Информация за антена за ФМ -75 ома

Съобщение
Автор
nikolay

Информация за антена за ФМ -75 ома

#1 Мнение от nikolay »

Здравейте на всички. Питам тук, че тук е мястото което посещавам често. Знам, че не е баш хи-фи, ама надявам се някой да знае. Аз съм доста бос със радиотехниката.
От nadbest от форума купих един тунер маранц, без антена му е леко трудно да хване ФМ като хората (само 3 станции лови в Пловдив). Този тунер има изход за антена на който пише 75 ома (то на всички изходи на антена за фм май пише толкова)

Въпроса ми (да минем по същество) как да си направя антена за този тунер ?
Трябва ли да се ползва само жилото на антената и да се опъне 1 дълга жица или да се ползват чифт жици (май диполна се казва) които да се разделят ...

Дайте ми съвет моля :)

Svi
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#2 Мнение от Svi »

Най-бързият и евтин начин е да идеш до някой Техно* магазин и да си купиш. Виждал съм в софийския Технополис за 2-3 лева. Представлява плосък симетричен прозрачен кабел във вид на буква Т, като "хоризонталната" част на Т-то е дълга около 1.50-1.60м, а "вертикалната" завършва с букса, която да включиш в тунера. Този вид дипол и кабел не са 75 ома и в буксата би трябвало да има преобразувател, за което обаче не съм сигурен :). Но в града сигналът е силен и би трябвало да ти свърши работа, поне като за начало.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Stefan Stefanov »

Става и само с жилото.
Вържи корниза например към входа на тунера.

nikolay

#4 Мнение от nikolay »

Благодаря ви много..

Само да споделя 1 трик който ми каза един мой много добър приятел.
На входа на буксата на тунера кабела на антената се навива около ферит (няколко намотки са достатъчни)
Това намаля гадните шумове когато се разхождате из стаята :)

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

FM - антена

#5 Мнение от Goro »

Имаш следните варианти:
1. Отиваш в Горни Богоров и си купуваш от известня Мирчо Табаков - антена "Мирта".
2. Купуаш си като резервна част - стайна теливизионна антена състяща се от : 2 телескопични пръчки + около 60 см. симетричен проводник + куплунг с вграден "балун" трансформатор.
3. Купуваш си няколко метра симетричен кабел с вълново съпротивление 300 ома (по-често се среща 240 ома но няма значение).
Отрязваш 150 см. и в двата края го запояваш на късо (това е полувълнов дипол). Единият от проводниците му го прекъсваш точно в средата и там свързваш началото на останалия кабел, а края му включваш към входа на приемника посредством "балун" и куплунг. За радиоприемник може да минеш и без "балун". Така получената антена разпъваш на прозореца.
4. Търсиш на Илиенци - радиоантена за УКВ. Познава се по това че дипола й е около 150 см.
П.П. И не прави трикове. Топлата вода отдавна е открита.

Аватар
moni
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

Re: FM - антена

#7 Мнение от moni »

Goro написа:Имаш следните варианти:
1. Отиваш в Горни Богоров и си купуваш от известня Мирчо Табаков - антена "Мирта".
Изненада ме. Сигурен ли си че Мирчо още ги произвежда?
М/у другото, имам една такава негова "закачалка", малка широколентова за TV, която 15-тина години стои на балкона. Преди 3-4 месеца се сетих да я пробвам за FM и останах очарован-много по-добре е от дипол 1.70 м. А е много по-спретната от класическия киликанзер Яги.

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Teodor Gugulanoff »

К.Ротхаммель "Антенны"
http://dmitriks.narod.ru/books/books.html
Изображение

Аватар
Jivko Jelev
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от Jivko Jelev »

А някой знае ли каква е горе-долу цената на една УКВ антена???

Аватар
moni
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#10 Мнение от moni »

13 до 15 лв има на Пиротска, ама са малко смешни. Купих си една с "крив" вибратор-полуцилиндър. Най-добре работи като я изправя във вертикална равнина??? Да не сме минали на верт. поляризация ? Има и логопериодична, мислех и нея да пробвам, но сега ще се поослушам за Мирта.

nikolay

#11 Мнение от nikolay »

Мерси за отговорите :)
Goro до колкото те разбрах трябва да се получи нещо такова
|-------------|
|------ ------| <= 1.5м
........| |
........| | <= колкото дойде
........| |
........| |
........| |
........| |

Kато всичко е изпълнено от симетричен кабел?
ПС: точките не ги гледай, бяха ми нужни да преместя кабела по средата :)

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

антена

#12 Мнение от Goro »

...Да така изглежда.
...Мирчо винаги ще намери нещо.
...УКВ-радиостастаннциите ползват предимно хоризонтална, а някои - вертикална поляризация. Но на тези честоти и при тези отражения в града, това трудно се забелязва.
При повече интерес по въпроса може да се погледне линка даден от Рrogressor. Това е класиката в антените и има много практически реализаций. Там е показано как се прави "балун".
Може да се използва "балун" от телевизионна антена. Представалява - феритна двуцевка с навит симетричен кабел.
Последно промяна от Goro на Пет Май 26, 2006 10:34 am, променено общо 1 път.

Аватар
Anton Nikolov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#13 Мнение от Anton Nikolov »

Ето още една антена-дипол в два варианта,която е изпитана лично от мен и даде добри резултати.
http://www.pira.cz/adipol.hтм
Относно така наречения "балун".В посочения горе линк са дадени данни как да се изработи като уточнявам,че коефициента к зависи от материала на диелектрика(изолацията на кабела) и най-често се взема 0.8
"Теория - знае се всичко, но нищо не работи!
Практика - всичко работи, но никой не знае защо!
Теория+Практика - нищо не работи и никой не знае защо!"

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”