FocalJMLab 836V vs. Triangle Celius ESW

Съобщение
Автор
Аватар
kpahlev
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

FocalJMLab 836V vs. Triangle Celius ESW

#1 Мнение от kpahlev »

Привет!
След много, ама много обикаляне магазините за аудио техника (изключвам техно-незнамакаквиси) с едничката надежда да открия тонколоните "които ще ми спрат дъха" :) най-после имам кандидати: FocalJMLab Chorus 836V и Triangle Celius ESW
Ще стане доста дълъг пост, ако се опитам да обясня причините защо ще закопавам около 4000лв вместо още утре да купя "ОНЕЗИ" хорни :D и да се приключи (засега)
При търсенето на "подходящите" се ръководех главно от това: >90dB чувствителност, неекзотични материали на мембраните, меко неагресивно звучене.... и освен прекрасната стерео картина, да бъдат част от едно добро домашно кино. Уви, такива са условията, налага се да ги съчетавам.
Моля за съвет, сумата не е малка макар и за такива "красавци". Още повече че смятам с тях да почна качествена промяна в цялата система.
Така че е доста важно каква основа ще си дам.
Надявам се (и съм сигурен че е така) някой да има реални наблюдения и да помогне с мнение!
За това какви са другите компоненти... за сега съм на MOSFET-и ресивър, и един Revox b251 :( за ремонт и мод)... другото е рария

И щра вър аъм лапаате. аа си аредреаа :)
Ао даа върнарм то=bбгонитeи Аа сиразнаяаанявъ ръм пррраст дъl Telele. арият
(аонсеаривнирартие
аҐмбрз( кактш ре каа всич
ри им . дааа са,аа да
вк oveb$p`ced АрлГар За сар, коа вечеа се п@набвеждат>
ОАа°ман ръс 3pping-аализар 800лвр%до-малти(.. Саано на е то аазар0
рук жонхб, но``расем
раоро ар страрна сра!с F`` :) аобто лшfд трябра!
аастве
рам маритес
аолемин!ирой m€ арайва и баарлекс 0 То ааирамайрабовва-ама ’А басраакса.Ћ Аякакаажко а ми изт :D ой Товаа шег АСтина е чеарчешераер пюсно н&дми заадява . беаа имаppn-in  каквмеж$стата аослеРе бъ аногоаагодаа ако
аай поьилие съfьрвет!
Последно промяна от kpahlev на Пон Дек 10, 2007 12:07 am, променено общо 1 път.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#2 Мнение от Simonov »

И при двата модела чуствителността е измерена при 2.83V/1m :!: Реално е по ниска ;)
Изображение

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Въпрос?

#3 Мнение от Kiril Kirilov »

Мислиш ли, че намерението ти да похарчиш 4000 лв. не заслужава един дълъг пост, в който да обясниш силно стеснения си избор? :-)

Аватар
kpahlev
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от kpahlev »

Simonov написа:И при двата модела чуствителността е измерена при 2.83V/1m :!: Реално е по ниска ;)
О, и още как :D Това си е маркетинг в цялото му величие. Но въпреки това, наистина са доста по-чуствителни от повечето на пазара(в София :( ) от този клас. Да не ги казвам, че да се сърдят после... Има там едни англичани дето с топ от 300W не можеш ги подкара :D
Между другото, някъде четох че Chorus-a наистина има тази чуствителност. Нещо повече, по каталог тя е 91.5dB a реалната измерена 92dB... хм, пак намирисва на маркетинг и търговия :D

Аватар
kpahlev
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Re: Въпрос?

#5 Мнение от kpahlev »

Kiril Kirilov написа:Мислиш ли, че намерението ти да похарчиш 4000 лв. не заслужава един дълъг пост, в който да обясниш силно стеснения си избор? :-)
Заслужава. И още как :) Макар че предпочитам да почета доста, преди да питам...
Всъщност отговора е доста прозаичен: място! И интереси! Никак не ми се отказва от хубавия кино звук... Макар и да си гледам филмите, там където се гледат филми :D а не на PC-то
Ех, ако имаше пространство и баба знае ( е, не винаги е така) В едно и също помещение за филми и за музика... Една и съща система. :( трудна работа. Ама не невъзможна, надявам се...
Силно стеснен избор казваш? :D

Аватар
kpahlev
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от kpahlev »

За да бъда по-конкретен:
Трябва ли да ме притеснява усложнената конфигурация на басрефлекса на Chorus-a (макар и по мое мнение да звучи добре)
Изображение
Мембраните на Focal също са хартиени, но "бомбардирани" със силициев прах.

