Връзка между Vas и еквивалентния обем на ТЛ?

Съобщение
Автор
Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#16 Мнение от Sylis »

Успех :)

wassilzaza
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Домашен суб

#17 Мнение от wassilzaza »

dex13 написа:Иначе можете ли да ми препоръчате марка говорители 12" или 15" на цени до 500лв, подходящи за домашен субуфер? Знам за Peerless. :wink:
Мерси предварително :lol:
Виж какво продавам в раздел обяви, готов финиширан суб с прекрасен говорител, свирещ много добре за 350лв. може и да се чуе ето линка: http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... pic&t=8116
The real Sound is Horn Subwoofer !!!

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#19 Мнение от oceanman »

При ТЛ имаш субективното усещане, че системата стига до много по-ниски честоти при равни други условия с други типове конструкции заради плавния си спад от около 12 дб на октава. С хорни ще спечелиш чувствителност и ествественост на баса, но обеме ще е неколкократно по-голям от колкото на ТЛ. Спада ще е 24 дб/окт. Не изключвам басрефлекса-в нея има хляб, но аз лично повече нямам интерес. За мен това акустично оформление има най-големи недостатъци от акустичен характер. Това обаче е само лично мое мнение и не го налагам. Затворената кутия може да осигури най-добра и бърза реакция, ако ще гледаш кино. А с линквиц корекция можш да стигнеш ниски честтоти с най-малък обем.

Моя проект е пред реализация, макар и не много скоро, но е на "чертожната ми дъска". Всички детайли са уточнени. Ако се спреш на този проект мога да ти дам подробности и съвети как да се справиш снастройката на системата. Резонно, защото и аз ще съм минал по същият път.

За критиките не се сърди. ТЛ и особено хорни не се строят толкова лесно... Ако не си подготвен теоретично и практически имаш реалния шанс да не стигнеш до нужния резултат "въпреки, че си изпълнил всички указания"...

Успех.

Успех.
Успех.

Аватар
DLS
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#21 Мнение от DLS »

dex13 написа: Между другото честотите около 20Хз човешкото ухо чува ли ги? Или единствено ги усещаме? Сигурно звучи глупаво, но преди малко осъзнах че нямам отговор на този основен въпрос... :oops:
Съдейки по себе си моето ухо без проблеми си чува и 15Хз. Всичко опира до това да се прескочи прага на чуваемост, който за най-ниските честоти е многократно по-висок отколкото за останалата част от спектъра.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#22 Мнение от oceanman »

Говорителя не е разработен напълно(около 10 часа клатене още като го взех преди повече от половин година).
Тогава го мернах и параметрите се отличиха с около 10% от заявените,което ще рече, че ще влязат в режим след клатене.
Имах ХЛС10-стария модел. Неговите параметри съвпаднаха почти напълно след порядъчно разрабоитване.
Какво ме кара да заложа на този говорител ХХЛС-10?
Относително малкият Еквивалентен обем,сравнително-87 литра,ниската рез. естота-25 херца и идеалният за ТЛ пълен Ку фактор 0.44.
Без никакво усилие слиза под 30 херца в минимална линия под 2 мерта и начална площ под 2. огромният линеен ход р-р 25 мм. И не на последно място безупречното датско качество на новата линия на фирмата.
Сега имам други "галавоболия" и просто не опирам до материализирането на проекта.
Трябва да знаеш, основни правила на ТЛ строенето... Колкото и да ти се иска да си отпуснеш душата и да изсмучеш максималните възможности на говорител с такива показатели,не е правилно. При издължаване на линията би се получило под 20 херца честотен обхват, но линията ще бъде адекватно-ефективна около този честотен обхват, а нагоре в ударния сектор няма да има мощ. Никъде не е писано и аз сам стигнах до няки изводи. Боб Брейн е стигнал до извода, че говорители с нисък ку фактор могат да се използват в линии с честоти на настройка 5-10 херца над резонансната си. С висок могат да се настроят 5-10 под резонансната. Потвърждавам това! По-средата, но към по-благоприятния за ТЛ строенето край сме в нашия случай. Може да стигне под 20 херца, но според мен правилната настройка е около 27-28-30. Има и друго. Фазовите въртележки при ултраниски честтоти могат много лошо да се завъртят и да се дефазират опасно слрямо ударните честоти(70-100 херца), а това е недопустимо. За това не гони 20 херца на 0 Дб. Безсмислено и опасно е...Тогава няма да губи ниво, ще има ударна мощ и достатъчна дълбочина,понеже е 12 дб/окт. И разбира се музикалност при правилно демпване... Едно карйче от ватата да не направиш правилно и целия ти труд отива по дяволите накрая. Настройката с ватата е най-тънкия момент накрая.
Успех.

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”