Подкрепяне на BG20 със супер туитър

Съобщение
Автор
Аватар
BotsRevenge
има опит
има опит
Обратна връзка:

Подкрепяне на BG20 със супер туитър

#1 Мнение от BotsRevenge »

От около два месеца слушам две BG20-ки като преди около месец Rutcho ги облагороди с фазови палци. Без тях говорителят ми звучеше много сухо. Разликата след поставянето им се усети веднага, след като ги пуснах. Но с времето високите ги усещам все по-неприятно слаби и сериозно обмислям да сложа вч говорител, който да се включва от около 12-13 000хз, от които говорителят дори леко ме дразни.

Замислям се да направя експеримент с Visaton DTW 72, която ме грабва откъм линейност (на хартия. Не съм я чувал до сега), а и бих казал откъм чувствителност (91db). Спрях се на нея, защото цената им е достатъчно ниска, за да си позволя да експериментирам.

Но тук идва и проблемът - филтърът. Мисля си само за едно кондензаторче на tweeter-а, но не знам какви биха били вторичните ефекти - дали няма да трябва и филтър за BG20-ката? Поиграх си за кратко с X'over-а, но резултатите не ми помагат.

Та преди да отида да купя две такива вч-та искам да помоля за съвет дали не съм избрал неподходящ говорител, дали първи ред филтър само на DTW-то ще е достатъчен и на каква честота е най-добре да настроя филтъра.

Благодаря на отзовалите се.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Да разшириш честотния диапазон отгоре със супертуитър не е грях.
От какъв вид ще е филтъра му зависи основно от поведението на широколентовия говорител в края на диапазона му и от характеристиките на самата пищялка. Най-добрият случай е ако може да се свърже само с един кондензатор.
Във всички случаи поставянето на филтър на широколентовия не е препоръчително. Опитай и ще се увериш сам...

TheChaos

#3 Мнение от TheChaos »

Моите трилентови тела са със този говорител и съм си играл много с него.

Говорителя свири чудесно най високите и отговаря на хартиените характеристики обаче според мен поне 2ри ред филтъра за да се постигне добра стръмност и да не получават едни грозни пикове и падове около честотата на сряз. Конкретно казано свири много по добре и с по малко изкривявания с по стръмен сряз.

Сложи импедансна компенсация на БГ-то така ще можеш да сметнеш филтъра доста по лесно и няма да си губиш времето. Иначе заради импеданса на НЧ се пулучава изместване на честотата на срез и много по трудно се наглася.

Така че аз си представям така нещата.
Импедансна компенсация паралелно на Ниско честотния и втори ред на високата като честотата ще си я нагласиш така че да се получи линейна характеристика. Това при положение че не искаш да режеш нещо като честоти от НЧ говорителя .. там вече е голямата играчка и не е елементарно
;-)
ПС: До колкото си спомням бяхме говорили и живееш някъде наблизо може да минеш да чуеш и да видиш дали ще ти хареса

ND

#4 Мнение от ND »

Колега Хаос това което предлагаш ти не е фулрендж със супер ВЧ , а направо двулентово ОТ. ...... при това положение концепцията фулрендж "увяхва" идеята е минимум или никакви реактивни елементи.
Дори най-скъпите супертуитъри на Фостекс е препоръчително да се връзват само през кондензатор 1мф. и никакви филтри на Фулренджа . :D

MAX

#6 Мнение от MAX »

А някой замислял ли се е за бг20 за двулентова система със срез около 5-6кхз ? Понеже до колкото чета отзивите именно там кряскал ? дали ще се получи добро двулентово тяло ?Интересуваме как са средите имат ли детайлност :roll: .

Audiomaster
не знае къде се намира и какво говори
Обратна връзка:

#7 Мнение от Audiomaster »

veteran написа: Бих ти предложил да опиташ с пиезо пищялка!
Може да звучи абсурдно, но моят опит е повече от положителен.
Според мен не е абсурдно,и аз съм го правил и то с много добри резултати,макар пиезото да е малко далеч от Хай-Енда....
Радостин Атанасов
0899 867 140/ 0879 857 140
http://audiofidelitybg.com
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=46353

Аватар
joro66
има опит
има опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от joro66 »

Твърдо съм само за кондензатор към високочестотния и без филтър на фулрейнджа. Кондензатора може и да е под 1 мкф, зависи от говорителя.