Аватар
Borislav Uzunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Borislav Uzunov »

lordoff написа:За да бъда по-конкретен:
Трябва ли да ме притеснява усложнената конфигурация на басрефлекса на Chorus-a
Да, разбира се, че трябва да те притеснява........... заради дежурния бас :smt033
Министерство на Звука
We are the Musicmakers

Аватар
altium
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от altium »

А някога слушал ли си Етери в хорна?
Аз имах удоволствието да ги слушам и ако имах твоите 4000 лв не бих се поколебал нито за миг да си купя 2 етера и да си направя хорна с тях.
Това е в случай, че търсиш истинкия звук и след като имаш тези финанси не виждам какъв е проблема :)

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Въпрос?

#9 Мнение от Kiril Kirilov »

lordoff написа:
Kiril Kirilov написа:Мислиш ли, че намерението ти да похарчиш 4000 лв. не заслужава един дълъг пост, в който да обясниш силно стеснения си избор? :-)
Заслужава. И още как :) Макар че предпочитам да почета доста, преди да питам...
Всъщност отговора е доста прозаичен: място! И интереси! Никак не ми се отказва от хубавия кино звук... Макар и да си гледам филмите, там където се гледат филми :D а не на PC-то
Ех, ако имаше пространство и баба знае ( е, не винаги е така) В едно и също помещение за филми и за музика... Една и съща система. :( трудна работа. Ама не невъзможна, надявам се...
Силно стеснен избор казваш? :D
Мястото е прозаичен проблем, но хайде да разберем точно колко е ;-)
Дай размери :-)
Нядявам се, че "мястото" не е оправдание за "интересите " ;-)
В тази тема се продават точно хорни, правени за домашно кино:
http://bgaudio.org/modules.php?name=For ... ight=ether
Сигурно са по-малки от тези на снимката, но понеже не си дал "мястото" не мога да съм сигурен :-)
И, цитат:
"Никак не ми се отказва от хубавия кино звук..."
Какво за бога е това? :-)
Обясни параметрите на този звук :-)
Нали тъй или иначе ще купуваш 2 колони? :-)
И казвам силно стеснен избор, базиран на твоето предложение ние да изберем от 2 модела :-)
Не вярвам, че искаш да си купиш Фолксваген Голф заради "невъзможността" да си купиш Хонда S2000, която заема същото място ;-) (съвсем свободен пример, но коректен от гледна точка на сравняваните при теб параметри - размери, а за мен несравним по отношение на бързината и удоволствието от карането)

Аватар
kpahlev
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от kpahlev »

Много благодаря че темата не се подмина ей така.
Макар и да предполагах посоката, в която ще тръгне :D
Което не е лошо, точно обратното! По начало е беда да се влагат пари
във VW Golf, колкото за едно Ferrari (или Honda C2000 да речем). По тази причина и питах за сравнение.
Сега за помещението: стандартна всекидневна(4-5м х 7м). Но бедата не е в това, че е малко, ами че няма място за две независими системи. В идеалните ми представи е добре да бъдат съвсем отделни и независими... С повече акцент на стереото :D
Честно да си кажа, не съм си и представял да натоваря две super-sensitive хорни със задачата да си гледам "филмчета" :( Някак неумстно ми се струваше. А пък и тогава какво се случва с останалите компоненти: C, SR, SL и най-вече SW? Те са със съвсем различна чуствителност :? Направо друга вселена. В момента имам "някакви", ще предстои промяна, но не сега. Единственно искам да добавя един sub на REL... И от там тръгнаха всички "мъки" :)
Инак за хорните спор няма... Не че съм чул Ether-и, или Fostex или Lowther...има и още знам :roll: Но интуитивно разсъждавам така: Хорната по своята конструкция и звукоизвличане се приближава неимоверно до понятието "музикален инструмент" Както една цигулка, или виола, и най-малкия детайл, и най-малката извивка имат значение....
Та за това тръгнах към comercial решение...
(тук умишлено пропускам външния вид, защото знам реакцията :D )
А пък и наистина, дори в едно DYI може да се докара убийствен finishing... Само че тогава цената ще бъде съизмерима, уви.

Само да добавя за "дежурния бас" от по-горе. Не, няма "дежурен бас" уверявам те! Което е добре :)
И как да дам "параметри" на добрия кино звук :(
Или си там, във филма (сега ми хрумва сцена от "Спасяването на редник Райън", в самото начало, десанта в Нормандия....... няма такъв "sound-design" и драматургия)... Или си оставаш в хола, просто да си зяпаш глупавата плазма :( и още по-глупавите, накичени "фирмени" кутии. Да ме прощават Focal & Triangle, най-малко тях имам пред вид...
Праметри! Ето праметри :)

Аватар
altium
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от altium »

Цитат:
"Не че съм чул Ether-и, или Fostex или Lowther.."

