T-CD-Player 7kb софтуер за просвирване на аудио CD-та

Съобщение
Автор
a_panov

#1 Мнение от a_panov »

Возможно самый маленький в мире Audio-CD плейер. Размер всего 7 Кб. Написан на чистом ассемблере, при этом имеет нехарактерный для этого языка авторский интерфейс.
Очень быстр и стабилен. Воспроизводит чистый звук незамутненный всякого рода фильтрами и примочками.

http://freesoft.ru/?id=670352

Както знаете звука в MS Windows операционните системи минава през така наречения windows mixer които е абстрактен слой в управлението на медиа съдържание. Естествено този windows mixer внася своя дан във влошаването на звука. Има плъгин към WinAmp който го заобикаля и директно подава сигнала към АС'97 кодека и звука наистина се подобрява със тоя плъгин!!!

Направих тест:
1. С Baduizm на Erykah Badu и Iron Maiden-The Number of the beast '82 и двете в CD аудио.
2. Слушалките бяха включени в директно в жака Output на звуковката. Софтуерно беше избрана опция "слушалки" от настройките на звуковата карта за да ползвам вградения в ALC 202 усилвател за слушалки.
3 Използвах двата плейъра T-CD-Player и Winamp с плъгина за директен изход на звука заобикалящ windows mixer.

Резултат: Мен ми харесва повече T-CD-Player като звук, според мене чух по-голяма динамика в ниските честоти.

Въпрос: Как се представя според вас този плейър като звук? Питам като звук, не като визия, управление, завъртулки и джинджифлюшки от интерфейса на програмата?

ALSA в ГНУ/Линукс е едни гърди напред спрямо MS Windows при звуковъзпроизвеждането. Винаги включвам в Линукс когато само ще слушам музика. Но това е тема за друг разговор.

a_panov

#2 Мнение от a_panov »

Щом от 150 души нито един не е дал мнение значи повечето от вас от слушат ем-пе-зетки (или ем-пе-трошки, кой както иска да си го именува) и нямат и едно аудио CD. Колко жалко... :smt022

Аватар
Borislav Stankov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Borislav Stankov »

Относно ALSA съм напълно съгласен аз целодневно съм с Линукс поради куп други причини и наистина звука е различен.
Не съм тествал този плеяр, но довечера ще го прегледам. По принцип СД-тата си ги слушам на СД-плеяр, но ще направя изключение заради теста :)
Естествената тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
Изображение
CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.

http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!

D.Kolev

Re: T-CD-Player 7kb ñîôòóåð çà ïðîñâèðâàíå íà àóäèî CD-òà

#4 Мнение от D.Kolev »

a_panov написа: Ñîôòóåðíî áåøå èçáðàíà îïöèÿ "ñëóøàëêè"......
ïîëçâàì âãðàäåíèÿ â ALC 202 óñèëâàòåë çà ñëóøàëêè.....
ALSA â ÃÍÓ/Ëèíóêñ å åäíè ãúðäè .....[/size]

1. êàê ïîäàâàø çâóêà äèðåêòíî ñëåä êàòî ñè óïðàâëÿâàø êàðòàòà ñîôòóåðíî.
2. òîÿ âãðàäåí óñèëâàòåë òîëêîâà ëè å äîáúð ÷å äà ÷óâàø òàêèâà äåòàéëè.
3. àëñà âèíàãè ñå ñúáàðÿ ïðè ìåí. íå ìîãà äà ðàçáåðà çàùî. ìîæå è 1 ÷àñ äà ðàáîòè , ìîæå è 1 ìåñåö , íî âèíàãè ñå ñúáàðÿ . àç ñè ïîëçâàì ÎÑÑ-òî , íå å ëè ïî-äîáðå . çà êàêâî ñà ìè òèÿ ìèêñåðè , âñå ñè ìèñëÿ ÷å ùå ïî÷íà äà ïîâäèãàì/íàìàëÿì íèñêèòå è âèñîêèòå :wink: :roll:
ïðîãðàìêàòà ùå ÿ òåñòâàì çàäúëæèòåëíî :P :wink:

Аватар
Borislav Stankov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Borislav Stankov »

Много съм впечатлен от плеяра. Звучи много добре. За 7Кб си е направо върха.
Естествената тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
Изображение
CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.

http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!

a_panov

Re: T-CD-Player 7kb софтуер за просвирване на аудио CD-та

#6 Мнение от a_panov »

bigASSyou написа:
a_panov написа: Софтуерно беше избрана опция "слушалки"......
ползвам вградения в ALC 202 усилвател за слушалки.....
ALSA в ГНУ/Линукс е едни гърди .....[/size]

