри резултати.
http://bgaudio.org/modules.php?name=For ... pic&t=5872
http://bgaudio.org/modules.php?name=For ... pic&t=2289
просто използвай търсачката на форума.
Естествената тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.

CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.
http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!

CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.
http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!
-
- има известен опит
- Обратна връзка: