Кратък очерк на типовете кондензатори...

Съобщение
Автор
Аватар
Angel Dimitrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Кратък очерк на типовете кондензатори...

#1 Мнение от Angel Dimitrov »

Днес попаднах на това описание на кондензатори в руския форум forum.cxem.net и се постарах да го преведа за да бъде достъпно за интересуващите се тук ;-)
Надявам се че помогне за ориентирането в джунглата, на търсещите верния звук.

Ето го и него :

К73-17,К73-9- полиетилентерефталатни. Рязка среда , изопачение на интонацията на гласа на изпълнителя ,в електронната музика синтезатор Корг можете да го объркате с Ямаха.
Заключение : в захранването за шунтиране , за звук само ако няма други.

МБМ-меко, топло звучене. Понякога има малка шепливост в гласа на изпълнителя, което се появава в частни случай отколкото да е закономерност.
Може би,по-добре отколкото Мултикапи.

Solen Fast- ярко, дишащо звучене, високите малко резки.

Multicap PPFXS – като Солен,но на вокалите може да се каже че придават хриптене и "вдишвания", за което са и низвергнати. Търпят се само в качество на шунтове.

Multicap RTX – недостатъци не са изявени (само цените)

Jensen – същото както и МБМ,но много повече отчетлив, наситен звук.Контрабас с електрическа китара няма да сбъркате 8O . Но размерите и цената

Rubycon Black Gate – може би ,Ferrari в средата на електролитите. Недостатъци: цена, размери, пред всяко прослушване трябват 20-40 минути подгряване. Но в резултата на това всичко ще им простите.

ФТ-3,ФТ-4.- екзотика. Огромни размери, дебели изводи. Наи-ниския бас го открадват но имат кристална среда и безупречни високи. Изпълнителя може буквално да го бутнете с пръст. Недостатък: редки и обемни.

МБГО- за лампи - добре, за транзистори - смърт. Отървете се от кожуха и залейте със силикон - получаваме пародия на Jensen. Недостатъци:размери, големи разлики (трябва да се подбират двойки).

МБГЧ – всичко както е, но "мътилка" на вокала, пелена някаква. В блока на захранването е търпимо.

КМ5,КМ5б,КМ-6 - ненатурална, изкуствена среда, затиснатост на вокала.
Няма думи за тях, еднозначно изхвърляне

ЭТО-1 - тантал. Ако искате да получите звука на старите добри лампови схеми от 50х-60х, може би , по добри няма да намерите. Редки, обемни.

Panasonic - тантал,SMD. четете за КМ6.

Rubycon MHE,SXA,UZZ - чисто и кристално. не лъжат. Трябва точен подбор на двойки. Не са скъпи. Без пет минути - Black Gate standard.

Nippon Chemi Con - украсен топъл бас, отчетлив вокал.

Gloria - украсяват звука, но го правят красиво.
Последно промяна от Angel Dimitrov на Пон Ное 26, 2007 9:05 pm, променено общо 1 път.

Boqn Nikolov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от Boqn Nikolov »

Полезна тема :wink: Особено за хора като мен,който не са добре запознати с видовете кондензатори и техните плюсове и минуси :)
Благодарско!
Когато има толкова случайности, търси закономерност.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Хубава класация, но общо взето само за руски кондензатори, от които КБГ и ЭТО стават, останалите - не (нещо, което сме установили отдавна).
Колкото до сериозните марки, очевидно познанията на руснаците се изчерпват с Jensen ( не става много ясно кой точно тип) - наистина чудесни кондензатори, но къде са Dynacap, Jupiter, Audio Note, Mundorf...

Аватар
npn
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от npn »

Понеже отскоро ме засмука вакуумът, тази информация ми е безценна.
Благодаря!!!! :prayer:
Орлите летят сами. Овцете се движат на куп.

Anonymous

#5 Мнение от Anonymous »

Значи че КБГ-МН кондерите дето имам не са за изхвърляне :D Сигурно затова ампа ми свирна толкова добре :D

Аватар
Angel Dimitrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Angel Dimitrov »

Rumen Suvandjiev написа:Хубава класация, но общо взето само за руски кондензатори, от които КБГ и ЭТО стават, останалите - не (нещо, което сме установили отдавна).
Колкото до сериозните марки, очевидно познанията на руснаците се изчерпват с Jensen ( не става много ясно кой точно тип) - наистина чудесни кондензатори, но къде са Dynacap, Jupiter, Audio Note, Mundorf...
Да , и аз точно това мислех като го превеждах и поствах но това е което намерих , личния ми опит все още се базира на два типа кондензатори за преходни в лампов усилвател, МКП и хартиено-маслен К40-У9. МКП-то имаше заваляне на високите и "завеса" пред говорителите един вид. Хартиено-масления К40-У9 допринесе за по ярък и жив звук , високите станаха по ясни.
Имам намерения да пробвам и други типове, марки кондензатори но трудно успявам да се снабдявам с такива. Предстоят ми да тествам К52-2 , ЕТО-1,3,4, надявам се Mundorf , от серията им със сребро, Jensen, ако мога да си го позволя ;-) . Интересни са отзивите и за шунтирани с КСО, КСГ кондензатори, но все още само съм чувал за тях, не съм ги намерил засега. Определено съм стигнал до извода че среброто наистина има значение в аудиото.
Общо взето, борбата продължава! ;-)
Поздрави.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Stefan Stefanov »

А някой пробвал ли е стирофлексните как свирят?

gogo
отстранен

#8 Мнение от gogo »

Ето това е добре да се прочете и разгледа:

http://members.aol.com/sbench102/caps.html

както и това:
http://www.audioworld.ru/FAQ/Tubes/cond_01.html
http://www.audioworld.ru/FAQ/Tubes/cond_02.html

Разбира се, това са само данни, а друг е въпроса как "свири" всеки един кондензатор.