1. как подаваш звука директно след като си управляваш картата софтуерно.
Доколкото съм запознат с технологиите на Intel - AC'97 и High Definition Audio драйверите управляват едно чипче с 48 крачета в което са събрани хардуерните функции които не могат да се емулират софтуерно. Това са функции като DAC, от аналогов сигнал -> цифров сигнал преобразуване. Плъгина за който говоря на WinAmp презкача абстрактен софтуерен слой наречен windows mixer (поне така съм чел в интернет) и подава сигнала директно на драйверите които работят с AC'97 и High Definition Audio чипа (още се нарича и кодек нищо че е чип).
bigASSyou написа:2. тоя вграден усилвател толкова ли е добър че да чуваш такива детайли.
Албума Baduizm на Erykah Badu го използвам като Revenge CD срещу съседите. Ако си го чувал, там наистина има музика в това CD и може да се направи детайлни разлики и то в ниските честоти. Вградения усилвател в моя Realtek не е кой знае какво, но след това имам едни слушалки и двете си уши, няма други звена които да дават щум в системата на звуковъзпроизвеждането. Описание на чипа може да се намери от http://www.realtek.com.tw за чип ALC202. С това ми изречение (за усилвателя на слушалките) просто детайлизирам как съм направил опита за да стигна до моето умозаключение. И вие вече, всеки според своите знания да си вади заключения дали лъжа, дали се хваля, дали съм проЗД или съм кух и тъп...
bigASSyou написа:3. алса винаги се събаря при мен. не мога да разбера защо. може и 1 час да работи , може и 1 месец , но винаги се събаря . аз си ползвам ОСС-то , не е ли по-добре.
Ако си прочел лицензията към ALSA там пише че те ни отговарят за никакви щети и т.н. Самия проект го пишат май повече хора от OCC и е по-напред, но това е тема за друг разговор. А също и защо ти се дъни от време на време също е тема на друг разговор.
- А можно виноватье кривие руки администратора?
bigASSyou написа:за какво са ми тия миксери , все си мисля че ще почна да повдигам/намалям ниските и високите :wink: :roll:
За MS Windows говоря за абстрактен слой към който програмистите на Майкрософт Вижуал СИ Плюс Пляс (развам се че не съм от тях) се обръщат и той от своя работи с драйверите .
bigASSyou написа:програмката ще я тествам задължително :P :wink:
Ще се радвам ако съм те зарадвал с това програмче от 7kb.

Teodor Ainadjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Teodor Ainadjiev »

a_panov ти детайлността на системата спрямо баса ли я определяш ?
Защото така ми се стори от твоите постове....според мен детайлността е на
друго място в честотния диапазон, не че няма детайли в басите ;-)

a_panov

#8 Мнение от a_panov »

vitekk написа:a_panov ти детайлността на системата спрямо баса ли я определяш ?
Защото така ми се стори от твоите постове....според мен детайлността е на
друго място в честотния диапазон, не че няма детайли в басите ;-)
Там веднага забелязах че има по-голяма сила музиката, и други разлики. Просто съм уморен и не ми се пише. Чакам твоето мнение за софта. Кажи си мнението за софтуера а не за мене.

Явно мога греша в използването на писменни изразни средства за пресъздаване на слуховите ми усещатия за което моля да бъда извинен.

В момента еСкЮеЛ-вам с така наречените подзаявки и главата ми е станала на лейка а очите на понички. Лека нощ на всички.

D.Kolev

#9 Мнение от D.Kolev »

The ALC202 AC'97 CODEC supports multiple CODEC extensions with independent variable sampling rates and built-in 3D effects

The ALC202 integrates a 50mW/8W headset audio amplifier into the CODEC, saving BOM costs.

First, the ALC202 includes outputs for headphones with an op-amp

øóìà ãî îñòàâè , âèæ êàêâî ïèøå çà òóé òàéâàíñêî îòðî÷å.
ïðîáâàé ñ äðóãà çâóêîâà êàðòà.
íå ñúì àäìèíèñòðàòîð è ÃÏË ëèöåíçà ìè å ÿñåí :wink:
ïîä ëèíóêñ íå ñàìî çâóêà , íî è âèäåî âúçïðîèçâåæäàíåòî ñà ÌÍÎÃÎ ïî-äîáðè îòêîëêîòî ïîä óèí è òî å îáÿñíåíî çàùî :wink: :wink: :wink: :wink:
àëñàòà òè äàâà âúçìîæíîñò äà ñè èíñòàëèðàø òîêó ùî èçëÿçëàòà íà ïàçàðà êàðòà , êîåòî íà ìåí íå ìè òðàáâà âñúùíîñò. çàòîâà ñ îëä ñàóíä ñèñòåìà è òîâà å , äàæå íå ìèñëÿ ïàê äà ñè èãðàÿ ñ íåÿ. :wink:
ñíîùè ïóñíàõ ïðîãðàìêàòà çà 15-òèíà ìèòóòè è ìèñëÿ ÷å èìà íÿêàêâà ðàçëèêà.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”