Бикор система и всякакви нестандартни хорни

Съобщение
Автор
Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

Бикор система и всякакви нестандартни хорни

#1 Мнение от Miroslav Danov »

Опитах се да покажа тези "неща" в темата "Модели на хорна" на Амитко, но тя в момента не може да се отвори и реших да им отделя специално място.
http://www.lowtherloudspeakers.co.uk/dr ... fiddwg.gif
http://www.lowtherloudspeakers.co.uk/dr ... cor200.gif
http://www.lowtherloudspeakers.co.uk/dr ... cc2dwg.gif
Това било някаква лабиринтова система на Лаутър за елиминиране на бариерния ефект от стоящите вълни в хорните 8O. Обаче не ми е много ясно какъв е този ефект.
Последно промяна от Miroslav Danov на Пон Яну 09, 2006 10:40 pm, променено общо 1 път.

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Dimitar Atanasov »

Докато разработвах мойте, се опитах да направя и симулации на такива неща, ама нещо не се получаваше...според мен това е комбинация между хорна и ТЛ, само по себе си е ясно как работят, ама не знам как да моделирам взаимоделйствието...

Освен това ми се струват доста по - трудоемки и сложни като дървения, а аз нямам голям опит (никакъв) с дърводелството...

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от Miroslav Danov »

А представяш ли си, ако тръгнеш да ги настройваш по слух :st

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Rumen Suvandjiev »

При Fidelio чрез поставянето на допълнителни обеми и закъснителни линии се постига донякъде компенсацията на първия сериозен спад при средните (0.8-2m) по дължина хорни.
Amitko е прав - може да се направи само твърде приблизителна симулация по няколко причини:
- Неизвестният коефициент на демпфване на материала
- Неизвестният коефициент на погрешност при апроксимацията на контура от експонента в поредица прави
- Неизбежните неточности в обемите
Затова такъв дизайн може да бъде сполучлив само при няколко итерации по време на сглобяването, както навярно е станало и с кутиите на Lowther. Допълнителна трудност представлява неточността в измерванията под 200 Hz дори и в акустична камера.
Но при положение, че конструктивно сме се спрели на класически хорни, означава, че габаритите не са от особено значение за нас. Разликата в габаритите на двуметрова и триметрова хорна (където пиковете и спадовете стават достатъчно близки и тесни) не са толкова чувствителни.
Компромисен вариант са късите хорни, но това е съвсем друга тема...

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Dimitar Atanasov »

Rutcho написа:При Fidelio чрез поставянето на допълнителни обеми и закъснителни линии се постига донякъде компенсацията на първия сериозен спад при средните (0.8-2m) по дължина хорни.
Amitko е прав - може да се направи само твърде приблизителна симулация по няколко причини:

- Неизвестният коефициент на демпфване на материала

- Неизвестният коефициент на погрешност при апроксимацията на контура от експонента в поредица прави
- Неизбежните неточности в обемите
Затова такъв дизайн може да бъде сполучлив само при няколко итерации по време на сглобяването, както навярно е станало и с кутиите на Lowther. Допълнителна трудност представлява неточността в измерванията под 200 Hz дори и в акустична камера.
Но при положение, че конструктивно сме се спрели на класически хорни, означава, че габаритите не са от особено значение за нас. Разликата в габаритите на двуметрова и триметрова хорна (където пиковете и спадовете стават достатъчно близки и тесни) не са толкова чувствителни.
Компромисен вариант са късите хорни, но това е съвсем друга тема...
Когато моделирах моите, модела който правих предполагаше, че материала отразява вълната и поглъща част от нея (20% - така прецених)

Колкото до експонентата, може да се сметне без проблем колко се губи от линейната апроксимация, въпроса е дали е необходимо да се ползва експонента като базова функция...аз лично ползвах множество линейни функции, просто защото мога да получа по - точен модел, в крайна сметка дъските са прави.