Аватар
BotsRevenge
има опит
има опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от BotsRevenge »

Дам, най-чисто ще е само с кондензатор, но си мисля дали няма да е по-удачно да направя втори ред филтър, настроен на 16 килохерца, защото BG20-ките ми свирят и 12-13khz с известен спад между 10 000 и 12 000хз. Колебая се.
Чух я пищялката при The Chaos (благодаря ти отново) и макар да е звънлива, ми се струва много остра за мекото звучене на БГ20.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Daniel Petrov »

Говорителя има достатъчно високи, но когато преди него има качествен усилвател - както казваше един приятел - и с корекции не мога да го накарам поне темброво да свири като хубавия, за обем и детаил изобщо не говорим...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

gps

#11 Мнение от gps »

MAX написа:А някой замислял ли се е за бг20 за двулентова система със срез около 5-6кхз ? Понеже до колкото чета отзивите именно там кряскал ? дали ще се получи добро двулентово тяло ?Интересуваме как са средите имат ли детайлност :roll: .
На мен взе да ми писва от тия дрънканици за кресливост на БГ20.........при мен защо няма такава :wink: ........няма нужда и от супертуитър :wink: ........знаете ли колко транзистора имам преди БГ20?4 броя на канал на предусилвателя (ама ги храни 180 вата траф)и греят като радиатори (сещайте се защо :wink: ).....и 6 транзистора на канал на крайния усилвател които са пак с охлаждане :wink: .........и няма кресливост няма липса на високи а баса даже идва повече но няма как да го намаля освен да правя по-къса линия в ТЛ :D

Аватар
BotsRevenge
има опит
има опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от BotsRevenge »

Хех, това е добра новина! Явно новият усилвател е пътят. Жалко е, че ще ми отнеме доста време докато успея да чуя този звук говорителчетата.

Audiomaster
не знае къде се намира и какво говори
Обратна връзка:

#13 Мнение от Audiomaster »

gps написа: На мен взе да ми писва от тия дрънканици за кресливост на БГ20.........при мен защо няма такава :wink: ........няма нужда и от супертуитър
Жоро, твоят БГ20 нали е ипрегниран вече :?: :lol: Щото това имрегниране наистина намалява неравномерностите в честотната характеристика - ако е направено както трябва, се елиминират звуковите вълни, излъчени от задната страна на високочестотния конус и отразени от основната мембрана.В идеалният случай, основната мембрана трябва да излъчва до определена честота, от там нататък "поема" конуса.Ама нали идеални неща няма ( като исключим "Етер" - а,харесва ми как е направен :!: :) ),се налага да се бърка в торбата с хитринките - "импрегнация", "филтрация" и т.н.,докато се достигне до объркация. Дадох едно малко количество импрегнант на joro66,да видим какво ще каже и той,дали има ефект.Поне е от Бургас,мога да му помогна да го постигне :).
Радостин Атанасов
0899 867 140/ 0879 857 140
http://audiofidelitybg.com
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=46353

gps

#14 Мнение от gps »

Audiomaster написа:
gps написа: На мен взе да ми писва от тия дрънканици за кресливост на БГ20.........при мен защо няма такава :wink: ........няма нужда и от супертуитър
Жоро, твоят БГ20 нали е ипрегниран вече :?: :lol: Щото това имрегниране наистина намалява неравномерностите в честотната характеристика - ако е направено както трябва, се елиминират звуковите вълни, излъчени от задната страна на високочестотния конус и отразени от основната мембрана.В идеалният случай, основната мембрана трябва да излъчва до определена честота, от там нататък "поема" конуса.Ама нали идеални неща няма ( като исключим "Етер" - а,харесва ми как е направен :!: :) ),се налага да се бърка в торбата с хитринките - "импрегнация", "филтрация" и т.н.,докато се достигне до объркация. Дадох едно малко количество импрегнант на joro66,да видим какво ще каже и той,дали има ефект.Поне е от Бургас,мога да му помогна да го постигне :).
Не само е импрегниран както описах в темата за промазването на BG20 но и съм взел и други мерки :wink: за които няма да пиша по форумите а се споделят на 4 очи между колеги :wink: Сигурен съм че адаша Жоро66 ще е доволен от импрегнирането!А и опит се трупа :wink: За следващия и по-добър говорител :wink: Впрочем за АРЗ 6608 имам някои идеи :wink: .....

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Daniel Petrov »

Санде Ташов преди да си вземе етери имаше ТЛ-и с БГ20 и ДоГК (него все още го има), нека сподели как свирят БГ20 с усилвателя и каква е разликата със стария му техникс, който биде "оженен" моменталически.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”