В този случай, приятелю ти никога не си се докосвал до реалния, истински звук. Казвам ти го откровено. Не правя реклама, аз съм обективист и се доверявам на музикалната си култура и слух.
Слушам по принцип трудна за възпроизвеждане музика: рок, метал, класическа. Там се справят твърде малко озвучителни системи.
Басрефлексните или тези със затворен обем не са сред тях, дори бих казал, че те звучат много зле. Те нямат стегнат бас, добра атака, пространственост, естественост. Басрефлекса ми звучи като ауспух на Голф, извинявам се за сравнението :)
Хорната е най-благоприятната конструкция за един говорител, особено ако той е качествен говорител от класата на Етер.

Аватар
kpahlev
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от kpahlev »

altium написа:Цитат:
"Не че съм чул Ether-и, или Fostex или Lowther.."

В този случай, приятелю ти никога не си се докосвал до реалния, истински звук. Казвам ти го откровено. Не правя реклама, аз съм обективист и се доверявам на музикалната си култура и слух.
Слушам по принцип трудна за възпроизвеждане музика: рок, метал, класическа. Там се справят твърде малко озвучителни системи.
Басрефлексните или тези със затворен обем не са сред тях, дори бих казал, че те звучат много зле. Те нямат стегнат бас, добра атака, пространственост, естественост. Басрефлекса ми звучи като ауспух на Голф, извинявам се за сравнението :)
Хорната е най-благоприятната конструкция за един говорител, особено ако той е качествен говорител от класата на Етер.
До колкото забелязвам "приятелю" темата е сравнение м/у Focal Chorus и Triangle Celius... Аз благодаря за препоръките, но си задавам въпроса защо всъщност се произвеждат изобщо други конфигурации а не си остане хорната като възможна и единствена такава. Съветвам те да си го зададеш и ти, Приятелю. А Причина има!

Нещо повече: говориш за класическа музика: кой период точно визираш? И чие издание? Носител? От коя година и в коя зала?
Ако говорим за рока, как оценяваш мастеринга на едно произведение на Roger Waters, с либрето от Френската революция, чиито съвременнен автор вече не е между живите... Все подсказки :D
Така че ако нямаш наблюдения, да не превръщаме темата в едно безкрайно хвалебствено слово. Изтъкнах по-горе че ако търся решение само за стерео, не бих се поколебал за хорните. Все пак, благодаря за препоръката. Непремнно ще чуя. Хорни!
А за звук... хм, докосвал съм се! И още как! Казах че не съм чувал Ether, fostex и lowther... Но да не спамим излишно

Аватар
Borislav Uzunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Borislav Uzunov »

lordoff написа:
Само да добавя за "дежурния бас" от по-горе. Не, няма "дежурен бас" уверявам те! Което е добре :)
Ако не си слушал хорни, няма как да знаеш какво значи дежурен бас при басрефлекса, а дори и да си слушал, пак може да не си разбрал :wink:
Министерство на Звука
We are the Musicmakers

Аватар
Ivelin Braikov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Ivelin Braikov »

lordoff написа:А за звук... хм, докосвал съм се!
Разкажи ни
What would you attempt to do if you know you could not fail?

Аватар
kpahlev
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#15 Мнение от kpahlev »

чудех се дали да отговоря... От уважение, към някой когото не познавам:
слушал съм Galo Reference ... мисля 3.1 беше, B&W Nautilus Prestige...
Останалите... няма значение всъщност. Ясно е за съжаление, че не мога да получа отговор по темата. Ако ми е до разговори, обикновенно се обаждам на някой приятел. Още по-добре приятелка :) Много, много не си падам по анонимното интернет общуване.
Anyway, благодаря все пак за вниманието! Всеки си има собствен път на откриване на нещата. Ще се радвам ако някой наистина помогне с добър съвет! (по темата)

p.s. А, да добавя: на концерт в RoyallAlbertHall... Това достатъчно "докосване" ли е :D , като се замисля, май бях и зад кулисите... там, в едно легендарно кафене на чакащи артисти, с портретите на Joe Cocker, EltonJohn и другите по стените... Вълнуващо е... Когато влязох във Virgin за първи път и видях плочите... Не в "като Virgin" a в истински, най-обикновен на Oxford street... нямам думи. Пожелавам ви го най-искренно!
sorry за офтопика :(

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”