TL с ARN6618/88

Съобщение
Автор
Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

TL с ARN6618/88

#1 Мнение от Daniel Petrov »

Все още умуваме с Ники кой от двата (18 или 88) ще е по добър...Идеята е АРЗ6608 в затворен обем,подпрян отдолу с АРН6618/88 в кавал.Срез около 180Хц.Филтър 1-ви ред,серийно свързан.
Приемаме идеи и предложения,добре е да са преди да сме нарязали плоскостите :-)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Bojo »

Оп Стоп - май това с филтрите от първи ред не е толкова просто. Така са на Кирилов "Средните ТЛи", но при различни стойности на L и C, се получава или припокриване или дупка - не че много сме си играли с тях, но май нещата не отиват към просто и елегантно решение. Плюс това двата говорителя имат разлики в чувствителностите, а последователните на говорителя резистори изменят АЧХто - това се вижда при мерене.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Daniel Petrov »

Pak sorry za latinicata,ama wecherno wreme sym ot klub :-(
Bojo,serijnoto swyrzwane pri pyrwi red e po dobriqt wariant-eto gi moite obosnowki za tochno toq izbor:
Razlikata ot okolo 3dB w Spl na dwata goworitelq-podem ima pri basa,dokato pri fullrange-a ima zawal sled 200Hz-reshenieto e fiksiran srez s L na ARN-a,kato prawim elementarni izmerwaniq za donastrojka kapaciteta za 6608,s cel da se poluchi maksimalno plawno preminawane m/u dwata goworitelq.4-te dB razlika shte se kompensirat imenno ot towa,che predi sreza-t.e. nad 200Hz 6608 ima Spl 87-8dB-ARN tam e na okolo 90dB,ako nqma pripokriwane ili dupka,neshtata nqma da sa tolkowa obrecheni,kolkoto ti izglezhdat.Edinstweniqt podhod,kojto sme obsydili do momenta e da glasim podhodqshtata stojnost na kapaciteta-imam mnogo dobyr elektret,s kojto mozhem da izwyrshim elementarno zamerwane s cel da oprawim polozhenieto otkym rawnomernost na A4X. :-)
Kawala na simulacii za ARN e s optimum okolo 2.80m,ne sym utochnqwal
secheniq,respektiwno litri na obema-razlikite sa neznachitelni.Wypros na malko wreme e i naj weche na experiment.
interesnoto e,che TVM-ite s koito sym prawil simulacii s malki izkliucheniq se dyrzhat pri flare <1,t.e. kogato S0 e po malko ot SL-towa e osnownoto,koeto me podtikwa da si mislq za horna,wypreki neblagopriqtniq kachestwen faktor.
ARN6618 dawa 30Hz na okolo -3-4dB,koeto za 8 inch drajwer e dobro postizhenie.
Iskam da razberete smisyla na na pryw pogled izgubenata kauza,s koqto sme se zaeli-syzdawaneto na nelosho ozwychitelno tqlo,podhodqshto za kachestwen usilwatel-box,kojto s minimalni sredstwa i malko powechko usyrdie bi se otplatil poweche ot dowolno s towa da ni dade istinskoto udowolstwie ot slushane na naistina kachestwen zwuk.
Proekt,kojto bi imal poweche posledowateli imenno poradi fakta,che e dostypen ot gledna tochka na finansii.Goworim za towa nie da otnesem troweneto s natykmqwaneto i da dadem neshto weche izpitano-Niki zatowa si kupi 226-07 s poslednite si pari-ne zashtoto koj znae kolko mu hareswa,a zashtoto taka bihme imali 2 drajwera za experimet,wmesto 1.
Imam samo edni shibani 2 kinta w dzhoba i znam kakwo e da iskash neshto i da ne mozhesh da go imash i da byde samo edna himera za mnogo dylyg period ot wreme...Eto na,az,nezamislqjki se za edinstwenite 2 kinta,s koito razpolagam,sym sednal tuka pred kompota,plashtam si za da sym wyw foruma i se opitwam kolkoto moga da prawq neshto s koeto bih bil polezen na sebe si i daj bozhe pone na oshte edin chowek...bi bilo dowolno dori i da e edin,pak si struwa usilieto i pohabenite nerwi...
I nosi udowletworenie,nali?
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#4 Мнение от Dman »

