Схема "Гретц"
-
Popov
Схема "Гретц"
Здравейте имам един въпрос към вас. Искам да си направя схема Грец, но ме интересува капацитета на кондензатора колко да е:
ето и данните: Диодите за са 10 А ток ( тока ще е около 5 А най-много ), напрежението е около 26 Волта
Кажете ми колко да е капацитета. Благодаря предварително.
ето и данните: Диодите за са 10 А ток ( тока ще е около 5 А най-много ), напрежението е около 26 Волта
-
Nikolay_Hristov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Re: Схема "Гретц"
Ако говориш за филтровия кондензатор , то трябва да посочиш и коефициента на пулсациите , който искаш да получиш ...Popov написа:Здравейте имам един въпрос към вас. Искам да си направя схема Грец, но ме интересува капацитета на кондензатора колко да е:
-
Popov
-
Miroslav Danov
- трупа сериозен опит

- Обратна връзка:
"Колкото повече, толкова повече..." казал Мечо Пух 
Филтърът с кондензатор е един вид делител на напрежение, при който постоянната съставна от тока и за съжаление част от променливата преминават през товара, а през кондензатора се шунтира останалата променлива. При голям товар - голям кондензатор. Ако е за крайно стъпало, при твоя ток - поне 4700 микро Ф. Ако е за нещо друго - не знам
Филтърът с кондензатор е един вид делител на напрежение, при който постоянната съставна от тока и за съжаление част от променливата преминават през товара, а през кондензатора се шунтира останалата променлива. При голям товар - голям кондензатор. Ако е за крайно стъпало, при твоя ток - поне 4700 микро Ф. Ако е за нещо друго - не знам
- velinski
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
За 5А ток бих препоръчал по-скоро 40000-50000uF (4-5 х 10000uF), шунтирани с добър MKP неелектролитен около 1uF.
И е добре електролитите да са маркови (Elna, Rubycon, Nichicon, Aerovox, Samsung) и с ниско вътрешно съпротивление (ESR) и с близко напрежение до твоето максимално.
И е добре електролитите да са маркови (Elna, Rubycon, Nichicon, Aerovox, Samsung) и с ниско вътрешно съпротивление (ESR) и с близко напрежение до твоето максимално.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Горещо ти препоръчвам да си моделираш захранването с този софтуер:
http://www.duncanamps.com/psud2/download.html
Аз съм го пробвал, а има и доста добри отзиви в diyaudio.org
http://www.duncanamps.com/psud2/download.html
Аз съм го пробвал, а има и доста добри отзиви в diyaudio.org
-
Popov
-
audioman
Правилно, това при 5А ще ти даде пулсации макс. 1Vpp.velinski написа:За 5А ток бих препоръчал по-скоро 40000-50000uF (4-5 х 10000uF), шунтирани с добър MKP неелектролитен около 1uF.
Правилото е следното : 100mA & 1000uF = 1Vpp max, 1A -> 10000uF и т.н. Ако можеш да отнесеш 4-5 В пулсации, /или повече/, гледай вече да не превишаваш max Ripple current на кондензатора, даден в datasheeta му. Но от последното няма голям смисъл, тъй като в нашите магазини маркови кондензатори се намират изключително /черезвичайно/ рядко
Та при 10000uF & 5A отиваш към 4-4.5 Vpp пулсации.
Или например свързваш 4x4700uF/35V и получаваш приемливите 2-2.5В пик-пик, което е под 10%
velinski, ти знаеш ли от къде могат да се купуват тези марки, по възможност от серии, които искам?? Rubycon ZA/ZL, Rubycon USR, ELNA LP5, ELNA silmic, ROA, RJH, Rubycon YK /standart/, абе каквото и да е...
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Nikolay_Hristov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Ami da,kapaciteta mozhe da e 10 pyti po malyk pri edin i syshti tok,no ako chestotata e 10 pyti po wisoka 
Pri 10A tok i kapacitet 100mF(100000uF)pulsaciite sa pone 10% ot naprezhenieto-kojto ne wqrwa,neka proweri
Obiknowenite usilwateli mogat da minat s kapaciteti do 10000uF-tqh gi spasqwa malkiqt tok na pokoj-obiknoweno do okolo 100mA,ottam pri golemi moshtnosti e qsno kakwo stawa,ama wsichko se maskira sys wisokoto niwo.
Za class A da ne goworim,tam e dobre trafa da e qk, s debela wtorichna i ima edni podhodqshti kapaciteti - 1F/25V,aluminiewi,samo deto struwat poweche,otkolkoto wsichki ostanali charkowe na ampa
Pri 10A tok i kapacitet 100mF(100000uF)pulsaciite sa pone 10% ot naprezhenieto-kojto ne wqrwa,neka proweri
Obiknowenite usilwateli mogat da minat s kapaciteti do 10000uF-tqh gi spasqwa malkiqt tok na pokoj-obiknoweno do okolo 100mA,ottam pri golemi moshtnosti e qsno kakwo stawa,ama wsichko se maskira sys wisokoto niwo.
Za class A da ne goworim,tam e dobre trafa da e qk, s debela wtorichna i ima edni podhodqshti kapaciteti - 1F/25V,aluminiewi,samo deto struwat poweche,otkolkoto wsichki ostanali charkowe na ampa
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
-
Nikolay_Hristov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Еми май не само ...progressor написа:И само това ? Мрежовата честота ? ...cycles написа:Има ... при друга мрежова честотаprogressor написа:А няма ли изключение/я от правилата?
![]()
![]()
тао=Re*C=C*Uизх/Iт
Uc(t)=Uизх(t)=Ueff(от трансформатора)*SQRT(2)*e^(-t/тао)
Ако честотата е 50 Hz то един полупериод е с продължителност 0.01s ...
т.е. кондензатора се разрежда за това време и после моментално се дозарежда ..................
Сега ако някой каже и как точно се дефинираше коефициента на пулсациите, ше можем да си сметнем в тая формулка нещата ... и да си я изведем в готов вид за ползване при зададени коефициент на пулсациите , максимален ток през товара и изходно напрежение ...
Поздрави !
-
Zmej
Ами като за начало ще трябва да си припомним интегралите...
А пък и много си зависи, щото колкото по-голям капацитет спагаш, толкова по-голям ще ти е импуслния ток (дето безкрайност все пак не може да стигне), който ще го зарежда. А и колкото повече ти намалява ripple-то, толкова повече ти се намалява времето за дозареждане... Което, естествено не може да стане 0, щото много причини играят - ESL и ESR на кондензатора/ите, съпротивлението и индуктивността на трафа, че и на жиците, ако щеш и бързината на изправителните диоди... Та мисълта ми е, че не му е баш майката 'колкото повече - толкова повече', щото може да се окаже, че смисъл няма ич.
А пък и много си зависи, щото колкото по-голям капацитет спагаш, толкова по-голям ще ти е импуслния ток (дето безкрайност все пак не може да стигне), който ще го зарежда. А и колкото повече ти намалява ripple-то, толкова повече ти се намалява времето за дозареждане... Което, естествено не може да стане 0, щото много причини играят - ESL и ESR на кондензатора/ите, съпротивлението и индуктивността на трафа, че и на жиците, ако щеш и бързината на изправителните диоди... Та мисълта ми е, че не му е баш майката 'колкото повече - толкова повече', щото може да се окаже, че смисъл няма ич.
-
Nikolay_Hristov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка: