Измерване на хармонични изкривявания на лампов усилвател

Съобщение
Автор
audioman

#1 Мнение от audioman »

Най-добрият хармоничен спектър е "липсата на хармоници"

- пробвай да пуснеш функцията Averaging, графиките доста ще се изчистят.
- по-обективни са IM тестовете. Бих те посъветвал да мериш IM с нещо като 2 ВЧ тона - аз изполвам примерно 14 и 15 кХз . Поне за транзисторните ус-ва.
- нищо особено не виждам в хармоничния спектър на усилвателя. При клипинг естествено усилвател с дълбока ОВ има /малко/ повече висши хармоници от такъв с плитка ОВ /независимо дали лампов или не/
- при подобни измервания трябва да се внимава да не се окаже, че измервателят криви повече от "the device under test" /DUT накратко :) / Както ти казвах, за да се постигне по-нисък праг на измервания трябва да се подобри измервателната апарарура и постановка - измервателни диференциални усилватели и прочие/

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от velinski »

Dman, опиши за каква схема става въпрос все пак, с какви лампи и пр.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Bojo »

audioman написа: Най-добрият хармоничен спектър е "липсата на хармоници"
Абе хем е така, хем не е така. Хармоници винаги има. Въпросът е какви (кои) и колко. Елементарният пример е с алкохола: Основните параметри са градус и примеси. Чист спирт - 99 градуса и чистота 99.98%, Качественно бренди - 52 градуса, примеси - лелееее..... :D.

Dman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

...

#4 Мнение от Dman »

audioman:
"по нисък праг на измервания.."... 8O 8O 8O
Ман -110 дБ е един добър нисък праг, не мислиш ли ?

"нищо особено в разпределението.." естествено че има нещо особено,
въпроса е какво е то,за да звучи по добре от усилвател с пъти по ниски изкривявания.

"ИМД анализ"... 0,0051% при 14 и 15к ,3,3Vpp,реален товар.

"достоверността на измерванията.." мен каня те в нас да направим заедно измерванията, и после да ги коментираме :))

velinski:
За схемата нямам представа, питай 2менин

audioman

#5 Мнение от audioman »

- при нива под -90дБ има голямо значение на само картата, но и свързването и разположението на кабелите и т.н.
- не съм коментирал достоверността на измерванията. :)
- Все пак аз виждам праг не -110, а -100дБ, и то спрямо 0дБ нивото. Когато фундаментът е на -20дБ, прагът става -80дБ :)
С авераджинг функцията нещата ще се поизчистят малко и ще спечелиш 5 - 10дБ
- аз съм последният човек тук, който може да бъде впечатлен от цифри /или пък първият/ - това е само отметка :)) /в частност секцията с ИМД 0.005%/ :)

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Ivan Rachev »

audioman написа: - аз съм последният човек тук, който може да бъде впечатлен от цифри /или пък първият/
помня изражението ти когато обърка 30 микрохенри с 300 :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Bojo »

В www.Next-power.net/next-tube , а и на други места има доста материали за сравнение и размисъл. Мисля че Дман е абсолютно прав в своите изводи за кривата на разпределение на хармониците. За мен усилвателят си е супер, както на звук, така и по параметри. Притеснява ме само сравнително високия 3ти хармоник (и следващите нечетни), но да не забрявяме, че това все пак е възможно най-нискобюджетния усилвател. (Другия който знам е на Манаков с 6Ф3П/6Ф5П, но не съм го слушал). А за високото ново на хармониците - че те всички лампови или не, когато са без обратна връзка пък и в клас А си ги имат, а си свирят...

ПП Ако сте навити можем да направим едно мерене с HP 3580А. И да не забравяме, че това са само измервания. Твърденията на "мастити теоретици" с "религиозен плам", че усилвател който има високо ниво на хармониците не свири добре, са в крайна сметка само техни твърдения.

audioman

#8 Мнение от audioman »

Bojo написа:ПП Ако сте навити можем да направим едно мерене с HP 3580А. И да не забравяме, че това са само измервания. Твърденията на "мастити теоретици" с "религиозен плам", че усилвател който има високо ниво на хармониците не свири добре, са в крайна сметка само техни твърдения.
Напълно съм съгласен с това, Божо, но както ти знаеш много добре, усилватели с много високо ниво на хармоници не означава непременно добре свирещ усилвател, както и присъствието на лампи, сребро, злато, диаманти или специални кондензатори не гарантира добър звук на цялото изделие.
Пак да напомня: не коментирам конкретното изделие, а само измерванията.

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Bojo »

Естествено, аз просто продължавам мисълта си от предния пост - не съм казал че ако в етиловия алкохол има метилов и боя - и става "Черно Бакарди".

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Ivan Rachev »

audioman написа:присъствието на лампи, сребро, злато, диаманти или специални кондензатори не гарантира добър звук на цялото изделие.
и аз съм напълно съгласен с това че използването на подходящи [качествени] материали в един Hi-Fi уред не гарантира добрият му звук но е една много добра предпоставка когато е допълнена с достатъчно добри умения и известни суми за разработка
p.s. да напомня не коментирам изделието :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Teodor Gugulanoff »

"...По данным Британской филофонической ассоциации объем производства ламп в 1995 году по сравнению с предыдущим возрос в Англии и США на 150%! В настоящее время их выпуском занимаются такие крупные фирмы, как Mullard, Western Electric, RCA, AT&T, ITT, General Electric. ..."
Изображение

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Bojo написа: ПП Ако сте навити можем да направим едно мерене с HP 3580А. И да не забравяме, че това са само измервания. Твърденията на "мастити теоретици" с "религиозен плам", че усилвател който има високо ниво на хармониците не свири добре, са в крайна сметка само техни твърдения.
Аз съм навит. Този уикенд мога да взема от новия му собственик така подробно измереното (така и не се разбра с каква апаратура) и разкритикувано стъпалце с 6П3С. Някак си съм свикнал да вярвам на Hewlett-Packard ... :lol:

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от velinski »

Bojo написа:ПП Ако сте навити можем да направим едно мерене с HP 3580А. И да не забравяме, че това са само измервания. Твърденията на "мастити теоретици" с "религиозен плам", че усилвател който има високо ниво на хармониците не свири добре, са в крайна сметка само техни твърдения.
Прав си Божо, един от най-музикалните правени усилватели с 2A3 лампи, който някога съм чувал, имаше много високи 2, 3 и 4-ти хармоници всъщност. Но звукът беше мек, въздушен и с много музика. Така че трябва да се вярва и на ушите, не само на хартията.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”