widow 100 % съгласен съм..трябва да се изцеди всичко от драйверите..а за меренето как каза че ще стане ;) около 200 Хз е един недобър диапазон за мерене...слуха ще свърши по добра работа според мен..
а относно удовлетворението, важно е да има стремеж и развитие.. някои хора са доволни от фулрейнж ВЕФ /класика в жанра/ а други не са доволни от системи за една камара пари..
малии кви философски мисли взех да пиша в този късен час..:))

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Daniel Petrov »

Da be,diapazona e okolo dolno re ili mi,na sluh ne bi imalo problemi-WinISD ima plawen generator- i toj bi swyrshil nelosha rabota w sluchaq.
Последно промяна от Daniel Petrov на Сря Дек 01, 2004 2:14 am, променено общо 1 път.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

tinki

xm dobre zvu4i

#6 Мнение от tinki »

6te izleze ne6to dobro

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от oceanman »

Има и нещо друго според мен....Всеки говорител си има "характер" на звучене и при идеален филтър не е гарантирано,че пасването в музикален аспект ще е пълно...Аз в моя случай не съм решил коя пищялка да ползвам със Скан -спийка...Или по-точната и Хай-ендовка Пийрлис ДТ 105,или по-музикалната и приятана(за мен) Вифа ПЛ 27...Дидо,Божо,Уидоу,как мислите по този въпрос....

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от oceanman »

Уидоу..Виждам,че имаш предпочитание към разширяващи се линий....Аз писах,а и който е чел теорията за четвърт-вълновите резонатори по-обстойно вижда,че стеснените имат по-плавно падаща характеристика,Т.е. 12 дб/окт,а разширяващите се изострят резонанса,усилват нивото на ниските и правят падането на характеристиките по-стръмно,т.е 24 дб окт...При този вариант баса ще е по-можени плътен,но ще има по-голямо чувство за недостатъчна дълбочина...При стеснените линий(които аз предпочитам) баса няма да е толкова изострен при резонанса,но за най-ниските честоти е изключително дълбок...А и обема ще е много различен.Стеснените ще имат по-малък..и то чувствително...Има нюанси,обаче...Подходящия говорител решава много въпросителни...

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Daniel Petrov »

Владо,имах предвид,че на симулации се получава по плавен ход на АЧХ при двата типа с които пробвах при разиряваща се линия,иначе знам какви са разликите :-)
Почти всичките АРН-и имат подем около 150-180Хц,с разширяваща линия тоя подем се редуцира поне на симулация,както споменах ентусиазма ми в момента надхвърля малкият опит,който имам :-)
Ето ви нещо ценно и полезно,запалете една свещ за благополучието на Ники,той намери данните:
http://bgaudio.org/images/upload/ARN-parameters.rar
[/i]
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от oceanman »

Да,Уидоу,така е...За тези говорители така се получава...Разширяващите са по-подходящи...Ако не те притеснява огромния обем обаче...Аз лично силно съм притеснен,имам проблеми с мястото,а и по-принцип харесвам по-компактни неща,затова предпочитанията ми са тези...човек ако има място наистина няма проблем с конструкцията...
Ники,Уидоу...Благодарен съм ви лично аз за изкопаната информация :wink: :D

bezobraznia

да

#11 Мнение от bezobraznia »

Аха, това с данните за АРН-ите е добро попадение :)
...
Правих симулациите на ТЛ за АРН6688...
хм... като изключим един фактор резултатите са повече от добри, НО
основното което ме притеснява е полученият ход на мембраната при пълна подадена мощност на говорителя...
Ако това го вземем за крайно, то по-обезпокоителното е, че хода е много по-голям от нормалния дори при подадени само 40 вата...
ъх... малко ми е обезпокоително и с интерес чакам резултатите на widowmaker от симулацията на 6618... (имам подозрения, че ще е подобен резултат, но се надявам да греша)
Драйвера изглежда и звучи много добре, а и парите му не са толкова много ... дано да излезе поне от чистата-хартиена версия нещо...

