Слънчеви батерии

Съобщение
Автор
Аватар
Borislav Stankov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Слънчеви батерии

#1 Мнение от Borislav Stankov »

Някой сеща ли се за магазин или фирама, от която може да се купят слънчеви батерии за нещо като това
Щрак
Естествената тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
Изображение
CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.

http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!

mtzakov
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#2 Мнение от mtzakov »

Преди 5-6 години гледох в каталога на Конрад имаше такива глезотии.

Аватар
Svetlin Iliev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от Svetlin Iliev »

Принципно тук във Варна има да се продават слънчеви панелчета , но те не са гъвкави.Такива съм виждал у едни руски военни, но най- вероятно няма от къде да се закупят.Техните можеха да се нагъват на рулце и да ги сложиш в раницата при багажа.Ако те интересуват кажи.Успех в начинанието ти.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Ivo_Hristev »

За каква мощност ти трябват? За какво ще се ползват? Дай малко подробности... :lol:

Аватар
Borislav Stankov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Borislav Stankov »

Идеята е да се направи USB зарядно за телефон, или каквато и да е пръчка, която може да се зарежда през USB. Трябват 5V и поне 100 mA (и това е абсолютния минимум). Представи си, че си в планината или на риба да речем и няма от къде да си заредиш телефона или Ipod-а, ако имаш подобна джаджа вадиш я от раницата и си в бизнеса ;) стига да не е през нощта естествено :). Идеята не е моя видях подобно нещо реализирано в нет-а, та се питах дали е възможно тук да се намерят подобни компоненти и дали си струва усилията.
Изображение
CHE

http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Ivo_Hristev »

Питах, защото и аз съм си го бистрил този проект. За съжаление и аз опрях до модулите. Ако наистина някой има идея от къде може да се купи подобно нещо - да казва.
Инак идеята е стара като света...

D.Kolev

#7 Мнение от D.Kolev »

ìèðèøå ìè íà ãðóïîâà ïîðú÷êà.
è àç ñúì ìåðàêëèÿ :js

ÏÑ
ìèíèìóìà íà çàðÿäíèÿ òîê å 1/10 îò êàïàöèòåòà íà áàòåðèÿòà.

Аватар
bis
има опит
има опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от bis »

Ако имате в излишък повече мощни транзистори в корпус ТО-3, сваляте им капачките, свързвате двата прехода в паралел и имате готов фото елемент. Ако някой преход е изгорял, ползвате само здравия. Колкото по-голям е кристала, толкова по-добре (KD502/3 са идеални за целта). За да докарате необходимото напрежение и ток..... свързване последователно и в паралел.
Може да отидат доста бройки и в краен случай фотобатерията да тежи повече от един малък акумулатор, :wink: но за сметка на това ще работи винаги, когато има слънце.

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Задължително условие ли е панелът да бъде гъвкав? А също - максимално допустимо тегло ? /подразбирам, че ще се ползва на места, до които човекът е стигнал без автомобил/
Изображение

Аватар
Borislav Stankov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Borislav Stankov »

Порових се из нет-а и в сайта на Конрад Електроникс http://www1.int.conrad.com/ видях това

Изображение

не мога да дам линк към продукта защото има някаква сесия
в полето за търсене написах "solar panel" и излязоха някои резултати като това на снимката.
Изображение
CHE

Аватар
fairground
чете
Обратна връзка:

#11 Мнение от fairground »

Пробвайте с точкови диоди в прозрачен стъклен корпус.
За да докарате необходимото напрежение и ток..... свързване последователно и в паралел
Последно промяна от fairground на Вто Ное 07, 2006 4:27 pm, променено общо 1 път.

Аватар
Svetlin Iliev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#13 Мнение от Svetlin Iliev »

Къде си ги гледал и на какви цени?За да направим съпоставка все пак,понеже и аз бях гледал .

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Stefan Stefanov »

[quote:7710b50e23="Borislav Stankov"]Идеята е да се направи USB зарядно за телефон, или каквато и да е пръчка, която може да се зарежда през USB. Трябват 5V и поне 100 mA (и това е абсолютния минимум). Представи си, че си в планината или на риба да речем и няма от къде да си заредиш телефона или Ipod-а, ако имаш подобна джаджа вадиш я от раницата и си в бизнеса ;) стига да не е през нощта естествено :). Идеята не е моя видях подобно нещо реализирано в нет-а, та се питах дали е възможно тук да се намерят подобни компоненти и дали си струва усилията.[/quote:7710b50e23]
По-добрата идея, мисля, е да се направи едно динамо (като на фенерчетата), с което след малко ръчен труд да си заредиш телефона. Така ще имаш връзка и без слънце, а и ще развиеш малко мускули. Мисля че Кирилов имаше една такава специална джаджа, много ми хареса.
Освен това е много лесно да се купи фенерче за 3 лв, да му се добави един грец + кондензатор и да се изведе куплунг за зареждане.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Stefan Stefanov »

[quote:ae00c50333="fairground"]Пробвайте с точкови диоди в прозрачен стъклен корпус.
[quote:ae00c50333]За да докарате необходимото напрежение и ток..... свързване последователно и в паралел[/quote:ae00c50333][/quote:ae00c50333]

Колко бройки ще ти трябват за 5волта / 100 мА? Пробвал ли си или само приказваш?
Аз съм пробвал със 120 броя (последователно и в паралел) преди много години. Отчайващо е!

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”