Ремонт на стар усилвател ЧасПром от 1973 година

Съобщение
Автор
ant9

Ремонт на стар усилвател ЧасПром от 1973 година

#1 Мнение от ant9 »

Усилватела е ЧасПром ТИП УН2 СТ СР1 БДС11431 73
Усилвателя е от времето на баща ми. Единия му канал е повреден. Искам ако е възможно да му се сменят(преработят) входовете(които сега са 5пинови и са обозначени магнетофон, тунер, монитор, кристален, динамичен) с универсалните в момента чинч-вход. Изходите са 2 пинови, десен и ляв за колони 2х35W 4ohmms
и 2 изхода за слушалки. И Изходите искам да се преработят(сменят) с 2 чинч букси за лява и дясна колона.
Отпред на панела на усилвателя има аналогов циферблат за децибелите на двата канала 0 до -10dB и за двата канала, има още така потенциометри за усилване, баланс, ниски, високи. Има Копчета за Филтри(Физио, Презенс, Шумов, Румпел)
И още две копчета моно и монитор.
Усилвателя тежи около 8-10кг
С него са захранвани 2 руски колони 2х10W 27х23.5х42см размери направени с талашит 1см, затворен обем 20см говорители+8см пищялки. Едната колона също е за ремонт. Говорителите са с хартиена мембрана(допълнителна мембрана под хартиената) и гумена гънка, има кондензатор и намотка вързани към големия говорител като някакъв филтър.
С този усилвател са захранвани безпроблем 2 колони по 40вата, с 12инчови басови говорители, тях не съм ги отварял, но бая тежат.

От Пловдив съм и желая да занеса усилвателя и евентуално едната колона от 2х10 на ремонт в някой сервиз под тепетата, ако знаете къде ще могат да ми свършат работа моля давайта адресите на сервизите или телефони за връзка, може и на лично.

има ли смисъл от ремонта на усилвателя или да събирам 120-150лв за нещо втора употреба например 2х50 на 8ома.
Последно промяна от ant9 на Пон Фев 06, 2006 9:50 am, променено общо 1 път.

Аватар
ogy
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#2 Мнение от ogy »

Вземаи нещо втора употреба и колоните също.

Teodor Ainadjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Teodor Ainadjiev »

:weedman:

bubo

#4 Мнение от bubo »

не си струва да го правиш по добре си вземи някой втора употреба
ще си намериш нещо уфатно за 100-150лв.

Аватар
Dimitar Chakarov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от Dimitar Chakarov »

По описанието си мисля ,че това е Студио 2.Екзотика.Имам приятел в
един сервиз,който е луд по тези усилватели -така и още не мога да разбера защо.Той би ти го оправил или изкупил,но той е във Варна.
Чети форума и се просвещавай.

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

"Студио 2"

#6 Мнение от Goro »

Усилвателя "Студио 2" e разработен преди около 25 години в ИРЕТ и произвеждан в КРТА В.Търново. Усилвателя е здрав, надежден, но е от времето когато още нямаше понятие хай-енд.

a_panov

eee

#7 Мнение от a_panov »

Оказва се че аз имам абсолютно същия усилвател "ЧасПром ТИП УН2 СТ СР1 БДС11431 73" в комплект с колони. И аз търся схема за да го направя малко по-добър. Поне ще си опитам да му преработя захранването и да му сменя електролитите. Та на практика в България вече двама души търсим принципната схема на този усилвател.

Аватар
kiki2002
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re:

#8 Мнение от kiki2002 »

Ще се опитам да намеря телефона на създателите му , по това време
правех видеотелефони в ИРЕТ - институт по радио електроника

a_panov

Разкатахме му фамилийката на тоя усилвател.

#10 Мнение от a_panov »

Разкатахме му фамилийката на тоя усилвател...
С разнежения плач на няколко ревлюфци(в това число и аз), накарахме някой хора да направят добро дело. Усилвателя "Студио 2" или известен с съкращението "ЧасПром ТИП УН2 СТ СР1 БДС11431 73" вече си има интернет страница. В нея засега има две различни принципни схеми, а скоро и снимки. Очаква се да се попълни и к текстове за подобряване на това 33 годишно "дърво"...
Лека, доходна и безаварийна.
Всички които помогнаха в това начинание изказвам благодарности.

Сайта:
http://www.karatebulgaria.com/alex/hi-fi/index.html
Сменете кодировката на UTF-8 за да се вижда кирилицата.

ant9

#11 Мнение от ant9 »

Сашо, Павлине, Драгомире шапка ви свалям и на тримата :prayer: хиляди благодарности пичове много ми помогнахте, мерси за услугата!!! :supz:

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”