Войт пайп+клас А.....

Съобщение
Автор
Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Войт пайп+клас А.....

#1 Мнение от oceanman »

Най-после успях да чуя на Кирилов системата.Войт-пайп с Визатон БГ-20 и Зен усилвател клас А...Понеже съм непредубеден към нищо(резултата от недостатъчни знания и недобри слухови възприятия :wink: ) мисля да направя един субективен,а донякъде и обективен анализ...
При влизането в стаята не можеше да не ми направи впечатление архитектурата на самата колона...Много внушителна конструкция,красиво направена.Хареса ми...После погледа ми се спря на ...Нима това е Зен...Едно титанично и огромно чудовище с огромнои размери...но направен красиво и с мерак.Не можах да го помръдна...Отпред правеше впечатление красивия дървен панел с цвят на орех с потенциометър в средата и син диод под него...
Обективно:налягането,което създава системата е страшно...Не е възможно обикновен говорител да създаде такова...Наистина широколентовия говорител създава една феерична и свободна звукова картина,която е труднодостъпна за обикновения говорител.Но трябва да се има в пред вид,и подема на говорителя в средночестотната област с около 7 децибела...Ниските честоти бяха много добре структуирани,нали все пак войт пайп е четвърт-вълнов резонатор,макар,че не е възможно да се конкурира с ТЛ, На моменти се появяваше стремеж към думкане,но почти незабележим...Основната ми забележка е във високочестотната област..Там ясно се долавяше насочеността на звука.Според мен това е основния недостатък на широколентовия говорител.
Но музиката е състояние на духа,така,че цифрите са доста ограничен критерий за нещата...
Общия тонален баланс рязко бе в полза на средите,много среди,много детаили,много пространство,много въздух...една феерия от звуци...Представям си ясно сцената...Отпред изпълнителите,някъде отзад басовата секция(отляво) и някъде по-назад високочестотната секция.Тази тонална картина ми подсказва,че трябва да се търси широка лента с по-равномерен честотен ход...като Фостекс ФЕ167,например,или ФЕ207...
Според мен ако се пооправят нещата с хорна или ТЛ нещата в басовата част биха се подобрили(сега в никакъв случай не са зле).
Широколентовите системи са лишени явно от академичната точност на мониторните двулентови колони,но в тях има много,много музика и душа...Иска ми се да чуя хорните на Загорка с по-качествения говорител.Заради завалеността и насочеността на високите не мога да определя поведението на Зен-а,но интуицията ми подсказва,че е перфектен...
Системата има невероятен потенциал и е един път за Слушане на музика с наслада,без да се хвърлят излишни суми за много говорители,филтри и мощтни стъпала...Сигурно и аз ще се пробвам нататък да сглобя нещо от сорта...Но не бих никога захвърлил Скен-спийка :D :wink:

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”