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Daniel Petrov »

Pri mene s liniq 2.75m,obem ot 120l i podchertawam S0<Sl problem s xmax nqmam-towa s dosowskata simulaciq.A bi trqbwalo s towa razshirenie da e obratnoto...
Poigrah si s watata i neshtata izgrqha.
Shte go byde toq drajwer,no okonchatelno utre sled simulaciq s mathcad.
Dnes pochti sglobih boxa s ARZ6604,utre sledobed shte slusham.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от oceanman »

Колкото е по-дълга линията и по-гплям обема,хода намалява...Странно,нали? :D Но е така. Все пак при това положение отиваме към безкрайната преграда,която се взема за еталон...Тук има една тънкост,която не вземате пред вид...Сега сте запалени от резултатите от симулацията....Имайте в пред вид,че S0 се изчислява по формули и таблици...В сайта всичко си е описано подробно...Друго.Пак подчертавам...Голямото Sl подчертава резонанса с около 1-3 дб,но снижава общото ниво на 3-тия хармоник с около 3 дб.Това е ПРВИЛО.Имайки в пред вид естествения пик на 150-180 херца на говорителите с висок качествен фактор(в случая ТВМ) това разширение действа...На симулаций...От практическа гледна точка обаче се препоръчва имено обратното...Малките стойност на Qts са препоръчителни за прави ТЛ,а големите-за стеснени...Там го пише,не съм го пробвал обаче на практика.Ако се подходи по този начин,малките стойности на Qts ще имат една огромна падина с около 3 дб на трети хармоник...което е лошо и не може да се коригира с ватата напълно, докато пика от 1-2 дб може да се изглади с вата и ъглови отражатели...
Не се водете по моите разсъждения,правете каквото ви подсказва интуицията.Аз съм правил сравнения с 2 чифта свирещи колони с еднакви говорители-Вифа,после пак с 2 чифта ТВМ.Сравнени с басрефлексните им еквиваленти хода им е по-равномерен и редуциран...Това много хора го видяха на практика....Това мога да кажа от моя опит...Но сега още съм в началото...
Според мен проекта ще е добър,както и да го направите...
Все пак да не забравяме,че Нелсон Пас си има хорни..ама ги е подпрял отдолу и с 2 огромни ПРАВИ ТЛ на 20 херца...Може би това е най добрия вариант за тези,които имат място 8) ...А за тези които имат мнооооого място и мноооого средства-мнооооого дълги бас хорни :D Аз понеже нямам си правя стеснени ТЛ,Задължително...

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от oceanman »

И още нещо,Уидоу...Направете филтъра накрая,щото системата гълта чувствителност,да няма изненади.... :wink: На мен ми глътна около 2+ дб.за дължина на линията 1800 мм.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Daniel Petrov »

Filtyra shte e poslednoto neshto po werigata :-)
Oshte ne mi e ostanalo wreme za simulaciq s nowite danni,koito Niki izrina ot neta.Ima razliki i wsichko nanowo :-(
W interes na istinata,ARN6614/18 spored men e po dobroto reshenie ot ARN226-07,no towa si e moe mnenie...
Utre ako ostane wreme shte si poigraq s mathcad-a.
Za stesnenite TL-i - praw si!
Dori i na simulacii goworitelqt s golqm Qts se dyrzhi mnogo po dobre pri stesnena liniq.Pada xmax i se izglazhda A4X.
Pri S0>2Sd i Sl okolo 0.6 07.Sd neshtata si idwat na mqstoto prosto.
No neka da pusna nowite danni utre...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”