Един цитат, който дава отговор на въпроса на Стефан (на руски е , но нямам време да го превеждам)

"1) Какие существуют пленочные конденсаторы, выше написано, но это далеко не все типы. Сейчас широко применяется металлизация пленки, комбинация с фольгой.
Из пленочных конденсаторов наиболее предпочтительными (субъективно) являются три типа: фторопластовые, полистирольные, полипропиленовые. На мой слух (фторопласт мне еще ни разу не попадался) лучшими из пленочных конденсаторов показались полистирольные К71-7. Очень неплохи полипропиленовые.
Брэнды, производящие хорошие пленочные конденсаторы: Evox/Rifa, Wima, Philips. Существуют и другие производители, но их продукция либо малодоступна, либо имеет прямое назначение для какой - либо области аудиотехники (например, для ламповых усилителей или фильтров акустических систем).
К73-17 не только уступает западным брэндам, но и многим российским типам пленочников. По сути, это неплохой тип конденсаторов, имеет низкий тангенс угла потерь и низкий коэффициент диэлектрической абсорбции, где - то на уровне полистирола, полипропилена и фторопласта. Но его субъективное звучание отличается от перечисленных трех типов в худшую сторону, как - то резковато на слух.
2) Основные типы электролитов выше написаны (серия К5х). Добавлю кое - что другое. Существуют конденсаторы с низкой эквивалентной последовательной индуктивностью и/или сопротивлением (соответственно Low ESL и Low ESR), специально предназначенные для импульсных цепей, есть и неполярные электролиты.
Хорошие электролиты из наиболее доступных (я не говорю о цене) производят Rubycon Black Gate, Elna, Nichicon, Sanyo, Panasonic, Evox/Rifa. Rubycon (не Black Gate) можно встретить на некоторых материнских платах и просто в хороших устройствах. Это также неплохие электролиты, хотя и намного проще перечисленных выше."

К71 е стирофлекс (полистирол). Ето и още на руски:

http://audiohi-fi.narod.ru/articles/dmitriev.html

Моето мнение за стирофлекса - звучи много детайлно (на някой може да му се стори прекалено "пластмасово" на ВЧ, но аз не мисля така), баса на пръв поглед е по-малко, но според мен просто е по-събран и стегнат. Предпочитам да го слагам, когато входната лампа не е триод.
Всеки един кондензатор свири различно и кой модел е най-подходящ за определен случай - всеки да пробва и да си реши сам :wink:
Моето мнение е, че най добрият кондензатор в сигналните вериги е липсващият такъв (това важи и за резисторите както в сигналните вериги, така и по захранване).

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Едно пояснение - фторопласт е руското название на тефлона.
По отношение на необходимостта от преходен кондензатор, тя се определя от конкретното схемно решение. Ако липсата на преходни кондензатори се превърне в самоцел, резултатът е най-често влошаване на крайната звукова картина.

Аватар
npn
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от npn »

Ако свържем в паралел 2 различни типа кондензатори, ще се чуят ли характеристиките и на двата?Мисълта ми е,че ако единия има мек бас,но му куцат средите, а на другия обратното, крайния разултат, дали ще е мек бас + хубави среди.
Орлите летят сами. Овцете се движат на куп.

Nikolay Kolev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от Nikolay Kolev »

По вероятно е да чуеш твърд бас и куци среди :(
Посетете:
www.aquamania.hit.bg - любителски сайт за акваристика
www.hardware.start.bg - всичко за хардуера на куп

gogo
отстранен

#12 Мнение от gogo »

Rumen Suvandjiev написа:По отношение на необходимостта от преходен кондензатор, тя се определя от конкретното схемно решение. Ако липсата на преходни кондензатори се превърне в самоцел, резултатът е най-често влошаване на крайната звукова картина.
Разбира се, че конкретното схемно решение (и най-вече бюджет) определя необходимостта от използване или не на преходен кондензатор. Но един добър междустъпален трансформатор (в конкретна схема, вместо преходен кондензатор) веднага показва своите предимства - който го е чул, знае за какво говоря (не става въпрос за руски преходни кондензатори К40У, К42У), нито за евтини неруски, конкретно иде реч за Tin-foil/paper-in-oil-capacitor от продукцията на Tobias Jensen, който е сравнително добър (макар и не топ), както и неевтин кондензатор), а конкретното схемно решение е двустъпален еднотактен с JJ300В и NC-14 като interstage вместо неевтиния преходен кондензатор. Разбира се, цената на трансформатора е около 3,5 пъти по-висока от тази на кондензатора, но абсолютно си оправдава средствата.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Ако липсата на кондензатор означава качествен интерстейдж, тогава си прав.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Daniel Petrov »

Имам на разположение усилвател с 2А3, изпълнен по класическа тристъпална схема, като използваните кондензатори са МБГВ и К52-2 за филтриращи, както и К52-2, ЭТО-1(2) за байпас и преходни.
При добро желание можеме да направиме сравнение с усилвател, изпълнен с каквито други (супер скъпи, висококачествени и неруски или интерстейдж трансформери) се сетите :)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Щом си толкова мераклия :-)
С еднакви крайни лампи, та да е съвсем показателно.
След две седмици ще имам готов такъв усилвател с най-обикновени КБГМ2 за преходни.
Чакам само да стане готова една корекция на силовия трансформатор...

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”