Колкото за неточностите в обените -- според мен това е основния проблем (не че имам много опит), даже по - ското не точно неточностите, защото по мите сметки спокойно ще издържат около 2-3% грешки, по - скоро големия проблем са завоите, без тях някакси не може, а пък какво става там не е ясно, според мен завоите действат като резонатори, ама не мога да го моделирам

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от Miroslav Danov »

Ъглите не могат ли да се разглеждат като акустични трансформатори от малка амплитуда към по-голяма и съответно от високо налягане към по-ниско?
За да бъде едно нещо резонатор би трябвало да може да се представи като еквивалентно махало с маса и равновесно положение около което то трепти затихващо с резонансната си честота. Още, 2 || стени май също могат да се разглеждат като резонатор.

Сега се занимавам с къса хорна и в момента съм и натъпкал плътно камерата с вата. С малко вата е по-зле от колкото без вата изобщо. С плътно запълване се получава нещо като хибрид между ТЛ, затворен обем и хорна. Оцветяванията рязко намаляват и дупките се поизглаждат, като остава ефективността при ниските.
Въобще, искам да пробвам всичко. Само дето говорителят не е от най-подходящите, но за напред ще спестявам :)

Ето нещо за поддържане на огъня:
http://www.bd-design.nl/contents/en-uk/ ... R_18mm.pdf
http://www.bd-design.nl/contents/en-uk/ ... R_18mm.pdf

Sergo

#8 Мнение от Sergo »

Доколкото разбирам от висша математика, хорните и предавателните линии се описват като линии с разпределени параметри. Ето защо ъглите и чупките могат да се представят като точки на свързване между две линии с различни параметри. А за това си има готови математически модели. За съжаления не ми е останал нито един учебник по математика и си говоря малко на изуст :roll:

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Rumen Suvandjiev »

amitko написа: Когато моделирах моите, модела който правих предполагаше, че материала отразява вълната и поглъща част от нея (20% - така прецених)

Колкото до експонентата, може да се сметне без проблем колко се губи от линейната апроксимация, въпроса е дали е необходимо да се ползва експонента като базова функция...аз лично ползвах множество линейни функции, просто защото мога да получа по - точен модел, в крайна сметка дъските са прави.
20% е доста песимистично, реалният коефициент (измервам го по индиректен начин като отношение между Q факторите на пресметнатата и реалната хорна) е между 5 и 15% но при много дълги хорни може и да е по-голям.

За дългите хорни най-популярно е tractrix развитието, което е много близо до експоненциалното. Практиката е първо да се пресметне такъв контур, след което да се раздели на линейни участъци. Тази поредица се донаглася по време на симулациите.

Най-добре е, разбира се, да се работи с дъги, но не е никак технологично.
mirilaj написа: Въобще, искам да пробвам всичко. Само дето говорителят не е от най-подходящите, но за напред ще спестявам :)
Много подходящ за TL e Monacor SP-200X.
Сега подготвям статия за него.
Цената е по-висока от тази на BG-20, но все пак е в рамките на 70-тина лева.

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от Miroslav Danov »

От известно време се питам каква е идеята при този тип хорни:
http://yu-ra.tripod.com/fostex/FE208es.htm
Липсата на рефлектори може да спира високите честоти и да спомага ако се търси висока ефективност без да се повиши срязващата честота. Тези ребра долу като трапове за някои честоти ли са?
Последно промяна от Miroslav Danov на Вто Яну 10, 2006 10:15 am, променено общо 1 път.

gps

#11 Мнение от gps »

Не че съм компетентен за хорните но тези ребра не оформят ли контура на хорната?Без тях изходната част от рупора ще бъде с постоянно сечение .Но със сигурност изпълняват и друга функция иначе просто нямаше да ги слагат?

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Rumen Suvandjiev »

В началото и аз мислех, че това са прецизно сметнати компенсатори на поредицата резонанси при хорната, но в чертежите на колоната, които идват с говорителя, тези пролуки се дават да бъдат запълнени с торбички пясък.
Това е любопитно и ще взема да ги запитам.
За жалост моят добър познат Junko Kajiwara , който ми даваше винаги изчерпателна техническа информация, вече не работи във фирмата, най-вероятно поради пенсиониране.

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”