проект НЧУ 10W

Съобщение
Автор
vencislavov

проект НЧУ 10W

#1 Мнение от vencislavov »

здр. фенове на аудио техниката
пиша ви тези редчета понеже се затруднявам с изчислението на един проект които са ми възложили и ако някои мойе да ми окаже някаква помощ ще съм доста благодарен .
това всъщност е първият НЧУ които се захвашам да изчисля и =>
като товара трябва да е 8 ома мерси преварително

Изображение
Последно промяна от vencislavov на Вто Яну 09, 2007 2:01 am, променено общо 1 път.

D.Kolev

#2 Мнение от D.Kolev »

òîâà êàêâî å , êóðñîâà ðàáîòà ëè.
îïðàâè ñè ïðàâîïèñà ìàëêî.

vencislavov

#3 Мнение от vencislavov »

много полезна информация ми даваш МЕРСИ

the_bull

#4 Мнение от the_bull »

По тая схема усилвател с по голяма мощност от 1 ват не те саветвам да правиш.Щом искаш 10 Вата има други по подходящи схеми тая по принцип е за някакви малки мощности от порядъка на 1-2 вата.

the_bull

#5 Мнение от the_bull »

Аз сам го правил 0.5 вата с първия транзистор 2Т3606 а краината двоика с 2Т6821 и 2Т6551 захранване от порядъка на 12 волта без термистор и в изхода разделителен кондензатор 470 микрофарада входния разделителен 4.7 или 1 микро тука някъде.Внимаваи с R4 една студена споика и се сбогуваш с транзисторите(краините) това е от мен дано сам ти полезен.

edit:Ako ще го правиш съветвам те да обърнеш полярностите на транзисторите и останалите елементи зада ти излезе - на маса иначе в сегашния си вид ще е +

vencislavov

#6 Мнение от vencislavov »

според методиката която ползвах захранващото напрежение се получи 27,3 V .
изчислих Ic max = 1,58 A
U на товара макс. се получи 12.65V
тока на покои през колектора ми е 0.1265 А
намерих транзистори обаче за да продължа ми трябва входната им характеристика оба4е са малко рядко срещани и не мога да им я намеря транзисторите (краините са 2Т7235 и съответно 2Т7236) имам справочни данни но характеристиката мога само експериментално да я получа а гугъл нещо не ме разбра и си вися по средата на сметките защото според методиката която ползвам
Последно промяна от vencislavov на Вто Яну 09, 2007 1:25 am, променено общо 2 пъти.

the_bull

#7 Мнение от the_bull »

За да извадиш такава мощност незнам дали няма да е по добре към краините транзистори да им добавиш по още един по схема Дарлинктон за да можеш с маломощен транзистор на входа да управляваш мощни на изхода.И ако не е таина това за курсова работа ли ти е или от любопитство се опитваш да правиш тая схема.Ако е от любопитство потурси друга схема щото тая много трудно ще я оживиш за такава мощност и много ядове ще береш а и с този начален ток очаквам да прегреят краините ама опитаи.И по горе имаш малка грешка оправи я, че в този форум има такива дет се мислят за много знаещти и да не почнат да ти се пресмиват "изчислих Ic max = 1,58 V"-ток се мери в ампери не в волтове :)

vencislavov

#8 Мнение от vencislavov »

ако беше моя прищявка схемата, нямаше да вържа така товара и ред други. Това е от тия "задачки закачки" дето ги измислят преподавателите в моя университет. Е в краина сметка утре смятам да го довърша ще взема малко "info" от един колега и ще го оправя че тая вечер не ми се занимава повече с това "ЧУДО" а за грешката по нагоре просто не съм догледал какво съм написал

Nikolay_Hristov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Nikolay_Hristov »

Аз викам крайните да са мосфети - 2SK1529 и някакъф п-канален, п-каналния да е генератор на ток, пред 1529-ката едно j-фетно сорсово повторителче и на гейта да му влиза обратната връзка!! :lol: :twisted:
За 10W малко зор (няма да е евтино), ама иначе е ЗЕН с буферче отпред!! :D :js
Разделителните кондери са ясни.. :cry:

vencislavov

#10 Мнение от vencislavov »

това усилвателче както писах по горе е една задачка дето ми спретнаха по (АЦСХ) така че не мисля да се престаравам ще го направя с биполярните пък после ще видим какво ще излезе едвали ще му снемаме АЧХ или да му измерваме нелинеини изкривявания

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Goro »

Схемата е реализуема. Не са нужни статични характеристики. Правилно си избрал началния ток на драйверния транзистор. Сега трябва да оразмериш R/C елементите. След това оразмеряване на термичната стабилност, усилването по напрежение и входното съпротивление, като се отчете обратната връзка - R1,R2. Входното съпротивление ще е доста ниско, а усилването ще се влияе от генераторното съпротивление. Но все пак това е проект и трябва да покажеш че нещо си научил. Ти ли не си дал всички условия или преподавателя ти не е правил досега усилвател? А може това да е уловка. Обикновенно генератора е нискоомен. Неговото съпротивление влиза в сметките на ООВ. Ако генератора е високоомен, нивото му ще се атенюира с входното съпротивление.
Най-глупавото в това задание е че големият драйверен ток протича през високоговорителя и ще измества шпулата. Схемата без генераторно съпротивление е неопределена. Захранващото напрежение трябва да е по-голямо от 27,3 V, с пада върху емитерния резистор. Ако се загледаме ще разберем, че при ниско колекторно напрежение ще падне прекалено бетата и граничната честота на транзисторите, което не касае теоритиците.
Но нали няма да се реализира схемата, да не ти пука.
Не се притеснявай и аз познавах един професор по телевизия, който не можеше да си поправи телевизора, разработен в института в който беше директор. Това не е основание да не се образоваш. Такова е нашето образование, вземи от него поне това което ти дава и се самообразовай.
Последно промяна от Goro на Вто Яну 09, 2007 7:42 pm, променено общо 2 пъти.

D.Kolev

#12 Мнение от D.Kolev »

àìè êàêâî îáèêíîâåííî ñòàâà â òèÿ óíèâåðñèòåòè.
ïðåïîäàâàòåëÿ å äàë çàäàíèå ñ ïðèìåðíà ñõåìà.íÿêîé ÿ å äîðàçâèë , à îò íàøèÿ ÷îâåê ñå èñêà äà íàïèøå 2 ðåäà ôîðìóëè. êàêòî òîé êàçà "íå ìèñëÿ äà ñå ïðåñòàðàâàì"
òúé êàòî ëåêöèèòå ëèïñâàò, íÿìà ãè è ôîðìóëèòå, íî äîðè è äà ãè íàïèøå è äà ñà âåðíè , àêî íà ïðåïîäàâàòåëÿ íå ìó å êåô , íÿìà äà ìèíå.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”