Замисъл за хорна с Фостекс ФЕ206Е

Съобщение
Автор
Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#31 Мнение от Nanko Rusev »

Daniel Petrov написа:При 400 за чифт 206 не е ли по добре да се дадат 700 за неодимови етери?
Изобщо не можеме да си говориме за съпоставка между двата...
Разликата в цената е близо 2 пъти. Просто е различна класата :roll:

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#32 Мнение от Daniel Petrov »

Да, 66.6% са повече, ама колко пъти като качество?
Сигмата,дето е над 2 пъти по скъпа от 206 издиша сериозно в сравнение с етера (говорим за старата сигма!).
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#33 Мнение от Nanko Rusev »

Daniel Petrov написа:Да, 66.6% са повече, ама колко пъти като качество?
Сигмата,дето е над 2 пъти по скъпа от 206 издиша сериозно в сравнение с етера (говорим за старата сигма!).
Ти ще кажеш колко пъти като качество, аз не съм ги слушал :)

===

Все пак ако погледнем по този начин:
ако се избират говорители до 400 лв чифта, какви да бъдат?

Поздрави.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#34 Мнение от Daniel Petrov »

Толкова, че не бих инвестирал в 206.
Старата 208 (сигма) е доста по добре от 206...но парите и са толкова, колкото на етерите...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#35 Мнение от Nanko Rusev »

Simonov написа:Много се отклонихме от темата ама...
спокойно можеш да хванеш някой твой приятел да ти изпрати говорителите като колет или малък пакет през USPS или UPS. Може да се ползва и DHL или InTime ама там цените са по дебели.

Последната пратка която получих от Щатите беше малко по голяма от картонената кутия на FE-166E. Никакви мита никакви глупости. Стандартна Air-mail small parcell post. Аналога на услугата "пратка на малък пакет" на Български Пощи. :wink:
С UPSP EMS ~$75 за чифт транспорта. Т.е. чифта излизат 400 лева.

Друг е въпроса дали да не се пробва наистина с малки 3-4" говорители. Че там и транспорта ще е доста по-ефтин. Сега ще им разгледам асортимента аз.

Примерно това:
Изображение
Излиза малко над 150 лева чифта.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#36 Мнение от Stefan Stefanov »

Ако направиш колоните мога да ти дам за проба FE103E, пък ако ти харесат да си поръчаш.
Проблемът е ако не ти харесат? Какво ще правиш? Ще пробваш ли с 206?

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#37 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Няколко съвета и от мен:
За FE-206:
- За съжаление 2.5m са твърде малко за да излезе хубав бас от този говорител. Още половин метър ще му дойде добре...
- Компресионната камера има оптимален обем, прекомерното и смаляване ще доведе до подчертаване на мидбаса.
За доставката:
- Лично съм звънил в Madisound, доставят до България без проблеми.
- Мнението си за Shark Art вече съм изразил, с две думи - не им се продават говорители и дават отказващи оферти.
За митата:
- Всеки, който е освобождавал от митница, знае, че за говорители се надчислява мито + ДДС. Понякога се случва да се мине метър, но на това не може да се разчита.

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#38 Мнение от Sylis »

Rutcho написа:Няколко съвета и от мен:
За FE-206:
- За съжаление 2.5m са твърде малко за да излезе хубав бас от този говорител. Още половин метър ще му дойде добре...
- Компресионната камера има оптимален обем, прекомерното и смаляване ще доведе до подчертаване на мидбаса.
Спор няма.С 3 метра хорна разликата в звученето ще е осезаемо по добра,но неможе просто така да се увеличи дължината и площта на устата да остане непроменена.Доколкото мога да преценя аз трябва тя да се удвой (от 2200 до към 4500 см^2 поне),но с това нараства обема с още 100-150 литра,което при положение че хорните са две неможе да се пренебрегне.
Относно компресионната камера и за оптималния и обем какво имаш впредвид.Моите наблюдения поне на симулации са че има голям спад именно на средния честотен диапазон при камера 5 литра в сравнение с 2 литра.Не е проблем камерата да бъде оставена по голяма(около 7-8 литра) и после да се запълва (даже това е задължително)

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#39 Мнение от Rumen Suvandjiev »

sylis написа:Моите наблюдения поне на симулации са че има голям спад именно на средния честотен диапазон при камера 5 литра в сравнение с 2 литра.Не е проблем камерата да бъде оставена по голяма(около 7-8 литра) и после да се запълва (даже това е задължително)
Зависи за какъв драйвер и за каква хорна става дума. Разбира се, и при симулациите и при настройката след това гоним равномерност на честотната характеристика. Промяната на комресионната камера с 20% може да промени съвзем осезателно звуковата картина и като честотна лента, и като преходни характеристики - както на симулация, така и на слух.
Наистина е добре да се направи по-голяма, като конструктивно се предвиди място за запълване с торбичка пясък.
Моите Jericho са с компресионна камера от 13(!) литра, която аз редуцирах до 7.5 в момента. Някой сега да дойде да ми разправя за "мудния" бас на хорните....

EmosoftCo

#40 Мнение от EmosoftCo »

А какво мислите за хорната предложена от производителя. Към 206 предлагат и (може би идеалната) кутия.

http://www.fostexinternational.com/docs ... nclrev.pdf

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#41 Мнение от Teodor Gugulanoff »

EmosoftCo написа:А какво мислите за хорната предложена от производителя. Към 206 предлагат и (може би идеалната) кутия.

http://www.fostexinternational.com/docs ... nclrev.pdf
Съвсем не е идеалната в абсолютния смисъл на думата. Идеална е само от гледна точка изпълнението й от средно сръчен средностатистически западен DIY-er.
Изображение

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#42 Мнение от Simonov »

Като стана въпрос за Jericho Horn, до колко FE-206E е подходящ за нея? В DIYAudio.org доста хора са пробвали комбинацията и казват, че са много доволни :roll:
Изображение

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#43 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Jericho не е подходяща за FE-206E.
Честно казано, тя не е перфектна и за FE-208 Sigma.
Компресионната камера незнайно защо е твърде голяма - 13 литра.
Аз я намалих до 8 литра и всички, които са я чули могат да потвърдят сериозната промяна. Не само при баса, който стана както се очакваше бърз и контролиран, но дори и във високочестотната област, която направо изгря (защо- честно казано, не мога да си обясня, може би преди това е имало някакво маскиране).
В Jericho изпоробвах с добър резултат новия FE-208ES-R, но конкретно за този говорител в Владо DGD разработихме оптимизиран по отношение на размери хорн (132 литра чист обем), който работи отлично вече месец и скоро ще се появи в галерията.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#44 Мнение от Simonov »

Аз лично много ще се радвам ако пуснете и проекта за изработка тук във форума. Сигурен съм, че всички ще го оценят. Малко ми е неудобно, че съм така нагличък :oops: :wink: , но хорните все още са ми малко мътна материя и не се наемам да изчислявам сам :oops:

Поздрави :)
Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”